Dėl Afrikinio kiaulių maro Jurbarko rajone paskelbta ekstremali situacija

Jurbarko rajono savivaldybės administracijos direktoriaus rugpjūčio 10 d. įsakymu Jurbarko rajone paskelbta savivaldybės lygio ekstremalioji situacija. Tokį sprendimą priėmė posėdžiavusi Ekstremalių situacijų komisija, siekdama užkirsti kelią afrikinio kiaulių maro (toliau – AKM) plitimui, kuris kelia grėsmę ne tik privatiems, bet ir komerciniams mūsų rajono ūkiams, kuriuose laikoma apie 35 tūkst. kiaulių.

Skirsnemunės seniūnijoje nustatytas Afrikinis kiaulių maras.<br>Jurbarko Šviesos nuotr.
Skirsnemunės seniūnijoje nustatytas Afrikinis kiaulių maras.<br>Jurbarko Šviesos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurbarko rajono savivaldybės inf.

Aug 11, 2022, 8:39 AM

Savivaldybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadove paskirta Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) Tauragės departamento patarėja Aušra Stumbrienė.

Šiuo metu Jurbarko rajone nustatyti trys AKM atvejai – Skirsnemunės seniūnijos Jakaičių kaime, Jurbarkų seniūnijos Kriščiaviškės kaime ir Girdžių seniūnijos Pavidaujo kaime.

Posėdyje dalyvavę savivaldybės vadovai, atsakingi savivaldybės administracijos specialistai, savivaldybės įstaigų ir įmonių vadovai, Skirsnemunės, Jurbarkų, Girdžių seniūnijų seniūnai ir specialistai, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro, Aplinkos apsaugos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovai aptarė esamą situaciją, kalbėjo apie galimas viruso patekimo į ūkius priežastis, šernų populiacijos mažinimo ir kitas neatidėliotinas priemones, kurių privalu imtis, kad neliktų rizikų AKM plisti ūkiuose.

Į diskusiją aktyviai įsitraukė ir didžiausio mūsų rajone kiaulių augintojo UAB „Dainiai“ vadovas Kasparas Jurevičius. Aplink ligos židinius nustatytose apsaugos ir priežiūros zonose VMVT Tauragės departamento specialistai intensyviai tikrina kiaulių augintojus, žiūri, ar jų ūkiai atitinka biosaugos reikalavimus. Specialistų teigimu, padėtis rajono kiaulių augintojų ūkiuose kol kas yra stabili, tačiau aptinkama ūkių, kuriuose auginami gyvuliai yra nedeklaruoti.

VMVT specialistai įspėja, kad dėl savo neatsakingumo labiausiai nukentės patys kiaulių laikytojai, nes jei gyvuliai nedeklaruoti, kompensacija už jų sunaikinimą, ūkio valymą ir dezinfekavimą, pašarų ir kito užkrėsto turto naikinimą – nemokama. Laikytojo taip pat laukia administracinė nuobauda už teisės aktų nevykdymą, o dėl kiaulių maro protrūkio nukentės ir kaimyniniai ūkiai.

Savivaldybės meras Skirmantas Mockevičius pažymėjo, kad visos rajono įstaigos ir tarnybos turi dirbti sutelktai, dalintis informacija, bendradarbiauti, o kiaulių laikytojai privalo griežtai laikytis biosaugos reikalavimų, deklaruoti turimus gyvulius. Artimiausiu metu bendram dialogui dėl AKM protrūkio bus pakviesti medžiotojai ir miškininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.