Stora patisonų žievė apsaugo daržoves nuo puvimo net iki pavasario

Keista – prekystaliai lūžta nuo įvairių daržovių, tačiau patisonų retai rasi, nors jie puikiai auga mūsų sąlygomis.

Dabar neretame mėgėjiškame sode patisonų vaisiai užauga iki kelių kilogramų ir nesumedėja, išlieka gero skonio.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dabar neretame mėgėjiškame sode patisonų vaisiai užauga iki kelių kilogramų ir nesumedėja, išlieka gero skonio.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dabar neretame mėgėjiškame sode patisonų vaisiai užauga iki kelių kilogramų ir nesumedėja, išlieka gero skonio.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dabar neretame mėgėjiškame sode patisonų vaisiai užauga iki kelių kilogramų ir nesumedėja, išlieka gero skonio.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 26, 2018, 4:27 PM, atnaujinta Nov 26, 2018, 4:32 PM

Taip galbūt yra dėl dviejų priežasčių. Palyginti su morkomis, kopūstais, cukinijomis, agurkais ir bulvėmis, patisonai duoda mažiausią svorį iš ploto vieneto.

Kulinarijos knygose nuo seno rašoma, jog „jie maistui tinka tik jauni, nevisiškai subrendę, kai jų skersmuo ne didesnis kaip 7-12 cm. Senesni vaisiai sumedėja ir pasidaro neskanūs“.

Tai netiesa. Dabar neretame mėgėjiškame sode patisonų vaisiai užauga iki kelių kilogramų ir nesumedėja, išlieka gero skonio.

Svarbiausia – be ypatingų sandėliavimo sąlygų puikiai išsilaiko iki pavasario. Panašiai kaip subrendusios cukinijos – bet kur padėti ilgai išlieka negedę ir nesuvytę. Taip yra dėl storos jų žievės, kuri neleidžia drėgmei išgaruoti.

Patisonai yra dietinė ir delikatesinė daržovė. Juos galima virti, troškinti, kepti, sūdyti, marinuoti, farširuoti, dėti į salotas ir mišraines, kepti blynelius ir virti košes. Visaip paruošti jie naudingi žmogaus organizmui, turi nedaug kalorijų.

Patisonų vaisiai auga ir bręsta tol, kol darbuojasi nors vienas ar du lapai. Kartais tai užtrunka iki drėgnų rudens orų. Kad negestų, po jais dera pakišti lentą ar ką nors kita, kad negulėtų ant žemės ir nepradėtų pūti.

Iš didelių patisonų galima pasigaminti pikantiško skonio ikrų. Patisonų minkštimo riekutės kepamos aliejuje, kol paruduoja.

Atskirai taip pat paruošiami ropiniai svogūnai.

Visa tai sumalama mėsmale ir pagal skonį pridedama krapų bei petražolių, smulkiai pjaustyto česnako, saldžiųjų ir juodųjų pipirų, druskos, acto, cukraus.

Galima pasigaminti ir cukatais vadinamų saldumynų. Gabaliukais supjaustyti patisonai dedami į kiaurasamtį, minutę panardinami į verdantį vandenį, perplaunami šaltu, nuvarvinami ir užpilami verdančiu praskiestu svarainių sirupu (neturint tokio, dėl skonio įdedamas žiupsnelis citrinos rūgšties).

Po pusės paros atvėsęs sirupas nupilamas, užvirinamas ir vėl užpilamas. Tai kartojama tris keturis kartus, galima pridėti porą gvazdikėlių, kruopelytę vanilinio cukraus.

Tada cukatai nuvarvinami, iškloti vienu sluoksniu porą dienų džiovinami, apibarstomi cukraus pudra ir baigiami džiovinti orkaitėje.

Ilgiau laikant supilami į sandarų stiklainį.

Tinka vartoti vietoj saldainių prie arbatos ir kavos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.