Bitininkas atskleidė, kada vertėtų trukdyti bičių žiemojimą

„Jei bityne aviliai yra tvarkingi, bitės visą sezoną buvo tinkamai prižiūrėtos, gydytos nuo erkių ir sočiai pamaitintos, tai žiemos metu jų trukdyti nereikėtų, nes žiema – metas, kai bitėms reikia ramybės. Tačiau yra tokių atvejų, kai žiemos metu atidaryti avilį yra geriau, nei nedaryti nieko ir pavasarį rasti išmirusią bičių šeimą“, – teigė bitininkas Vytautas Gaidelis.

Patarimai, kada vertėtų trukdyti bičių žiemojimą.<br>V.Gaidelio nuotr.
Patarimai, kada vertėtų trukdyti bičių žiemojimą.<br>V.Gaidelio nuotr.
Tinklaraščio „Medaus kalnas“ autorius Vytautas Gaidelis.<br>V.Gaidelio nuotr.
Tinklaraščio „Medaus kalnas“ autorius Vytautas Gaidelis.<br>V.Gaidelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 16, 2018, 5:18 PM

Tinklaraščio „Medaus kalnas“ kūrėjas V.Gaidelis su portalo lrytas.lt skaitytojais pasidalijo praktinėmis bitininkystės žiniomis.

Kokiais atvejais galima trukdyti bitėms?

Jei yra pagrįstas poreikis patikrinti, ar nesudrėkusios pagalvės, ar bitėms netrūksta maisto, kurioje vietoje yra bičių kamuolys, tuomet atsargiai atidaryti avilį galima ir žiemos metu.

Be to, anot tinklaraščio „Medaus kalnas“ autoriaus, pavasario pradžioje atidaryti avilį netgi privalu.

„Pavasario pradžioje svarbu patikrinti, ar bitėms užtenka maisto. Tam nereikia kilnoti rėmelių, pakanka tik atitraukus šonines kamšas ir diafragmas bei truputį patraukus dengiamuosius korius, įvertinti, kiek bitės turi maisto“.

„Tuo pačiu reikėtų patikrinti, ar bitės nepradėjo auginti perų. Tačiau tai vėlgi nereikalauja rėmelių kilnojimo. Pakanka tik po viršutine pagalve pakišti delną ir, jei bus juntama padidėjusi šiluma, tai reikš, kad bitės jau pradėjo auginti perus. Tokiu atveju, reikėtų papildomai apšiltinti avilius, kad perai nesušaltų“, – teigė  V.Gaidelis.

Kasmėnesinis apsilankymas bityne – būtinas

Bitininkas atkreipė dėmesį, kad šaltuoju metų laiku bent kartą per mėnesį apsilankyti bityne yra tiesiog būtina. Tačiau tai tikrai nereiškia, kad kaskart reikia atidarinėti avilius.

Svarbu vizualiai apžiūrėti avilius, patikrinti, ar gerai uždaryti avilių stogeliai, ar nėra nuo drėgmės sutrūnijusių lentų, ar bityne nebuvo nekviestų svečių – kiaunių, pelių ar genių.

Patikrinti reikėtų ir avilių lakas, ar mirusios bitės jų neužkimšo, nes tokiu atveju avilyje gali trūkti oro ir bitės gali uždusti. Jei reikia, lakas patartina pravalyti, naudojant pagaliuką ar vielą.

Jei avilyje apsigyveno pelė, tikėtina, kad tokiu atveju prie laktų pastebėsite šiukšlių ar apgraužtų bičių lavonėlių. Pelės į avilius dažniausiai patenka per laką, jei ji yra didesnė nei 8 mm aukščio. Jei aviliai yra senesni, graužikės taip pat gali patekti pragraužusios laką, avilio dugną ar sienelę.

Jei įvyko taip, kad avilyje apsigyveno pelė, ją būtina pašalinti. Avilyje apsigyvenusi pelė trikdo ramų bičių žiemojimą savo krebždesiu ir kvapu.

Be to, pelės avilyje maitinasi bitėmis, jų lavonėliais, sugraužia korius. Dėl šių priežasčių bičių šeima gali paprasčiausiai nebesulaukti pavasario.

Tinklaraščio „Medaus kalnas“ autorius kovojant su pelėmis pataria nenaudoti nuodų. Saugiau rinktis pelėkautus ar specialius klijus graužikams, kuriuos galima padėti avilio šonuose arba ant viršutinių pagalvių.

Jei avilys jau atidarytas – nepamirškite šių dalykų

V.Gaidelis pastebėjo, kad jei vis tik teko atidaryti avilį, reikia pasinaudoti proga ir įvertinti bičių būklę bei patikrinti maisto atsargas.

Tai ypač patogu, jei avilyje vietoj lubelių ar skirtukų yra naudojama plėvelė. Tada atidarius avilį galima nesunkiai pamatyti, kurioje vietoje yra bičių kamuolys ir kaip elgiasi bitės.

Jei kamuolys yra avilio viršuje, priekyje prie lakos, tai maisto bitėms pakanka.

Jei kamuolys yra perėjęs arčiau avilio galo, tai vertėtų patikrinti maisto atsargas. Įprastai bitės žiemos kamuolį formuoja korių apačioje, arčiau lakos.

Tada kamuolys kyla į viršų ir, pamažu vartojant maistą koriuose, juda link avilio galo. Todėl kamuolio buvimas avilio gale išduoda apie galimą maisto trūkumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.