Prieš naują grūdų derlių – kova su kenkėjais sandėliuose

Grūdų kokybei ir saugai įtakos daro daugelis veiksnių – javų auginimas, derliaus nuėmimas, gabenimas, laikymas ir tvarkymas sandėliavimo vietoje.

Grūdų kokybei ir saugai įtakos daro daugelis veiksnių – javų auginimas, derliaus nuėmimas, gabenimas, laikymas ir tvarkymas sandėliavimo vietoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Grūdų kokybei ir saugai įtakos daro daugelis veiksnių – javų auginimas, derliaus nuėmimas, gabenimas, laikymas ir tvarkymas sandėliavimo vietoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 18, 2019, 12:53 PM, atnaujinta Jun 18, 2019, 12:58 PM

Grūdų kenkėjai sandėliuose gali veistis ištisus metus gadindami grūdus, jų produktus ir taip blogindami kokybę. Dažniausiai sandėliuose plinta erkės, straubliukai, surinaminiai aruodvabaliai, grūdiniai skaptukai, milčiai, grūdinės kandys, ugniukai, rudieji plokščiavabaliai ir kiti.

Grūdų kenkėjai gali veistis ištisus metus ne tik pilnuose, bet ir tuščiuose sandėliuose, talpyklose, grūdų transporteriuose, norijose, grūdų transportavimo priemonėse esančiuose grūdų likučiuose, sąšlavose, grindų ir sienų plyšiuose.

Grūdiniai kenkėjai dauginasi labai greitai. Kenkėjai į sandėlius gali patekti iš kitų užkrėstų sandėlių, teritorijoje esančių šiukšlių, taip pat su žmonių drabužiais ar avalyne, naudojant užkrėstą tarą, transportavimo priemones. Juos gali pernešti ir kiti sandėlių kenkėjai, tokie kaip graužikai ar paukščiai.

Aruodinių kenkėjų liekanos ir ekskrementai, jų apgadinti produktai yra puiki terpė pelėsiniams grybams ir patogeniniams mikroorganizmams daugintis. Tai reiškia, kad kenkėjais užkrėsti grūdai tampa užteršti, nekokybiški ir pavojingi sveikatai.

Siekiant išvengti nuostolių, rekomenduojama prieš užpilant naują derlių į sandėlius, atlikti jų valymą ir dezinsekciją.

Sandėlių dezinsekcija vykdoma keliais etapais, tai – sandėlių valymas prieš apruošimą, apruošimas insekticidais, ekspozicija ir vėdinimas.

Dezinsekcijos efektyvumas priklauso nuo sandėlių išvalymo ir apruošimo būdo. Švariai išvalytuose sandėliuose naudojant dvigubą apruošimo technologiją (šaltu rūku ir karštu rūku) galima pasiekti maksimalų efektyvumą.

Profesionalūs kenkėjų kontrolės specialistai konsultuoja ūkininkus ir žemės ūkio bendroves, kaip tinkamai paruošti sandėlius dezinsekcijai, kad ją atliekant būtų galima pasiekti maksimalų rezultatą. Teikiami kompleksiniai sprendimai, leis iki galo išspręsti iškilusias problemas ne tik su sandėlių kenkėjais, bet ir su graužikais, paukščiais ir kt.

Žemės ūkio bendrovėms ir ūkininkams suteikiama papildoma informacija apie reikiamą įrangą greitesniam ir efektyvesniam sandėlių valymui – kaip pašalinti nešvarumus ir susikaupusius grūdų likučius sunkiai prieinamose vietose. Nebereikia gaišti brangaus laiko ir švaistyti lėšų eksperimentuojant su įvairiomis priemonėmis bei cheminėmis medžiagomis, kurios dažnai panaudojamos neefektyviai.

Nebus rizikos nukentėti nuo pavojingų sveikatai cheminių medžiagų poveikio, nes būtina naudoti asmenines apsaugos priemones, kuriomis privaloma naudotis dirbant su sveikatai pavojingomis cheminėmis medžiagomis, skirtomis tik profesionaliam naudojimui.

Po dezinsekcijos darbų atlikimo taip pat reikia tinkamai prižiūrėti sandėlius, kad kuo ilgesnį laiką būtų galima išlaikyti derlių neužkrėstą kenkėjais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.