Patarimai: ko nepamiršti, savomis jėgomis įsirengiant sodo takelį

Takelis sode – praktiškas ir patogus sprendimas. Dalinamės patarimais, kaip įsirengti takelį, kad šis atliktų ne tik praktinę, bet ir estetinę funkciją.

Patarimai, kaip įsirengti patogų ir estetišką takelį.<br> 123rf nuotr.
Patarimai, kaip įsirengti patogų ir estetišką takelį.<br> 123rf nuotr.
Sodo takelis gali atlikti ne tik praktinę, bet ir estetinę funkciją.<br> 123rf nuotr.
Sodo takelis gali atlikti ne tik praktinę, bet ir estetinę funkciją.<br> 123rf nuotr.
Tarpų užpildymui galima pasitelkti sporto aikštynams naudojamus vejų mišinius.<br> 123rf nuotr.
Tarpų užpildymui galima pasitelkti sporto aikštynams naudojamus vejų mišinius.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 25, 2019, 9:41 AM, atnaujinta Apr 25, 2019, 9:43 AM

Improvizacijos forma ir medžiagomis

Jei takelio neriboja nedidelė jo įrengimui skirta erdvė, nebūtina apsiriboti ir įprasta tiesia takelio forma. Galima drąsiai improvizuoti takelio pasukimais, išlinkimais, susiaurinimais. Turint itin daug erdvės, takelį galima susukti ratu.

Įprastai takeliai formuojami iš betono trinkelių, klinkerinių plytelių, kai kuriais atvejais naudojamos ir marmurinės, keramikinės plytelės.

Akmenys – dar viena medžiaga, neretai naudojama sodo takelių įrengimui. Akmenys dažnai derinami su skalda ar dekoratyviais skaldytais akmenėliais.

Tie, kurie pirmenybę teikia medžiui, gali rinktis dekoratyvias medines lentas ir lenteles ar impregnuotus briketus.

Kai kurie sodininkai takelius formuoja iš statybinių atliekų. Tačiau pasirinkus tokias medžiagas, labai svarbu, kad statybinės medžiagos, naudojamos statybinės atliekos derėtų tarpusavyje ir atrodytų estetiškai.

Tarp plytelių, akmenų ar medžio kaladėlių esančius tarpus užpildyti galima ne tik skalda ar dekoratyviais, smulkiais akmenėliais, bet ir švariu žvyru, smulkiais briketais.

Svarbu tinkamai pasiruošti

Pasiruošimas takelio įrengimui labai priklauso nuo medžiagų, iš kurių bus klojamas takas, ir pasirinktos vietos. Vis tik, formuojant takelį drėgnoje dirvoje, būtina pasirūpinti drenažu.

Tiesiant taką, įprastai kasama norimo pločio ir 25-30 cm gylio juosta, nukasama velėna, pašalinamos šaknys, skaldos gabalėliai, akmenys. Juostos pagrindas suplūkiamas ir išlyginamas.

Kai kuriais atvejais iškasta juosta padengiama žvyru, smulkia skalda, smėliu arba betonu.

Takelį formuojant iš akmenų ar storesnių, sunkesnių plytelių, jų viršus turėtų virš žemės pakilti 2-3 cm..

Jei takelį formuojate iš medinių lentelių, kad šios nesmigtų ir nesikilnotų, pagrindui reikėtų rinktis žvyrą. Naudojant supjaustytus medinius rąstus ar kaladėles, juos reikėtų įkalti į gruntą, o tarpus užpilti smėlingu žvyru.

Pasirinkus lengvesnės masės plyteles, labai svarbu jas kloti tik ant labai gerai suplūktos ir kruopščiai išlygintos skaldos.

Nepamirškite tinkamų augalų

Jei įsirengus takelį, tarp plytelių, akmenų ar kitų medžiagų, kuriomis grįstas takas, atsiveria plyšeliai, šią problemą galima išspręsti, pasitelkus sporto aikštynams naudojamus vejų mišinius.

Renkantis augalus, kuriais bus apsodinti takeliai, svarbu apgalvoti, kurioje sodybos pusėje augalai augs, kiek saulės jie gaus ir kiek drėgmės jiems prireiks. Patartina pasirinkti ir greta sodinti tuos augalus, kurių poreikiai yra panašūs.

Pusiau pavėsyje įkurtiems takeliams puikiai tinka tramažolės, gebenės, pakalnutės, žiemės.

Saulėtus takelius apsodinti patartina našlaitėmis, serenčiais, nasturtėmis, žemenėmis, glažutėmis, geltonžiedėmis ešolcijomis, saulutėmis, perkūnropėmis, šilokais.

Jei dirvožemis nelabai derlingas, tačiau laidus drėgmei, o takelio vieta gauna daug saulės, puikus apželdinimo sprendimas – čiobreliai. Na, o jei takelis suformuotas iš stambių akmenų, idealiai tiks augalai, kuriais apželdinami alpinariumai: tai šilropės, gvaizdės, vaistučiai, šliaužiančios šilingės, uoliniai laibeniai.

Jei įrengtas dvijuostis takelis, tarpus tarp juostų galima užsodinti įprastu vejos mišiniu arba itin žemais krūmeliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.