Pieno supirkimo kainos Lietuvoje per metus išaugo penktadaliu

Vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina Lietuvoje rugpjūtį, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų mėnesiu, per metus pakilo 18,2 proc. iki 309,31 euro už toną. Žaliavinio pieno ir jo produktų kainos visame pasaulyje išlieka aukštumose dėl augusios pieno produktų paklausos, o nuo rudens prisideda ir žaliavinio pieno sezoninis sumažėjimas, teigia ekspertai.

Vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina Lietuvoje rugpjūtį, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų mėnesiu, per metus pakilo 18,2 proc. iki 309,31 euro už toną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina Lietuvoje rugpjūtį, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų mėnesiu, per metus pakilo 18,2 proc. iki 309,31 euro už toną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2021, 12:27 PM, atnaujinta Sep 21, 2021, 12:30 PM

Pasak „Pieno centro“ vadovo Egidijaus Simonio, pasibaigus vasarai, sezoninė pieno gamyba Europos Sąjungos ūkiuose pradeda mažėti, o iš atostogų sugrįžtantys europiečiai didina maisto vartojimą.

„Nepalankūs orai vasaros pabaigoje taip pat sumažino primelžiamo pieno kiekius, palyginti su pernykštės vasaros rezultatais. Mažėjant žaliavinio pieno kiekiui rinkoje, jo supirkimo kaina Bendrijoje šiais metais išaugo“, – sako E. Simonis.

Europos Komisijos duomenimis, natūralaus pieno supirkimo kainų vidurkis per aštuonis šių metų mėnesius Bendrijoje, kaip ir Lietuvoje, yra aukščiausios, palyginti su pastarųjų keturių metų to laikotarpio kainų vidurkiu.

Pasak eksperto, pieno produktus eksportuojantys perdirbėjai visame pasaulyje susiduria su logistikos problemomis – konteinerių trūksta, o jų transportavimas laivais gerokai pabrango. Produkciją transportuoti Europos Sąjungos vidaus rinkoje tampa problematiška ir dėl vilkikų vairuotojų trūkumo visos Bendrijos mastu, pažymi E. Simonis.

Daugiau kaip pusę Lietuvos žalio pieno gamybos rinkos valdantiems stambiems pieno ūkiams, parduodantiems daugiau kaip 40 tonų pieno per mėnesį, šalies pieno perdirbimo įmonės rugpjūtį už natūralų pieną mokėjo vidutiniškai 353,5 euro už toną. Per mėnesį ši kaina padidėjo 6,5 proc.

Kaina, mokama stambiems Lietuvos pieno ūkiams, beveik atitinka žalio pieno kainų vidurkį Europos Sąjungoje (ES).

ES šalyse, kuriose vyrauja dideli pieno ūkiai, išankstiniais duomenimis, rugpjūtį mokėta vidutinė kaina už natūralų pieną siekė 359,7 eurus už toną, arba 0,6 proc. daugiau nei liepą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.