Specialistės patarimai, kaip prieš pavasarį išsirinkti ir įsirengti kokybišką šiltnamį

Šiltnamių įvairovė išties didelė: svyruoja jų kainos, dydžiai, konstrukcijos, medžiagos, iš kurių jie pagaminti. Konsultacijomis, kaip nepasimesti ir įsirengti kokybišką šiltnamį, su portalo lrytas.lt skaitytojais dalinosi tinklaraštininkė, modernių apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ vadovė Lina Liubertaitė.

Geram derliui itin svarbus nuolatinis šiltnamio vėdinimas ir tinkamos vietos pasirinkimas.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Geram derliui itin svarbus nuolatinis šiltnamio vėdinimas ir tinkamos vietos pasirinkimas.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Dominuoja trys šiltnamio dangos opcijos: polietilenas, polikarbonatas ir grūdintas stiklas.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Dominuoja trys šiltnamio dangos opcijos: polietilenas, polikarbonatas ir grūdintas stiklas.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 23, 2019, 2:17 PM

Kokybiškas šiltnamis – dar ne viskas

Pasak „Geltonas karutis“ tinklaraščio autorės L.Liubertaitės, šiltnamio įrengimas turėtų prasidėti nuo tinkamos vietos parinkimo.

„Vietos pasirinkimas – pirmas ir strategiškai svarbus darbas, nuo kurio priklauso geras derlius. Renkantis vietą, svarbu, kad šiltnamį maksimaliai apšviestų saulė. Vakarinė saulė nėra labai svarbi, pietinė saulė svarbi, tačiau svarbiausia yra rytinė saulė“, – teigė modernių apželdinimo kursų vadovė.

Specialistė atkreipė dėmesį, kad rytinė saulė yra kritiškai svarbi dėl pavasarinių temperatūros skirtumų. Pavasarį ir ypač jo pradžioje, kai temperatūrų skirtumai tarp dienos ir nakties yra labai dideli, svarbu neutralizuoti žemą temperatūrą, kuri būna anksti ryte.

Rytinė saulė greičiausiais pasiekia šiltnamyje augančius augalus, todėl efektyviausiai neutralizuoja žemą temperatūrą.

Gausiam derliui svarbus geras vėdinimas

Vėdinti šiltnamį yra būtina, kad oras viduje judėtų, o karštą vasaros dieną augalai neperkaistų. Tačiau svarbu ne tik judantis oras, bet ir santykinė oro drėgmė.

Pavyzdžiui, agurkams ne tik kad netrukdo, bet netgi patinka drėgmė, kuri yra dirvožemyje ir ore. Tuo tarpu pomidorams drėgmės perteklius ore gali būti žalingas: per didelė drėgmė gali išprovokuoti įvairias pomidorų ligas.

Siekiant užtikrinti gerą šiltnamio vėdinimą, pranašesni yra polikarbonatiniai šiltnamiai, turintys trikampės formos stogelį. Tokiuose šiltnamiuose, skirtingai nei ovalios formos polietileniniuose, galima įrengti automatinius stoglangius, suteikiančius galimybę nesunkiai įleisti į šiltnamį oro.

Automatiniai stoglangiai sutaupo labai daug laiko, leidžia negalvoti apie kasdieninį šiltnamio atidarymą rytais ir uždarymą vėsiais pavasario vakarais r pasirūpina oro vėdinimu, jei išvažiuojate kelioms dienoms. Maža smulkmena, bet didelis palengvinimas.

L.Liubertaitė taip pat patarė rinktis šiltnamius, turinčius papildomą langą durų viršuje. Tuomet nakčiai galėsite duris uždaryti, o viršutinį langą palikti atvirą.

„Toks sprendimas leidžia apsaugoti šiltnamio augalus nuo šalto oro, kuris ankstyvą pavasarį paryčiais „eina“ pažeme. Šaltas nakties oras dėl apatinių durų barjero ne taip lengvai patenka į šiltnamį, o atvertas langas, sumontuotas viršutinėje durų dalyje, naktį padeda užtikrinti tinkamą oro cirkuliaciją.

