Daržas ant palangės: kaip įsirengti ir mėgautis gausiu derliumi

Kol žemę gaubia įšalas, o sėjos ir lauko darbų sezonas dar toli, daržas gali atsirasti ir ant palangės. Namų sąlygomis auginamoms daržovėms ir žolelėms nereikia išskirtinės įrangos ar profesionalios priežiūros.

Pomidorų auginimas ant palangės.<br>123rf nuotr.
Pomidorų auginimas ant palangės.<br>123rf nuotr.
Įsirengti daržą ant palangės – visiškai nesudėtinga.<br>123rf nuotr.
Įsirengti daržą ant palangės – visiškai nesudėtinga.<br>123rf nuotr.
Įsirengti daržą ant palangės – visiškai nesudėtinga.<br>123rf nuotr.
Įsirengti daržą ant palangės – visiškai nesudėtinga.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 8, 2019, 4:16 PM

Tačiau daržas ant palangės žiemą gali tapti ne tik natūralių vitaminų šaltiniu, bet ir dailia virtuvės interjero detale.

Daržo vieta – orientuota į pietus, vazonams tiks ir medinės dėžės

Daržą ant palangės rekomenduojama įsirengti pietinėje, pietrytinėje ar pietvakarinėje namų pusėje. Tokios palangės gauna daugiausia saulės spindulių ir tinka šviesą mėgstantiems augalams.

Jei palangė pernelyg siaura ir ant jos netelpa vazonai, ją praplatinti galima itin paprastu būdu. Ant palangės galima uždėti dailią, plačią lentą. Kita galima išeitis – pakabinami vazonai.

Daržui ant palangės puikiai tinka medinės dėžės, moliniai ir keraminiai vazonai. Prieš pilant žemes ir sodinant sėklas patartina dezinfekuoti vazonus kalio permanganato tirpalu.

Naujus vazonus galima praplauti sodos tirpalu, o jau naudotus pakanka perlieti karštu vandeniu.

Medinių dėžių paruošimas kiek sudėtingesnis: jas, visų pirma, reikia kruopščiai išplauti karštu vandeniu, išdžiovinti, jų vidų, o, esant norui ir poreikiui, ir išorę nudažyti bei vidų iškloti polietileno plėvele. Svarbu nepamiršti plėvelėje, kuri dengia dėžės apačią, pradurti keletą skylių.

Toks medinių dėžių paruošimas apsaugos jas nuo greitų puvimo procesų ir lentų „išsipūtimo“, kurį sukelia drėgmė.

Ideali erdvė daržui ant palangės: 50 centimetrų ilgio, 16 centimetrų pločio ir 15 centimetrų gylio vazonai ar dėžės. Tačiau daržą ant palangės galima sėkmingai formuoti ir iš kelių mažesnių vazonų.

Beje, svogūnų laiškų auginimui tinkamiausias senas, geras ir visada pasiteisinantis metodas – stiklainiai su vandeniu.

Ką auginti?

Nusprendus įsirengti nedidelį daržą ant palangės, galima auginti išties nemažai skirtingų kultūrų.

Įprasta manyti, kad ant palangių geriausiai auga prieskoninės žolelės ir svogūnų laiškai. Tačiau namuose užsiauginti taip pat galima salotų, pomidorų, agurkų, paprastųjų ir čili paprikų.

Žinoma, nereikėtų tikėtis labai gausaus derliaus, tačiau tinkamai auginant vienas vešlus pomidoro ar agurko augalas gali duoti net apie kilogramą derliaus.

Auginimui ant palangės puikiai tinka bazilikas, petražolės, lapiniai salierai, melisa, mėta, peletrūnas, mairūnas, juozažolė, pekininės bastutės.

Jei mėgstate salotas ar sriubas gardinti šviežiais raudonųjų burokėlių lapais, juos taip pat sėkmingai galite sėti darže ant palangės.

Keletas dalykų, kurių svarbu nepamiršti

Kadangi namų sąlygomis auginamos daržovės ir žolelės dažniausiai auga nedideliuose vazonuose, didžiąją dalį vazono pradeda užimti dirvožemį apraizgiusios ir į standų kamuolį susipynusios šaknys.

Kitaip sakant, dirvožemis, kuriame užveisiamas daržas ant palangės, yra alinamas ir gana greitai išsekinamas.

Dėl šios priežasties, nuėmus derlių, naujus sodinukus vertėtų sėti į naują žemę. O tinkamiausias dirvožemis namuose įkurtam daržui yra praturtintas mineralais, todėl patartina rinktis parduotuvėse parduodamus žemės mišinius, papildytus mineralinėmis trąšomis.

Jei namų sąlygomis auginamas daržoves norėsite papildomai pamaitinti ir patręšti, nepatartina rinktis cheminių trąšų. Cheminius preparatus vertėtų pakeisti natūraliais kompostais.

Taip pat, nusprendus ką norėsite auginti, vertėtų pasidomėti konkretaus augalo priežiūros subtilybėmis ir ypač drėgmės kiekiu, kurio reikia auginamai daržovei ar prieskoniniam augalui.

Kitas svarbus dalykas – tinkamas sėklų pasirinkimas. Pavyzdžiui, darže ant palangės auginant agurkus ar pomidorus patartina rinktis savaime apsidulkinančias hibridines rūšis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai