Pupelės: biologinės savybės ir auginimo patarimai

Pupelės – nepakeičiamų aminorūgščių savo sudėtyje turinčios ankštinės, Lietuvoje nuo seno plačiai vartojamos daržovės. Dalinamės informacija apie biologines pupelių savybes ir praktiniais auginimo bei priežiūros patarimais.

 informacija apie biologines pupelių savybes ir praktiniais auginimo bei priežiūros patarimais.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 informacija apie biologines pupelių savybes ir praktiniais auginimo bei priežiūros patarimais.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Maistinėmis savybėmis pupelės gerokai lenkia kitas ankštines daržoves.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Maistinėmis savybėmis pupelės gerokai lenkia kitas ankštines daržoves.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-06-26 18:22

Patarimai, norintiems gero derliaus

Visų pirma, gero derliaus tikrai nesulauksite, jei šioms vienmetėms ankštinių šeimos daržovėms neskirsite derlingiausių daržo erdvių. Dirvą, skirtą pupelių sodinimui, būtina gerai suarti ir kokybiškai išdirbti bei patręšti kokybiškomis, pupelėms tinkamomis trąšomis (superfosfatu, amonio salietra ir t.t.).

Dirvą įdirbti – suarti ir perkasti – patartina ne tik pavasarį, bet ir rudenį. Rudenį perkasta ir suarta dirva pagerins dirvožemio kokybę.

Tiesa, pupų ir pupelių nepatartina sodinti svogūnų kaimynystėje. Tačiau jos sėkmingai auga bulvių ir kopūstų kaimynystėje, o daržo vietose, kuriose augo pupos, kitais metais rekomenduotina sodinti bulves.

Krūmines pupeles galima drąsiai sodinti šilumamėgių daržovių ir valgomųjų šakniavaisių lysvių pakraščiuose.

Svarbiausia – šiluma

Sėkmingam pupelių derliui labai svarbus tinkamas sodinimo metas. Sodinant pupeles, vertėtų neskubėti ir į dirvą šias daržoves pasėti tik tada, kai dirvos temperatūra daugmaž 10 cm gylyje pasiekia 10-12 laipsnių. Šios daržovės – šilumamėgis augalas.

Pupeles sodinti patartina plačiaeiliu būdu, sėklas įterpiant daugmaž 3-5 cm gylyje. Į vieną duobutę patartina sėti po 3-4 pupelių sėklas.

Pupelių priežiūra - labai paprasta, todėl jų derlių užsiaugins tiek patyręs, tiek pradedantysis daržininkas. Prižiūrint pupeles, svarbiausia yra nuolat purenti tarpueilius, pašalinti piktžoles ir dukart jas patręšti. Pirmą kartą pupeles tręšti patartina pasirodžius pirmajam lapeliui, antrą kartą - pradėjus formuotis žiedams.

Šių augalų derlių nuimti geriausia, kai subręsta didžioji dalis, tai yra, apie 70-80 proc. pupelių. Derliaus rinkimui tinkamiausias laikas – rytas. Konservuoti šias ankštines daržoves geriausia vos jas nuskynus.

Kur panaudoti?

Pupelės gali tapti išskirtiniu įprastos sriubos akcentu. Iš pupelių verdamos ir trintos sriubos. Šios daržovės idealiai tinka troškiniams ir puikiai dera su pomidorų padažu, morkomis bei svogūnais.

Nuo seno lietuviškoje virtuvėje pupelės buvo naudojamos mišrainėms, derinant jas su virtais burokėliais bei žaliais obuoliais.

Pupelės taip pat gali būti naudojamos padažams ir garnyrams. Jos dedamos ir į sūrius pyragus.

Ruošiant pupelių atsargas žiemai, jas patariama džiovinti arba konservuoti. Žalių – termiškai neapdorotų – pupelių vartoti negalima.

Šias ankštines daržoves auginti ir vartoti vertėtų dėl maistinių medžiagų gausos: savo maistinėmis savybėmis pupelės gerokai lenkia kitas ankštines daržoves. Jose gausu baltymų ir aminorūgščių, kurios, biologiniu požiūriu, yra nepakeičiamos, tačiau žmogaus organizme savaime nesusidaro.

Pupelių sudėtyje taip pat yra vitaminų C, B1, B2, B6, PP bei cinko, kalio ir vario.

Savo mitybą praturtinus pupelėmis, iš organizmo lengviau išsiskiria skysčiai, optimizuojama širdies ir kraujagyslių sistemos veikla.

Beje, šios ankštinės daržovės – labai sočios. O kartu pastebima, kad pupelėse esančios medžiagos mažina cukraus kiekį kraujyje, todėl yra naudingos sergant diabetu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?