Tad jei šiltnamį gaminate patys ar užsakote jį pagal užsakymą, būtinai pasirūpinkite langeliu viršutinėje durų dalyje“, – pastebėjo modernių apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ vadovė.

Alternatyva laistymui rankomis

„Dažnai manoma, kad laistymo sistemos yra brangus dalykas. Tikrai ne. Laistymo sistemų pasirinkimas nemažas ir jos dažniausiai kainuoja keliasdešimt eurų, tačiau leidžia išspręsti nemažai su šiltnamio priežiūra susijusių problemų. Laistymo sistemos sutaupo laiko, saugo nugarą ir paverčia šiltnamio laistymą žymiai lengvesne procedūra“, – patarimais dalijosi apželdinimo specialistė.

Be to, L.Liubertaitė laistymui pataria išnaudoti lietaus vandenį.

„Vanduo iš vandentiekio gali būti per kietas, iš gręžinio – per šaltas. Todėl lietaus vanduo yra bene geriausias sprendimas. Tiesa, jei planuojate naudoti lietaus vandenį, apgalvokite, kur bus talpa, surenkanti lietaus vandenį.

Patogiausia ją tvirtinti už šiltnamio, pakeltą per metrą nuo žemės. Kai talpa už šiltnamio, ji netrukdys vaikščioti, o natūrali žemės trauka leis vandeniui tekėti žemyn. Svarbu numatyti nesudėtingą ir patogų priėjimą prie vandens talpyklos. Tad jeigu šiltnamis dar nepastatytas, planuokite jį šiek tiek atitrauktą nuo sienos ar tvoros, kad už jo tilptų talpa su vandeniu laistymui“, – portalui lrytas.lt sakė specialistė.

Danga ir forma – kaip pasirinkti?

L.Liubertaitė atkreipė dėmesį, kad dominuoja šių pagrindinių formų šiltnamiai: tai ovalios formos, primenantys arką, ir šlaitiniai šiltnamiai, kurių stogas yra trikampės formos.

Pirmosios grupės šiltnamiai įprastai yra lengviau pastatomi. Šlaitiniai šiltnamiai geresni dėl sniego, kuris atšilus nučiuožia greičiau ir neapsunkina dangos. Polikarbonatiniuose taip pat galima įrengti stoglangius, padedančius užtikrinti tinkamą oro cirkuliaciją šiltnamyje.

Renkantis šiltnamio dangą, dominuoja trys opcijos: polietilenas, polikarbonatas ir grūdintas stiklas. Kiekviena iš dangų turi savo privalumų ir savo trūkumų.

Stiklas yra neatsparus smūgiams, kartu tai pats brangiausias variantas. Kita vertus, tai pats ilgaamžiškiausias ir gražiausias pasirinkimas.

Polikarbonatas yra linkęs traukti dulkes, per kurį laiką apsunkinančias saulės patekimą į šiltnamį. Tačiau tai vis tiek patikimas pasirinkimas, kuris yra žymiai patvaresnis negu polietilenas. Polikarbonatiniai šiltnamiai tvarkingai atrodo, puikiai laiko šilumą ankstyvą pavasarį, juose galima pritaikyti įvairių priedų, palengvinančių sodininkystę. Be to, nereikia keisti dangos.

Polietilenas yra pigiausias ir lengviausiai naudojamas, tačiau atrodo prasčiausiai. Plėvelę reikia kartais pakeisti. Kadangi šiltnamyje temperatūra gali pakilti iki 40 ar dar daugiau laipsnių, būtina pasirūpinti nuolatiniu, nepertraukiamu šiltnamio vėdinimu, o apvaliuose polietileno šiltnamiuose, jei nuolat nesate šalia, sudėtinga tai užtikrinti. Tačiau jeigu galite skirti daug laiko sodininkavimui ir jei šiltnamis nėra atvirai matomas kieme, daržoves sėkmingai užauginsite ir polietileniniame šiltnamyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.