Natūrali augalų apsauga: kokių priemonių griebtis saugant daržą nuo kenkėjų ir ligų

Įsibėgėjantis daržo ir sodo sezonas verčia ieškoti būdų, kaip daržininkyste ir sodininkyste užsiimti kuo natūraliau, nepiktnaudžiaujant cheminiais preparatais, kenkiančiais žmogaus sveikatai ir gyvenamajai aplinkai.

Susidoroti su kenkėjais ir ligomis padėti gali ir natūralios priemonės ar darže augančios kultūros.<br>V.Balkūno nuotr.
Susidoroti su kenkėjais ir ligomis padėti gali ir natūralios priemonės ar darže augančios kultūros.<br>V.Balkūno nuotr.
Česnakas, svogūnų lukštai, pelynas, kraujažolės, bitkrėslės – natūralios apsauginės priemonės.<br> 123rf nuotr.
Česnakas, svogūnų lukštai, pelynas, kraujažolės, bitkrėslės – natūralios apsauginės priemonės.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-04-14 12:15

Jei kenkėjai ar ligos augalus pažeidė labai stipriai, apsieiti be cheminių apsaugos priemonių bus sudėtinga. Tačiau atliekant nuolatinę augalų apžiūrą ir nepertraukiamai stebint pakitimus, susidoroti su kenkėjais ir ligomis padėti gali ir natūralios priemonės ar darže augančios kultūros.

Dalinamės patarimais apie natūralias gėlių ir kitų augalų apsaugos priemones.

Nuo ko saugome?

Ligos ir kenkėjai įprastai priklauso nuo konkrečios augalų, gėlių, vaiskrūmių ar vaismedžių rūšies. Tačiau yra keletas žaladarių, su kuriais dažniausiai susiduria tam tikros sodo ir daržo kultūros bei kambariniai augalai.

Kambarines gėles neretai vargina miltuotieji skydamariai, baltasparniai, vėdarėliai, pjovėjai, šimtakojai, lapų nematodai, gelsvi, žali, juodi sparnuoti ar besparniai smulkūs amarai ir kiti kenkėjai.

Sodo augalams pavojų dažnai kelia pelėsiniai grybai, miltligė, šliužai.

Slyvas labai dažnai kankina slyvinis vaisėdis, amarai, juodasis ir geltonasis slyviniai pjūkleliai.

Kriaušėms kenkia amarai, kriaušinė blakutė ir erkutė, kriaušinis gumbauodis. Soduose augančioms obelims nemažai žalos pridaro lapsukiai, pjūkleliai, amarai, obelinis žiedgraužis, sodinės erkės, obuolinis vaisėdis.

Rekomenduojamos priemonės

Česnakų trauktinė: česnakai susmulkinami ir užpilami vandeniu, šis antpilas praskiedžiamas vandeniu. 0,5 kilogramo česnakų reikia daugmaž 5 litrų vandens, o šis kiekis praskiedžiamas dar 10 litrų vandens. Paruošta trauktine purškiami augalai, purškimo procedūrą patartina pakartoti 2-3 kartus per 3-4 dienas.

Džiovinti serenčiai: apie pusė kibiro sudžiovintos antžeminės serenčių dalies užpilama 10 litrų šilto vandens. Apsaugai, purškiant augalus, naudojamas dvi paras palaikytas ir nukoštas užpilas.

Pelynas: pusė kibiro žydinčio pelyno antžeminės dalies susmulkinama ir parą mirkoma vandenyje. Po paros mirkymo mišinys pusvalandį pavirinamas. Iš nuoviro gaminamas apsauginis purškalas, skiedžiant mišinį su vandeniu santykiu 1:1.

Vaistinė ramunėlė: kilogramas sausų lapų ir žiedų užpilama 10 litrų vandens. Palaikius mišinį pusę paros ir praskiedus trigubu vandens kiekiu, antpilu purškiami kenkėjų varginami augalai ir gėlės.

Apsaugai taip pat tinka šie augalai ir iš jų pagaminti preparatai: paprastosios kraujažolės, bitkrėslės, paparčiai, šeivamedžiai, pentiniai, svogūnų lukštai, ajerai, krienai, raganės, kalendros, baltosios garstyčios, gvazdikėliai ir kiti augalai.

Tarp kitų natūralių apsaugos priemonių rikiuojasi citrusinių vaisių žievelės, soda, actas, akmens druska.

Veikliosios natūralių priemonių medžiagos

Priežastis, dėl kurios kai kurie augalai gali pagelbėti, saugant kitus augalus nuo ligų ir kenkėjų, yra insekticidinės ir fungicidinės savybės.

Insekticidai įprastai padeda kovoti su vabzdžiais ir dažniausiai veikia kontaktiniu būdu.

Kenkėjus atbaido ir su ligomis kovoti padeda šios augaluose esančios veikliosios medžiagos: alkaloidai, glikozidai, eteriniai aliejai, saponinai, esteriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.