Kaip apsaugoti uogas nuo paukščių: veiksmingi patarimai

Vyšnios, trešnės, braškės, šilauogės serbentai ir agrastai – tai uogos, kurios vasarą labai dažnai tampa paukščių taikiniu. Į uogų derlių dažniausiai taikosi žvirbliai, strazdai, kuosos, kėkštai, tačiau rimčiausi ir pavojingiausi uogų derliaus naikintojai – paprastieji varnėnai, liaudiškai dar vadinami „špokais“.

Nesudėtingi praktiniai patarimai, padėsiantys nuo paukščių apsaugoti šiemetinį uogų derlių.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Nesudėtingi praktiniai patarimai, padėsiantys nuo paukščių apsaugoti šiemetinį uogų derlių.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Paukščiai neskrenda ant medžių ar krūmų, jei jaučia pavojų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Paukščiai neskrenda ant medžių ar krūmų, jei jaučia pavojų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jei medžiuose pakabinsite šlamančius, šiugždančius blizgančius daiktus, tai padės atbaidyti paukščius.<br>V.Balkūno nuotr.
Jei medžiuose pakabinsite šlamančius, šiugždančius blizgančius daiktus, tai padės atbaidyti paukščius.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 17, 2019, 10:24 AM

Pavieniai paukščiai didelės grėsmės uogoms nekelia, tačiau, skraidydami būriais ir būriais užpuldami uogų krūmus ir medžius, jie gali nemenkai sumažinti arba visiškai sunaikinti uogų derlių.

Dalinamės nesudėtingai įgyvendinamais, praktiniais patarimais, padėsiančiais nuo paukščių sėkmingai apsaugoti šiemetinį uogų derlių.

Atbaidantys garsai. Paukščiai neskrenda ant medžių ar krūmų, jei jaučia pavojų, o garsas yra vienas iš pagrindinių pavojaus signalų. Kai kurie sodininkai renkasi specialius garsinius įtaisus ar garsines laukinių paukščių atbaidymo sistemas, kurias galima įsigyti sodo reikmenų arba elektronikos prekių parduotuvėse. Tačiau egzistuoja ir paprastesni, iš namų apyvokos reikmenų pagaminami sprendimai.

Varpeliai, malūnėliai ir kiti žvangantys bei skambantys daiktai – tinkamas būdas kovoti su derlių naikinančiais paukščiais. Gana garsiai skambančius varpelius galima padaryti ir iš stiklinių butelių, kurių dugnas išmuštas. Tačiau tokiu atveju dėl nemenko svorio iš stiklinių butelių pagamintas atbaidymo priemones kabinti reikėtų ne ant šakų, bet ant karties, įtvirtintos tarp šakų.

Kartais sodininkai paukščius atbaidančius garsus išgauna kabindami tuščias skardines, kurios, besidaužydamos viena į kitą, skleidžia paukščiams neįprastus garsus.

Tiesa, vertėtų atsiminti, kad prie tam tikro garso paukščiai per kurį laiką pripranta. Todėl garsai, kurie puikiai atbaidė paukščius, praėjus kuriam laikui, gali nebeveikti ir jų nebeatbaidyti.

Blizgantys daiktai. Jei medžiuose pakabinsite blizgančius daiktus, o jei tie daiktai dar ir judės bei šiugždės, tikrai efektyviai atbaidysite sparnuotus derliaus niokotojus. Šiuo atveju gali pagelbėti folija ir ja apsukti daiktai.

Seni kompaktiniai diskai, siūlu pririšti prie šakų, dar vienas pakankamai efektyvus sprendimas. Vis tik nereiktų galvoti, kad pakaks vos vieno ar dviejų diskų arba vos kelių folijos gabalėlių: tokių priemonių gausa medžiuose ar krūmuose padidina jų efektyvumą, nuo uogų atbaidant varnėnus ir kitus paukščius.

Medžiuose įtvirtinti polietileniniai maišeliai, sukarpytos ir medžiuose įtvirtintos polietileninių maišų juostos – blizgios šlamėjimu, judėjimu ir girgždesiu paukščiaus atbaidančios priemonės. Blizgios holografinės juostelės, blizgančios dovanų pakavimo juostos taip pat gali pasitarnauti kaip veiksmingos paukščių atbaidymo alternatyvos.

Žinoma, tokie sprendimai švaros ir tvarkos sodui nesuteiks, bet bent kurį laiką padės išsaugoti uogų derlių. Tačiau ir naudojant blizgias, šlamančias priemones pavyks pasiekti tik trumpalaikį efektą – ilgainiui paukščiai pripranta prie jiems atbaidyti naudojamų priemonių, įsidrąsina ir vėl puola uogas.

Klasika tapęs sprendimas – tinklas. Tai nemažų investicijų reikalaujantis, tačiau bene efektyviausias sprendimas. Medžių ir krūmų apdengimas tinklais kartu yra ne tik efektyvi, bet ir ilgalaikė alternatyva.

Kadangi paukščiai gali taikytis ir į tinklais uždengtus medžius ar krūmus, rekomenduotina rinktis kuo smulkesnį tinklą, į kurį sparnuotieji uogų naikintojai negalės įsipainioti.

Dirbtinės baidyklės ir ereliai. Į medžius galima įtvirtinti dirbtinius erelius ar dirbtinius vanagus, taip pat pat baidykles ar kačių imitacijas. Svarbu, kad dirbtinės priemonės nors šiek tiek judėtų, tuomet jos uogas puolantiems paukščiams sukels grėsmės įspūdį.

Kai kurie sodininkai pastebi, kad labai svarbi dirbtinių gyvūnų ar baidyklių dalis – akys. Todėl, gaminant tokias priemones namų sąlygomis, patartina nepamiršti šio elemento.

Bene svarbiausias patarimas – kaitaliokite paukščių atbaidymo priemones. Jei su paukščiais kovojate ne tinklais, kuriais apdengiami saugomi medžiai ir krūmai, svarbu atminti, kad likusios alternatyvos yra trumpalaikės.

Kitaip sakant, jos veikia, tačiau prie neįprastų garsinių ar vaizdinių priemonių paukščiai pripranta ir jos jiems nebekelia baimės. Todėl paukščių atbaidymo priemones periodiškai reikėtų kaitalioti tarpusavyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.