Avietės: ką reikia žinoti, kad jų derliumi mėgautumėtės ilgus metus

Avietės yra erškėtinių šeimai, jungiančiai aviečių ir gervuogių porūšius, priklausantis augalas, subrandinantis puikaus skonio, naudingomis savybėmis pasižyminčias uogas.

Avietės – daugiamečiai puskrūmiai su dviejų metų ciklu.<br>123rf nuotr.
Avietės – daugiamečiai puskrūmiai su dviejų metų ciklu.<br>123rf nuotr.
Geležies avietėse yra beveik tris kartus daugiau nei kriaušėse ar obuoliuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Geležies avietėse yra beveik tris kartus daugiau nei kriaušėse ar obuoliuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Avietėse yra vitaminų B1, B2, B9, C, E, PP.<br> 123rf nuotr.
Avietėse yra vitaminų B1, B2, B9, C, E, PP.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-04-23 12:16, atnaujinta 2019-04-24 10:23

Šis puskrūmis susideda iš dviejų pagrindinių dalių: virš žemės augančių stiebų ir požeminės dalies, kurią sudaro šakniastiebis (požeminis stiebas) bei papildomos šaknys.

Ne tik skani, bet ir naudinga

Pastebėta, kad geležies avietėse yra beveik tris kartus daugiau nei kriaušėse ar obuoliuose. Geležies kiekiu avietės nenusileidžia ir juodiesiems serbentams. Šiose uogose taip pat gausu kalio ir vario druskų.

Tarp vitaminų, esančių aviečių sudėtyje, rikiuojasi B1, B2, B9, C, E, PP vitaminai.

Nuo seno avietės itin vertinamos dėl prakaitą varančių ir temperatūrą slopinančių savybių. Jos taip pat pasižymi antioksidaciniu poveikiu, itin reikšmingu daugelio ligų profilaktikai.

Šios uogos skatina medžiagų apykaitos procesus, teigiamai veikia širdies veiklą ir kraujagyslių būklę. Manoma, kad avietėms būdingos ir priešvėžinės savybės.

Tiesa, aviečių dėl jų sudėtyje esančių purinų nerekomenduojama naudoti podagra ir nefritu sergantiems žmonėms.

Augimo ir auginimo subtilybės

Šiam puskrūmiui tinkamiausias purus, trąšus, derlingas, vidutinio drėgnumo, silpnai rūgštus dirvožemis.

Sėkmingam aviečių įveisimui padeda ir tinkamas priešsėlis. Aviečių priešsėliui puikiai tinka sideratinės kultūros, ankstyvosios daržovės bei mišiniai žaliajam pašarui.

Dažniausiai avietės auga kaip daugiamečiai puskrūmiai su dviejų metų ciklu: pirmaisiais metais atauga ūgliai, kurie antraisiais metais subrandina uogas.

Įprastai vienmečių aviečių ūglių lapų pažastyse susidaro žiediniai pumpurai – po du kiekvienoje pažastyje.

Stipresnis ir stambesnis pumpuras tampa pagrindiniu, antrasis pumpuras – atsarginiu. Sekančiais metais iš žiedinių pumpurų pradeda augti įvairaus ilgio šakutės, ant kurių ima sprogti lapai.

Dažniausiai derlių išauginę ūgliai nudžiūsta. Tačiau tai nereiškia, kad auginamos avietės mirė. Greta išauga jauni ūgliai, kurie kitais metais ir leidžia gardžiuotis aviečių derliumi.

Skaičiuojama, kad avietės toje pačioje vietoje augti gali 15-20 metų, o subrandinti gausių derlių yra pajėgios 10-12 metų.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad avietės sunkiai pakelia labai didelius šalčius. Kadangi, temperatūrai artėjant prie – 30 laipsnių, aviečių ūgliai neretai iššąla, ruošiantis žiemai, juos patartina prilenkti prie žemės, kad šalčiausius žiemos periodus ūgliai „išgyventų“ po juos dengiančiu sniego sluoksniu.

Derlių niokojančios problemos

Problemas, kenkiančias aviečių derliui, augimui ir uogų kokybei, neretai išduoda ant aviečių stiebų ir ūglių atsiradę gumbai.

Dažniausiai gumbus sukelia avietinis stiklasparnis, avietinė gumbavapsvė ir avietinis gumbauodis.

Avietiniai stiklasparniai – tai baltai pilkšvi, retokais plaukeliais apaugę vikšrai. Patelės kiaušinėlius deda prie aviečių kelmelių, išsiritę vikšrai graužia stiebus, ūglius ir šaknis, dėl kurių pažeidimų sutrinka aviečių stiebų vystymasis, augimas, stiebai ima lūžinėti ir nesubrandina uogų.

Avietinė gumbavapsvė – tai nedideli 2-3 mm dydžio vabzdžiai su persmaugtu pilveliu ir dvejomis poromis peršviečiamų sparnų. Gumbavapsvių lervos įsigraužia į stiebų vidų ir maitinasi sultimis. Šiuos kenkėjus atpažinti padeda ir šiurkštaus paviršiaus gumbų forma, kuri primena verpstę.

Avietinis gumbauodis – šio kenkėjo lervos žiemoja ant stiebų esančiuose gumbuose, o žydėjimo metu išsirita ir juodos spalvos, peršviečiamus sparnelius turintys suaugėliai, kurių patelės ant stiebų deda kiaušinėlius. Gumbauodžių pažeisti stiebai išsipučia, sustorėja ir gana dažnai praplyšta, o stiebai nudžiūsta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.