Eksperimentas: kuri bazilikų rūšis sudygsta greičiausiai

Bazilikas – universalus prieskoninis augalas, be jokių sunkumų augantis tiek darže, tiek ant palangės. Bazilikus užsiauginti nesunku, jie naudingi sveikatai, o jų panaudojimo būdų – išties daug.

Bazilikas – universalus prieskoninis augalas.<br>123rf nuotr.
Bazilikas – universalus prieskoninis augalas.<br>123rf nuotr.
Pasirinktos trys bazilikų rūšys.<br>123rf nuotr.
Pasirinktos trys bazilikų rūšys.<br>123rf nuotr.
Bazilikai ėmė dygti po 4 dienų.<br>123rf nuotr.
Bazilikai ėmė dygti po 4 dienų.<br>123rf nuotr.
Daigai, praėjus 10 dienų po sodinimo.<br>123rf nuotr.
Daigai, praėjus 10 dienų po sodinimo.<br>123rf nuotr.
Pasodinti bazilikai buvo uždengti plėvele.<br>123rf nuotr.
Pasodinti bazilikai buvo uždengti plėvele.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 20, 2019, 3:02 PM, atnaujinta Apr 24, 2019, 10:24 AM

Specializuotose sėklų parduotuvėse ir didžiųjų prekybos centrų sėklų skyriuose galime rasti net keletą bazilo sėklų rūšių. Tikriname, kurios iš jų sudygsta greičiausiai ir sėkmingiausiai.

Kodėl verta auginti?

Bazilikas dažniausiai vertinamas dėl skoninių savybių: jis puikiai tinka įvairių patiekalų gardinimui. Salotos, troškiniai, apkepai, sriubos ar net desertai – tai patiekalai, kuriuose gali būti sėkmingai panaudojami bazilikai.

Tačiau ryškus ir išskirtinis skonis bei skanus aromatas dar ne viskas – bazilikai pasižymi ir sveikatai naudingų savybių gausa. Dėl eterinių aliejų ir medžiagų, naikinančių bakterijas ir virusus, gausos šie prieskoniniai augalai mažina karščiavimą, slopina slogos ir peršalimo simptomus.

Bazilikai naudingi ir burnos sveikatai: jie dezinfekuoja burnos ertmę, kovoja su ėduonimi, dantų apnašomis ir akmenimis.

Šių augalų užpiltinėmis, trauktinėmis ir nuovirais kovojama su odos sudirgimais, paraudimais, dermatitu, egzema ir kitomis odos ligomis.

Bazilikų sudėtyje esantis vitaminas C yra naudingas imunitetui ir saugo organizmą nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Pastebimas teigiamas šios prieskoninės žolės poveikis subalansuotam miegui ir gerai nuotaikai.

Ką ir kaip sėjame?

Iš bazilikų rūšių gausos pasirinktos trys rūšys: žali kvapnieji bazilikai (Aromatico della riviera ligure), raudonieji bazilikai ir tamsūs kvapieji bazilikai (Dark opal). Remiantis informacija, nurodyta ant pakelio, visos rūšys puikiai tinka sodinimui balandžio mėnesį.

Visus bazilikus sėjome į vienodus vazonėlius, sėjome ir laikėme vienodomis sąlygomis.

Šių prieskoninių augalų auginimui rekomenduojama rinktis universalų substratą daigams, kurio sudėtyje dominuoja durpės. Bazilikai labiausiai mėgsta lengvai rūgštų dirvožemį, būtent durpės dirvožemiui ir suteikia tokią savybę.

Kadangi bazilikų sėklos pakankamai smulkios, sėjant juos į vazonėlius nepatartina sėklų užberti žemėmis. Bazilikai lengviausiai ir greičiausiai sudygs, jei jų sėklas paprasčiausiai pabarstysite ant paruošto substrato, šiek tiek prispausite ir papurkšite vandeniu.

Jei neturite vandens purškiklio, dirvožemį pakankamai palaistykite ir tuomet ant jo berkite sėklas, kurias šiek tiek prispausite.

Abiem atvejais pasodintus bazilikus patartina uždengti plėvele, kad jie greičiau sudygtų.

Tiesa, sėkmingam bazilikų sudygimui itin svarbi yra saulė, todėl daiginti juos patartina ant saulėtos palangės.

Rezultatai – labai greiti

Kaip ir daugelis notrelinių šeimos augalų, bazilikai sudygsta labai greitai. Kiti šios šeimos augalai: šalavijai, mėtos, raudonėliai.

Pasodinti bazilikai ėmė dygti, praėjus vos 4 dienoms po pasodinimo. Tuo pačiu metu dygti ėmė visos trys bazilikų rūšys.

Prasčiausias daigumas buvo žalių kvapniųjų bazilikų (Aromatico della riviera ligure). Užbėrus panašų sėklų kiekį, pasirodė daugiau raudonųjų bazilikų ir tamsių kvapiųjų bazilikų (Dark opal) daigų.

Pasirodžius daigams, plėvelė, kuria buvo uždengti prieskoniniai augalai, buvo nuimta.

Labai svarbu neperlaistyti vos sudygusių bazilikų. Perlieti bazilikų daigai supus ir nebeaugs.

Po sodinimo praėjus 10 dienų, raudonųjų bazilikų ir tamsių kvapiųjų bazilikų (Dark opal) daigai mažai skyrėsi savo aukščiu ir vešlumu.

Vis tik panašu, kad sparčiausiai į viršų stiebėsi tamsūs kvapieji bazilikai (Dark opal). Nuo kitų dviejų rūšių kiek atsiliko žalieji kvapnieji bazilikai (Aromatico della riviera ligure).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.