3 priežastys, kodėl verta auginti agrastus

Sodininkai ir daržininkai pastebi, kad prieš keliasdešimt metų itin populiarios agrastų uogos savo pozicijas pradėjo užleisti šilauogėms, ožerškio uogoms, aktinidijoms ir kitoms Lietuvoje sparčiai populiarėjančioms uogoms.

Svarbios priežastys auginti agrastus<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Svarbios priežastys auginti agrastus<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Agrastuose gausu vitamino C, taip pat yra vitaminų A, B1, B2, B6, E ir P.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Agrastuose gausu vitamino C, taip pat yra vitaminų A, B1, B2, B6, E ir P.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Agrastai pakankamai atsparūs sausroms ir lietaus stygiui.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Agrastai pakankamai atsparūs sausroms ir lietaus stygiui.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 14, 2019, 11:38 AM

Vis tik dėl sudėtyje esančių pagrindinių vitaminų ir mineralinių medžiagų gausos, šių nesudėtingai prižiūrimų krūmų pamiršti nereikėtų. Dalinamės priežastimis, dėl kurių savo sode ar darže verta auginti agrastų krūmus.

1. Organizmo stiprinimas ir naudingų medžiagų gausa

Agrastai – organizmo ir imuniteto stiprinimo klasika. Juose gausu vitamino C, taip pat yra vitaminų A, B1, B2, B6, E ir P.

Tarp mineralinių medžiagų rikiuojasi fosforas, geležis, varis, kalcis, kalis, magnis, cinkas, manganas, fluoras, jodas.

Agrastų uogos – puiki priemonė, padedanti kovoti su vidurių užkietėjimu, mažakraujyste, ateroskleroze. Šios uogos teigiamai veikai širdies veiklą ir medžiagų apykaitą. Tai ideali imuniteto ir bendros organizmo būklės stiprinimo priemonė.

Kadangi agrastų sudėtyje yra organinių rūgščių, šių uogų nerekomenduojama vartoti, sergantiems skrandžio ir žarnyno ligomis. Atsargiai vartoti šias uogas turėtų ir sergantys cukriniu diabetu.

2. Panaudojimo įvairovė

Dažniausiai agrastai valgomi žali. Tačiau jie puikiai tinka uogienėms, derinant agrastus su kitomis uogomis.

Tiesa, agrastai gali būti valgomi ne tik kaip desertas – jais galima gardinti ir salotas. Kita agrastų panaudojimo galimybė – marinavimas. Marinuoti agrastai puikiai dera prie sūrių ir gali drąsiai vadintis lietuviškąja alyvuogių alternatyva.

Iš agrastų uogų žiemai galima ruošti ir saldžiarūgštį pažadą su actu, kuris puikiai dera tiek su sūriais, tiek su mėsos gaminiais. Ruošiant agrastų atsargas žiemai, nereikėtų pamiršti, kad per žiemą puikiai išsilaiko ir šaldyti agrastai.

Kartais iš agrastų spaudžiamos sultys, o pastaruoju metu populiarėja ir iš šių uogų gaminamas vynas.

3. Ištvermingi ir neįnoringi

Agrastai pakankamai atsparūs sausroms ir lietaus stygiui. Jie taip pat pakankamai sėkmingai pakelia žiemos šalčius, mat jų šaknys išsidėstę pakankamai giliai – daugmaž 40 cm gylyje ar net dar giliau.

Vis tik lyginant serbentų ir agrastų atsparumą žiemoms šalčiams, žiemos mažiau pavojingos yra serbentų krūmams. Pavojų agrastų derliui kelia pavasarinės šalnos, kurios gali nušaldyti dalį žiedų.

Dirvožemiui šie krūmai taip pat nėra labai reiklūs – jiems netinka tik užpelkėję ir itin rūgštūs dirvožemiai. Idealios sąlygos kokybiškam ir gausiam derliui sudaromos, sodinant agrastus purioje, vidutinio derlingumo, vandeniui laidžioje dirvoje.

Tinkamiausia vieta – saulėta sodo erdvė, kurioje kiti vaismedžiai ar vaiskrūmiai neužstoja saulės ir nesukuria šešėlio. Kuo daugiau saulės gauna agrastų uogos, tuo daugiau jose būna cukraus.

Jei planuojate sodinti agrastų krūmus priesmėlio ar priemolio dirvožemiuose, juos kasmet vertėtų patręšti organinėmis trąšomis. Jei dirvožemis kiek sunkesnis, jį vertėtų nuolat purenti, kad šaknys gautų daugiau oro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.