Išnaikinti kenkėjus galima be pašalinių pasekmių

Pavasarį šylant orams pamažu atbunda kenkėjai, kurie dažnai pridaro ūkininkams ir žemės ūkio bendrovėms nemenkų finansinių nuostolių. Parduodamuose grūduose aruodinių kenkėjų negali būti, todėl labai svarbu laiku juos identifikuoti, stebėti ir kontroliuoti.

Parduodamuose grūduose aruodinių kenkėjų negali būti, todėl labai svarbu laiku juos identifikuoti, stebėti ir kontroliuoti.<br>123rf nuotr.
Parduodamuose grūduose aruodinių kenkėjų negali būti, todėl labai svarbu laiku juos identifikuoti, stebėti ir kontroliuoti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 23, 2019, 12:35 PM, atnaujinta Apr 23, 2019, 12:40 PM

Lietuvoje dažniausiai sutinkami kelių rūšių vabzdžiai – didysis ir mažasis milčiai, surinaminis aruodvabalis, rudasis plokščiavabalis, aruodinis, arba javų, straubliukas, miltinis ugniukas bei miltinė erkė. Šie vabzdžiai ir jų lervos gadina grūdus, miltus, džiūvėsius, sėlenas ir kitus grūdų perdirbimo produktus. Kai kurie kenkėjai yra maži, todėl plika akimi juos labai sunku pastebėti, o pastebėjus identifikuoti. Tačiau net ir vienas vabalėlis, rastas kilograme grūdų, kelia didelę daugybės vabzdžių įsiveisimo grėsmę.

Vienintelis patikimas būdas susitvarkyti su grūduose, ar kituose produktuose jau esančiais kenkėjais yra fumigacija, nes tik dujos gali pasiekti kenkėjus jų atokiausiose slėptuvėse: tarpuose, plyšiuose, sienų įtrūkimuose ir kt.

Dujos veikia kenkėjus per jų kvėpavimo organus, todėl visos vystymosi stadijos – kiaušinėliai, lervos, lėliukės, suaugę kenkėjai – gali būti sunaikinti fumigacijos būdu. Idealios kenkėjų naikinimo dujos, žinoma, jokiu būdu neturi pakeisti ar pakenkti apdorojamų produktų, taip pat neturi palikti jokių nuosėdų, kurios būtų pavojingos perdirbimo metu ar vartotojui.

Dėl šios priežasties visame pasaulyje pasirenkamos fosfino dujos. Jos yra itin skvarbios, prasiskverbia per tokias medžiagas kaip medis, audinys, kartonas ir kt., tokiu būdu lengvai prasiskverbia pro sandėliuojamos produkcijos tarą. (fumigacijos efektyvumas apie 95 proc.). Fumiguojant gali būti sunaikinti grūdiniai kenkėjai, medienos kenkėjai, taip pat ūkinės paskirties gyvūnų parazitai.Fumiguojant gali būti apruošiami pašarai, žemės ir miško ūkio produktai, jų talpyklos, sandėliai, aruodai, fermos, vagonai, gyvenamieji namai ir kt.

Pastaruoju metu tenka vis dažniau susidurti su medinius ar rąstinius namus apnikusiomis ūsuočių lervomis. Lietuvoje yra daug ūsuočių rūšių ir dauguma jų lervų gali apnikti namus, rąstines pirteles ar medinius ūkinius pastatus. Šios lervos dieną, naktį savo graužimu neduoda ramybės ten gyvenantiems ar poilsiaujantiems žmonėms. Jos gadina interjerą kartkartėmis išsigrauždamos tiek į vidinį, tiek į išorinį rąstų, arba medinių sienų paviršių. Mediniuose paviršiuose lieka gilios graužimo vagos, o pro skyles nuolat byra smulkios pjuvenos.

Šių vabzdžių lervos mediniuose rąstuose ar tąšuose gali gyventi keletą metų, kol subręsta, o vėliau iš jų išsivysto suaugėliai vabzdžiai, kurie nebedaro žalos medienai, tačiau jų patelės prideda kiaušinėlių ir procesas prasideda iš naujo.

Pagal nusiskundimus daroma išvada, kad dažniausiai ūsuočių lervos apninka medinius ar rąstinius namus, pastatytus arčiau miškų. Medieną pradėjus graužti lervoms, jų išskiriamą kvapą pajunta netoliese esantys suaugėliai vabzdžiai ir priskridusios ar priropojusios jų patelės deda naujus kiaušinėlius, taip didindamos užkrėstumo lygį.

Pasitaiko atvejų, kai mediniame name gyvenantys žmonės atsiveža žiemai malkų, užkrėstų ūsuočių lervomis, o iš jų išsivystę ar iš karto su malkomis atkeliavę suaugėliai prideda kiaušinėlių medinėse namo konstrukcijose. Netrukus po namą pasklinda medį graužiančios lervos. Pasitaiko ir kitokių užkrėtimo atvejų, dažniausiai kiekvienas turi savo istoriją.

Žmonės, pajutę, kad name gyvena nebe vieni, bando kiekvienas savaip kovoti su juos apnikusiais kenkėjais. Vieni gręžia rąstus ir švirkščia į skyles chemines medžiagas, kiti naudoja mikrobangų prietaisus ribotame plotelyje kenkėjams sunaikinti.

Tenka pripažinti, kad šios priemonės gali būti efektyvios tik vos užkrėstame pastate ir labai ribotame plote. Naudojant chemines medžiagas taip pat reikėtų nepamiršti, kad šios cheminės medžiagos liks jūsų namuose ilgą laiką. Palengva garuodamos iš medienos, jos gali kenkti Jūsų sveikatai, o juk medinis namas turėtų būti ekologiškas ir sveikas.

Šiandien yra efektyvi metodika sunaikinti šiuos vabzdžius iš karto visame name. Būtina pasiruošti prieš atliekant naikinimo darbus. Naikinimo darbai vykdomi tik šiltuoju metų laiku, o žmonės juose negali gyventi apie 14 parų, kol baigiamas visas procesas.

Privalumas tas, kad pastatų nereikia iškraustyti, išskyrus kelias išimtis, nepakenkiama jokiems buities apyvokos daiktams. Atlikus naikinimo darbus taip pat būtina prevencija prieš šiuos vabzdžius, kad jie iš naujo neapsigyventų pastatuose. Po fumigacijos darbų mediniai pastatai išlieka tokie pat, kaip ir prieš juos apninkant kenkėjams, nelieka jokių cheminių medžiagų, kvapų ar kitų nepageidaujamų pokyčių.

Fumigacija yra labai sudėtingas ir specializuotas procesas, reikalaujantis ypatingų sugebėjimų, apsaugos priemonių bei žinių. Todėl ją gali atlikti tik specializuota licencijuota profesionalias kenkėjų kontrolės paslaugas teikianti įmonė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.