Mėgstate pekininius kopūstus? Juos užsiauginsite ir savo darže

Pekininiai kopūstai, kitaip dar vadinami pekininiais bastučiais – lietuvių mėgstama daržovė, kurią, nepaisant egzotiško pavadinimo, galima sėkmingai užsiauginti ir nuosavame darže. Pagrindiniai sėkmingo pekininių kopūstų derliaus garantai – gausi dirvos drėgmė ir tinkamai parinktas dirvožemis.

 Šių daržovių galima užsiauginti ir savo darbe.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Šių daržovių galima užsiauginti ir savo darbe.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Pekininiuose kopūstuose yra mineralinių medžiagų: geležies, kalcio, fosforo.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Pekininiuose kopūstuose yra mineralinių medžiagų: geležies, kalcio, fosforo.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Pekininiai bastučiai žiedynus vietoje gūželių suformuoja, kai jiems trūksta drėgmės ir šilumos.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Pekininiai bastučiai žiedynus vietoje gūželių suformuoja, kai jiems trūksta drėgmės ir šilumos.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 10, 2019, 10:38 AM

Patarimai augintojams

Neretai užsiauginti pekininių kopūstų nuosavame darže sutrukdo susiformavę šių daržovių žiedynai, dėl kurių nesusiformuoja valgomosios gūželės. Pekininiai bastučiai žiedynus vietoje gūželių suformuoja tada, kai jiems trūksta drėgmės ir šilumos.

Optimali šios daržovės augimo temperatūra – 16-20 laipsnių. Sodinimui tinkamiausias puveningas, drėgnas, geros struktūros dirvožemis. Jei dirvožemis sausas, o kritulių kiekis nedidelis, būtina šiuos augalus papildomai laistyti.

Šių daržovių vegetacijos laikas pakankamai trumpas, todėl juos auginti galima viso šiltojo sezono metu. Vis tik kokybiškiausias būna rudens derlius.

Sodinant pekininius kopūstus, patartina į vieną duobelę sėti 3-6 sėklas. Kuomet daigai ima augti ir formuojasi pirmasis tikras lapelis, reikia retinti sudygusius pekininius kopūstus, paliekant stipriausią ir vešliausią daigą.

Retinti šias daržoves patartina vos pasirodžius pirmiesiems lapeliams – kitu atveju daigai išstypsta.

Dėmesys ne tik skoniui, bet ir naudai

Salotos su pekininiais kopūstais gana plačiai paplitę lietuvių virtuvėse. Tačiau nereiktų nurašyti ir naudingųjų šių daržovių savybių.

Pekininiuose kopūstuose yra mineralinių medžiagų: geležies, kalcio, fosforo. Taip pat randama vitamino C, karotino, baltymų bei optimaliai kepenų funkcijai būtinų rūgščių.

Pekininius kopūstus rekomenduojama pasitelkti tiems, kurie nori sureguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje ir medžiagų apykaitos procesus. Jie taip pat naudingi optimaliai širdies ir kraujagyslių veiklai palaikyti.

Pastebėta, kad pekininiai bastučiai padeda spręsti ir vidurių užkietėjimo problemas, lengvina uždegiminius procesus bei slopina dirglumą ir nemigos simptomus.

Liaudies medicinoje šios daržovės naudojamos ir išoriškai: sutrinta lapų košelė naudojama vočių, žaizdų, nedegimų ir kitų odos pakenkimų priežiūrai.

Paruošti ir derinti su kitomis daržo gėrybėmis – nesudėtinga

Pekininiai bastučiai įprastai valgomi žali ir termiškai neapdoroti. Jų paruošimas – išskirtinai paprastas: pakanka nuplauti ir nuvarvinti šios daržovės lapus. Taip pat galima pekininių kopūstų lapus kuriam laikui pamerkti į druskuotą vandenį – tai padės pasišalinti kenksmingoms medžiagos bei tarp lapų galimai įsitaisiusiems vabaliukams.

Šios daržovės puikiai dera su kitomis kiekviename darže augančiomis gėrybėmis: svogūnų laiškais, paprikomis, pomidorais, agurkais. Tiesa, kad valgyti pekininių salotų lapus būtų paprasčiau ir patogiau, patartina lapų gyslas pjaustyti nedideliais kvadratėliais, o žaliąsias lapų dalis – priimtino dydžio šiaudeliais.

Pekininių salotų patiekalus galima gardinti įvairiais padažais – paprasčiausias iš jų yra aliejus, taip pat tinka natūralus jogurtas, majonezas, grietinė, obuolių actas, aliejinio pagrindo padažai. Salotų pagardinimui idealiai tinka kmynai, džiovintos žolelės ar net cinamonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.