Sveikatai naudingą imbierą galima užsiauginti ir ant palangės

Imbieras – specifinio skonio prieskoninis augalas, plačiai paplitęs Azijos ir Indijos virtuvėse – vietą Lietuvoje atrado ne tik ant stalo, bet ir vaistinėlėse.

Imbiero savybės ir laikymo sąlygos.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Imbiero savybės ir laikymo sąlygos.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Imbiero savybės ir laikymo sąlygos.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Imbiero savybės ir laikymo sąlygos.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 11, 2018, 12:35 PM

Šį skanų ir sveikatai naudingą augalą galima nesudėtingai išlaikyti ar užsiauginti ir namų sąlygomis.

Vienoje šaknyje – visa puokštė naudingų savybių

Imbieras neretai pagrįstai vadinamas vaistiniu augalu – tai lemia šio augalo nauda žmogaus organizmui. Jo sudėtyje yra vitamino C, chromo, cholino, aliuminio, kalcio, mangano, magnio, fosforo, natrio, geležies, linolo rūgšties, oleino rūgšties ir kitų organizmui naudingų medžiagų.

Imbierai pasižymi antioksidaciniu poveikiu, jie stiprina imuninę sistemą ir didina jos atsparumą. Šiam augalui būdingos ir antibakterinės bei skausmą malšinančios savybės.

Šviežias imbieras skatina prakaitavimą. Dėl šios savybės jis valo organizmą, palengvina toksinų ir šlakų pasišalinimą iš organizmo, o kartu yra naudingas peršalus bei kankinant varginančiam kosuliui, nes lengvina atsikosėjimą.

Imbiero arbata arba tiesiog karštas vanduo su imbiero griežinėliu puikiai šildo ir pakelia kūno temperatūrą.

Taip pat pastebima, kad imbieras padeda normalizuoti medžiagų apykaitą bei cholesterolio kiekį kraujyje.

Pripažįstamas teigiamas imbiero poveikis virškinimo procesams: imbieras gerina virškinimą, skatina apetitą, paskatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, mažina vidurių putimą, yra naudingas subalansuotai žarnyno veiklai.

Išlaikyti namuose – paprasta

Namų sąlygomis išlaikyti imbierą nesudėtinga. Šaldytuve šviežia imbiero šaknis išsilaiko tris savaites. Užšaldyta šaldymo kameroje ji išsilaiko dvigubai ilgiau – beveik du mėnesius.

Tačiau šaldytuve ar šaldiklyje laikomą imbierą patartina suvynioti į popierių.

Šviežias imbieras dažniausiai vartojamas supjaustytas ir susmulkintas, smulkiai sukapotas.

Ilgiau laikosi džiovintas ir kristalizuotas imbieras. Džiovintas imbieras įprastai sumalamas. Džiovintą ir kristalizuotą imbierą rekomenduojama laikyti tamsioje, vėsioje, sausoje vietoje.

Užauga ir Lietuvoje

Nors imbieras kilęs iš drėgno ir šilto klimato kraštų, jis gali sėkmingai augti ir Lietuvos klimatinėje zonoje. Tai daugiametis žolinis augalas, kurio šaknys auga horizontaliai.

Imbiero sėklų galima įsigyti specializuotose sėklų parduotuvėse, tačiau juos taip pat galima dauginti dalijant jų šaknynus: tokiu atveju sveiką, neperdžiuvusią imbiero šaknį reikia supjaustyti dalimis. Supjaustytos dalys turėtų būti 2,5-4 centimetrų dydžio ir turėti bent vieną „akį“.

Kai kurie augintojai prieš sodindami dezinfekuoja supjaustytus šaknyno gabaliukus, pamirkydami juos kalio permanganato tirpale. Siekiant paskatinti augimą, prieš sodinimą supjaustytus šaknies gabaliukus galima pamirkyti šiltame vandenyje.

Šis augalas geriausiai auga puriame ir maistingame dirvožemyje. Kadangi imbieras yra drėgnų kraštų augalas, jis mėgsta padidintą drėgmės kiekį. Šaltuoju sezonu imbierą patartina auginti namuose, kambario sąlygomis. Vasarą jis gali augti ir lauke.

Jei imbieras auginamas namuose ant palangės, dėl horizontaliai augančių šaknų patartina jį sodinti į platų vazoną. Taip pat vazono nereikėtų laikyti vietoje, kurią dažnai pasiekia tiesioginiai saulės spinduliai.

Imbieras auga lėtai, pasodinus pirmųjų ūglių galima laukti kelias savaites, mėnesį ar net pusantro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.