Daržovė, kuri būtina žiemą: kokiomis savybėmis pasižymi burokėliai ir kaip juos išsaugoti

Prasidėjus šaltojo sezono darganai ir ligų sezonui, atgauti jėgas, sustiprinti kraują ir imunitetą gali padėti Lietuvos daržuose itin populiari daržovė.

Burokėliai – organizmui naudingų medžiagų šaltinis.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Burokėliai – organizmui naudingų medžiagų šaltinis.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Burokėlių laikymas per žiemą.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Burokėlių laikymas per žiemą.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-12-04 16:57

Burokėliuose gausu vertingųjų, darniai organizmo veiklai ir gerai sveikatai naudingų medžiagų, o, laikantis kelių paprastų taisyklių, per žiemą išlaikyti šias daržoves nėra sunku.

Nepamainoma nauda organizmui

Burokėliuose yra daug cukraus, skaidulų, organinių rūgščių, magnio, kalio, kalcio, geležies, folio rūgšties, vitaminų A, B, C, PP bei kitų biologiškai aktyvių medžiagų.

Nuo seno burokėlius buvo patariama vartoti, sergant mažakraujyste ar kraujagyslių ligomis bei ateroskleroze.

Burokėliai stimuliuoja detoksikacinius kepenų procesus, teigiamai veikia odos būklę, padeda reguliuoti cholesterolio kiekį, puikiai tinka antsvorio turintiems žmonėms, kovojantiems su skysčių kaupimusi organizme.

Pastebimas teigiamas burokėlių poveikis, gerinant virškinimą ir medžiagų apykaitą, padedant atstatyti ir atgauti jėgas bei energiją, o kartu ir stiprinant imunitetą, nes burokėliai yra turtingi ne tik maistinėmis medžiagomis, bet ir naikina mikrobus.

Beje, įdomu tai, kad vitamino C burokėlių lapuose yra daugiau nei šakniavaisiuose, todėl šiltuoju sezonu salotoms ir sriuboms puikiai tinka ir lapinė burokėlių dalis.

Kaip burokėlius išlaikyti per žiemą?

Ši daržovė puikiai laikosi rūsiuose ar kitose vėsiose patalpose, kurių temperatūra siekia yra nuo plius 4 iki 0 laipsnių, o santykinis oro drėgnumas daugmaž 90 proc.

Rūsiuose burokėlius galima laikyti supiltus į krūvas, dėžėse ar maišuose. Jei burokėliai supilami į krūvas, ant grindų gali būti padaromos medinės grotelės – tai užtikrins reikiamą oro cirkuliaciją.

Jei burokėliai laikomi maišuose, reiktų pradurti keletą skylių, kad į maišus patektų oras.

Laikant burokėlius dėžėse, patartina rinktis medines dėžes. Dėžes galima sudėti viena ant kitos, tačiau svarbu, kad tarp dėžių būtų nedideli tarpai oro cirkuliacijai.

Kai kurie ūkininkai žiemojimui skirtus burokėlius užberia smėliu, durpėmis arba pjuvenomis.

Jei nėra galimybės burokėlius laikyti rūsyje, tam tinka ir balkonas ar šaldytuvas.

Jei burokėlių laikymui pasirinktas balkonas, svarbu saugoti daržoves nuo sušalimo. Esant šaltiems orams, burokėlius reikėtų apdengti, o dėžes, kuriose laikomi burokėliai, vertėtų apšiltinti iš vidaus.

Tinkamas laikymas – dar ne viskas

Pirmiausia svarbu pasirinkti laikymui per žiemą tinkamas burokėlių veisles. Kitas svarbus žingsnis – tinkamas burokėlių paruošimas žiemojimui.

Iš žemės burokėlius reikia iškasti atsargiai, pirmiausia juos kartu su dirvožemiu šiek tiek pakeliant kastuvu arba šakėmis. Tada burokėlius išrauti iš dirvožemio bus lengviau, o tikimybė, kad raunant bus pažeista daržovės odelė, sumažės.

Burokėlių derliaus nuėmimui palankiausios saulėtos ir sausos dienos. Šias daržoves išrauti patariama iki pirmųjų šalnų.

Iš žemės iškasti burokėliai turėtų būti padžiovinami. Padžiovinus nuo jų reikia pašalinti žemes ir nupjauti lapus, iki šakniavaisio paliekant apie 1 centimetrą.

Valant nuo šakniavaisių žemes, nepatariama burokėlių daužyti vienas į kitą ar valymui naudoti aštrius daiktus: labai svarbu, kad valant nebūtų pažeista burokėlių odelė.

Žiemojimui reikėtų atrinkti sveikus, nepažeistus burokėlius. Taip pat pravartu burokėlius išrūšiuoti: mažesnius šakniavaisius laikyti su mažesniais, didesnius – su didesniais.

Reikšmės burokėlių kokybei ir sėkmingam išsilaikymui per žiemą turi ir tinkamai parinktas priešsėlis. Tinkamiausia burokėliams yra ta dirva, kurioje praeitais metais augo agurkai, pomidorai, kopūstai.

Tam, kad burokėliai sėkmingai užaugtų, dirvožemyje turėtų būti reikiamų mikroelementų, ypač mangano, magnio ir vario. Todėl dirvą rekomenduojama patręšti organinėmis trąšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.