Žemdirbiams – papildomas 15 mln. eurų finansavimas

Lietuvos žemdirbiams atveriama dar viena veiklos finansavimo galimybė. Jie investiciniams projektams bei apyvartinėms lėšoms papildyti galės kreiptis finansavimo iš 15,2 mln. eurų dydžio fondo, lygiomis dalimis sudaryto iš 2014-2020 m. Lietuvos kaimo plėtros programos ir Medicinos banko privačių lėšų.

Lietuvos žemdirbiams atveriama dar viena veiklos finansavimo galimybė. Jie investiciniams projektams bei apyvartinėms lėšoms papildyti galės kreiptis finansavimo iš 15,2 mln. eurų dydžio fondo, lygiomis dalimis sudaryto iš 2014-2020 m. Lietuvos kaimo plėtros programos ir Medicinos banko privačių lėšų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos žemdirbiams atveriama dar viena veiklos finansavimo galimybė. Jie investiciniams projektams bei apyvartinėms lėšoms papildyti galės kreiptis finansavimo iš 15,2 mln. eurų dydžio fondo, lygiomis dalimis sudaryto iš 2014-2020 m. Lietuvos kaimo plėtros programos ir Medicinos banko privačių lėšų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-18 11:18, atnaujinta 2021-10-18 11:21

Medicinos bankui laimėjus Nacionalinės plėtros įstaigos UAB Žemės ūkio paskolų garantijų fondo (ŽŪPGF) skelbtą finansinių tarpininkų atrankos konkursą, bendradarbiavimo sutartis pasidalytos rizikos paskoloms teikti pasirašyta 2021 m. spalio 15 dieną. Finansavimas žemdirbiams pagal šią priemonę bus teikiamas dvejus metus.

„Žemdirbių konkurencingumo ir veiklos potencialo stiprinimas išlieka pagrindiniu mūsų prioritetu. Nuo bendradarbiavimo sutarties pasirašymo su Medicinos banku dienos žemdirbiai gali pretenduoti į šias pasidalytos rizikos paskolas, kurių suteikimui yra numatyti dveji metai.

Finansavimas gali būti teikiamas ir fiziniams, ir juridiniams asmenims su sąlyga, kad jie dalyvauja Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 metų programos priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos srities „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ programoje ir turi tai patvirtinančią Nacionalinės mokėjimo agentūros pažymą“, – sako ŽŪPGF l. e. direktorės pareigas Romalda Globienė.

Didžiausia vienam paskolos gavėjui suteikiamos paskolos suma – 200 tūkst. eurų, o ilgiausias paskolos terminas – iki 5 metų. Ūkininkams bus taikoma žema, vos 1,25 proc. siekianti palūkanų norma.

Medicinos banko Komercijos departamento direktorius Julius Ivaška teigia, kad bankas turi didelę patirtį dirbdamas su žemės ūkio sektoriaus klientais ir yra visiškai pasiruošęs panaudoti platų savo padalinių tinklą, kad žemdirbių finansavimo procesas būtų sklandus bei operatyvus.

„Užbaigus pagrindinius darbus, rudenį imami vertinti poreikiai bei investicijos kitam sezonui, todėl papildomas finansavimo šaltinis gali padėti planus dėliotis drąsiau. Žemės ūkio sektoriaus finansinė situacija vertinama tikrai aukštai, pandemijos laikotarpis tik išryškino jo patrauklumą. Mes stebime tendenciją, kad žemdirbiams teikiamas finansavimas sudaro vis didesnę dalį mūsų paskolų portfelio, kartu esame pasiruošę ją ir toliau didinti“, – sako Julius Ivaška.

Atsižvelgdami į konkurencines sąlygas bei paklausą, žemdirbiai pastaruoju metu stengiasi žemę įsigyti nuosavybės teise ir išvengti rizikos dėl jos nuomos kaštų augimo, pastebima ir vidinė migracija iš pienininkystės verslo į kitas žemdirbystės sritis, tarp jų – augalininkystę ar gyvulininkystę.

Anot J. Ivaškos, nors modernios technikos įsigijimo bumas jau praeityje, žemdirbystė išlieka vienu dinamiškiausių sektorių, nuolat jaučiančiu papildomų finansinių išteklių poreikį.

„Kitiems sektoriams dėl pandemijos patiriant didelių iššūkių, žemės ūkio sektoriaus finansinė situacija yra stabili ir jis lieka vienu geidžiamiausių klientų. Raginčiau žemdirbius atsakingai planuoti investicijas ir naudotis galimybe gauti finansavimą išties palankiomis sąlygomis“, – teigia J. Ivaška.

Medicinos bankas kartu su ŽŪPGF bendradarbiauja jau nebe pirmą kartą. Savo ruožtu ŽŪPGF teikia ne vieną finansinės pagalbos priemonę, iš kurių šiuo metu didžiausia yra 135 mln. eurų finansavimas nuo COVID-19 nukentėjusiems žemės ūkio sektoriaus atstovams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.