Ūkiai – apie ratus, ministras – apie batus

Spalio pradžioje kilusi įtampa tarp žemdirbių asociacijų ir žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko neslopsta. Ūkininkai prakalbo apie galimus protestus, ministras – apie jų ekosistemų neišmanymą.

K.Navickas kol kas nežada trauktis.<br>T.Bauro nuotr.
K.Navickas kol kas nežada trauktis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2021, 12:17 PM

Žemdirbių asociacijas vienijančios Lietuvos žemės ūkio tarybos kantrybė išseko. Spalio pradžioje žemdirbiai kreipėsi į premjerę Ingridą Šimonytę reikšdami nepasitikėjimą K.Navicku. Jie aiškino, kad ministerija deramai neatstovauja žemės ūkio interesams klimato kaitos mažinimo darbotvarkėje ir kad nepasitikėjimas ministru brendo seniai.

„Dėl artimesnių, geriau asmeniškai suprantamų temų traukos ministro sprendimai balansuoja ties privačių interesų riba, o delsimas imtis neatidėliotinų veiksmų kelia grėsmę svarbių žemės ūkio sektorių egzistavimui“, – teigė jie.

Tąkart gavęs žemės ūkio asociacijų priekaištų ministras K.Navickas atsišaudė, kad jų sulaukia dėl pasikeitusio bendravimo stiliaus su socialiniais partneriais. „Buvo laikai, kai socialiniams lobistams ministerijos durys visada buvo atviros. Be to, pokyčiai yra susiję su ministerijai pavaldžiomis įmonėmis. Jos buvo globojamos, o dabar viskas keičiasi“, – atrėmė K.Navickas.

Premjerei I.Šimonytei paraginus ministras su žemdirbių atstovais susitiko ketvirtadienį. O vakar žemdirbiai dar kartą šliūkštelėjo alyvos į ugnį.

Anot tarybos pirmininko Jono Vilionio, ministras turi atsistatydinti – ministerija neturi jokios žemės ūkio strategijos. Dėl žaliojo kurso esą auga reikalavimai žemdirbiams, o ministras jais nė nesirūpina.

„Jis tik pasistengė, kad pelkių atnaujinimui atitektų 16 mln. eurų. Mes juk buvome išdėstę reikalavimus ir išmaniosioms technologijoms, ir pienvežiams, bet nieko negavome“, – sakė J.Vilionis. Jo teigimu, jei situacija nesikeis, žemdirbiams teks organizuoti protestą.

Anot Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos vadovo Jono Sviderskio, žaliasis kursas buvo „paskutinis lašas“, tačiau žemdirbiai seniai irzta dėl to, kad su ministerija nebevyksta dialogas.

„Žemdirbiai nekvestionuoja žaliojo kurso, bet norime pasakyti, kad ministerijos pasirinktos priemonės yra netinkamos. Kol kas matome dideles ambicijas ir netolygų naštos paskirstymą tarp įvairių sektorių“, – teigė ir Lietuvos ūkininkų sąjungos vicepirmininkas Ignas Hofmanas.

K.Navickas savo pozicijos nepakeitė – jis sakė neketinąs atsistatydinti ir tikino nebūtinai turįs vykdyti nepatenkintų jo darbu žemdirbių siekius.

„Dėl bendros mūsų ateities nuo žaliojo kurso tikslų nesitrauksiu. Išmanant ekosistemas aplinkosaugos tikslų galima pasiekti be didesnių ekonominių praradimų, tačiau šie ūkininkai dar nenori to išgirsti“, – K.Navickas aiškino feisbuke. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.