Žinovė atskleidė: su negalavimais kovoti padės paprastas darže augantis produktas

„Jei, kaip sakoma, svogūnas gydo mus nuo septynių negalavimų, tai svogūnų lukštai turi dar daugiau gerų ir organizmui naudingų savybių“, – teigė „Žolinčių akademijos“ vadovė Danutė Kunčienė.

Svogūnų lukštai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Svogūnų lukštai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šaltalankių arbata.<br>D.Kunčienės nuotr.
Šaltalankių arbata.<br>D.Kunčienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 10, 2018, 1:50 PM

Portalas lrytas.lt su D.Kunčiene kalbėjosi apie svogūnų lukštų naudą, jų paruošimą naudojimui ir kitas žoles, kurias šiuo metu dar galima rasti gamtoje.

Kokia svogūnų lukštų nauda?

Nauja – tai, kas užmiršta sena. Taip svogūnų lukštų panaudojimą grožiui ir sveikatai apibūdino žolintė.

„Net neabejoju, kad daugelis iš savo tėvų ir senelių laikų dar atsimena platų svogūnų lukštų panaudojimą. Tačiau dabar apie šio paprasto produkto naudą organizmui esame primiršę ir svogūnų lukštai mums tapo paprasčiausiomis šiukšlėmis“, – pastebėjo D.Kunčienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad svogūnų lukštuose yra vitaminų C, PP, E, taip pat platus mikro ir makro elementų spektras. Svogūnų lukštuose yra labai naudinga augalinės kilmės medžiaga kvercetinas. Ši medžiaga veikia ne tik antigripiškai, antialergiškai, bet pasižymi antivėžinėmis savybėmis, gerina smegenų ir inkstų darbą.

Pastebima, kad svogūnų lukštuose esančios veikliosios medžiagos gerina širdies darbą, iš organizmo išvaro chloro ir natrio perteklių, lengvina atsikosėjimą ir tuštinimąsi, gerina tulžies išsiskyrimą.

Esant padidintam kraujospūdžiui taip pat rekomenduojama vartoti svogūnų lukštų preparatus – ilgainiui naudingosios svogūnų lukštų medžiagos gali normalizuoti kraujo spaudimą.

Liaudies medicina akcentuoja, kad svogūnų lukštų arbatos padeda atsikratyti varginančio kojų mėšlungio. O svogūnų lukštų nuoviras puikiai tinka kovoje su pleiskanomis.

Kaip vartoti?

„Svogūnų lukštus galima vartoti tiek į vidų, tiek išoriškai. Žinoma, viršutinį žemėtą lukštą reikėtų pašalinti, o naudoti tik švarius lukštus. Dar geriau, jei svogūnai užauginti natūraliai namų sąlygomis ir jų augimas neskatintas cheminėmis priemonėmis“, – patirtimi dalinosi D.Kunčienė.

Naudojimo būdai:

Nuoviras. Svogūnų lukštų nuoviru galima skalauti plaukus – nuoviras suteiks plaukams blizgesio, o kartu padės kovoti su pleiskanomis. Nuoviras tinka tiek šviesių, tiek tamsių plaukų priežiūrai.

Sakoma, kad svogūnų lukštų nuoviras padeda pašalinti ir dermatito sukeltą odos niežulį.

Arbata. Nuo vieno arbatinio šaukštelio lukštų arbata jau būna rausva, toks kiekis lukštų arbatai yra visiškai pakankamas. Arbatą galima praturtinti imbieru, citrina, medumi, svarainiais, tarkuota pastarnoko šaknimi, kuri pasižymi raminamuoju poveikiu.

Svogūnų lukštus galima dėti ir į įvairių arbatų mišinius.

Preparatas nuo nuospaudų. Stiklinį indą reikėtų pripildyti svogūnų lukštais ir užpilti juos valgomuoju actu. Tada indas turėtų būti užrišamas pergamentiniu popieriumi ir laikomas apie porą savaičių kambario temperatūroje. Po to, išmirkę svogūnų lukštai išimami, leidžiama nutekėti actui ir šiek tiek padžiūti.

Taip paruoštų svogūnų lukštų sluoksnis dedamas ant nuospaudos, odą aplink nuospaudą ištepus riebalais (sviestu, taukais ir pan.), kad lukštas nenudegintų. Kitaip sakant, lukštas yra naudojamas kaip natūrali nuospaudų pleistro alternatyva. Pritvirtinus svogūnų lukštų sluoksnį, jį ant probleminės vietos patartina palikti per naktį. Ryte išmirkyti koją ir nuospaudą nugremžti. Esant poreikiui, procedūrą pakartoti.

Aliejinis mišinys. Jei vargina seborėja, rekomenduojama lukštus sumalti į miltukus ir sumaišyti su augaliniu aliejumi (100g aliejaus naudoti 1 šaukštą lukštų). Tokį mišinį 21 dieną laikyti pasyviai arba, norint greitesnio rezultato, pašildyti ant šildomų grindų arba vonelėje. Paruoštu mišiniu įmasažuoti odą.

Inhaliacijos. Esant peršalimui, slogai ar alerginei slogai, galima daryti inhaliacijas su svogūnų lukštais, lukštus deginant.

D.Kunčienė taip pat pasidalijo paprastu patarimu, sustiprinančiu svogūnų lukštų efektyvumą. Sudžiovintus svogūnų lukštus galima sumalti kavamale. Tuomet naudingųjų medžiagų išsiskyrimas būna lengvesnis ir greitesnis.

Naudingos žolės, kurių dar galima rasti gamtoje

D.Kunčienės teigimu, nors už lango jau darganota, tai tikrai nereiškia, kad gamtoje nebegalime rasti sveikatai naudingų žolių.

Šiuo metu dar galima rinkti kraujažolę, takažolę, ataugusią garšvą, žliuges, kiaulpienių ir karklų lapus. Pats laikas skinti gudobelės uogas ir dar nenuskintas juodojo šeivamedžio uogas.

Taip pat idealu pasiruošti žiemai prisirenkant šaltalankio ir gervuogių lapų, kurie yra puikus vitamino C šaltinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.