Žirnius ir pupas puola vaisėdžiai? Praktiniai patarimai, kaip jų išvengti

Žirniai, pupos, pelėžirniai ir vikiai mūsų daržuose bei laukuose neretai kenčia nuo žirninių vaisėdžių. Pamažu įsibėgėjant daržo ir sodo sezonui, dalinamės praktiniais patarimais, padėsiančiais efektyviai kovoti su šiais kenkėjais.

Dalinamės praktiniais patarimais, kaip išvengti žirninių vaisėdžių.<br> 123rf nuotr.
Dalinamės praktiniais patarimais, kaip išvengti žirninių vaisėdžių.<br> 123rf nuotr.
 Vienas svarbiausių patarimų – sėjomainos laikymasis<br> 123rf nuotr.
 Vienas svarbiausių patarimų – sėjomainos laikymasis<br> 123rf nuotr.
 Pasibaigus žirnių ir pupų sezonui, patartina kuo greičiau išrauti augalus iš dirvos.<br> 123rf nuotr.
 Pasibaigus žirnių ir pupų sezonui, patartina kuo greičiau išrauti augalus iš dirvos.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 23, 2019, 2:24 PM

Vaisėdžių kenkimo ciklas

Vaisėdžių patelės, prasidėjus žirnių, pupų, vikių, pelėžirnių žydėjimui, ant lapų, ankščių, stiebų ima dėti kiaušinėlius. Iš šių kiaušinėlių išsiritę vikšrai graužia ankštis ir maitinasi jau pradėjusiais formuotis ar vos užsimezgusiais žirniais ir pupomis.

Vikšrai sugraužia žirnių ir pupų minkštimą, o užaugę išlenda iš ankščių, susiverpia voratinklį, nusileidžia ant žemės ir, susiverpę voratinklinį kokoną, peržiemoja.

Vikšrai gali užaugti iki daugmaž 1 cm, jiems būdinga gelsvai balta, ruda spalva su tamsiai rudu ar net juodu skydeliu. Vikšrams virtus lėliukėmis, iš jų išsirita smulkūs rusvos spalvos drugeliai, kurie aktyvūs būna vakare ir naktį.

Praktiniai patarimai, padėsiantys išvengti žirninių vaisėdžių:

– Vienas svarbiausių patarimų yra labai paprastas – tai sėjomainos laikymasis. Nerekomenduoja žirnių ir kitų ankštinių daržovių kelis metus iš eilės auginti toje pačioje vietoje.

– Nuėmus derlių ar išrovus kenkėjų pažeistus augalus, pastebėjus kenkėjų pažeistas ankštis, jų negalima palikti lauke. Geriausias sprendimas, ką daryti su kenkėjų pažeistais augalais ir ankštimis, yra deginimas. Vis tik jei tokių augalinių atliekų nėra daug, jas patartina nuplikyti verdančiu vandeniu.

Deginimas ir nuplikimas karštu vandeniu padės nužudyti kenkėjus.

– Atsargumo ir apsaugos priemonių imtis vertėtų ir sodinant žirnius ar pupas. Į jų pasėlius patartina įsėti baltųjų garstyčių. Šios apsaugos priemonės efektyvumą lemia garstyčiose esantys fitonicidai, kurie pasižymi vaisėdžius atbaidančiomis savybėmis.

– Dirvos sukasimas ir suarimas – dar vienas būdas, saugotis nuo žirninių vaisėdžių. Nuėmus derlių ir iš lauko pašalinus augalų atliekas, rekomenduotina kuo greičiau giliai sukasti ir suarti žemę, kurioje augo žirniai ir pupos. Gilų dirvos perkasimą galima kartoti net kelis kartus.

Taip pat pasibaigus žirnių ar pupų sezonui ir augalams nebeduodant derliaus, patartina nieko nedelsti ir kuo greičiau išrauti augalus iš dirvos.

Nedelsti reikėtų ir su ankščių išaižymu: žirnius išgvaldyti reikėtų vos jiems subrendus. O anksčių liekanas, kaip jau minėta, reikėtų sudeginti arba nuplikyti verdančiu vandeniu.

– Kai kurie sodininkai ir augalininkystės specialistai, vengiant žirninių vaisėdžių, pataria žirnius sėti kuo anksčiau ir rinktis kuo ankstyvesnes veisles.

– Dar vienas patarimas, padedantis užtikrinti žirnių ir pupų derliaus kokybę, tinkamos vietos darže parinkimas. Pupų ir ypač žirnių nerekomenduojama sėti dobilų ir kitų ankštinių augalų kaimynystėje.

– Jei natūralios priemonės nepadeda, kovai su žirniniais vaisėdžiais pagelbės insekticidai. Tiesa, insekticidais žirnius purkšti reikia žydėjimo pradžioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.