Spygliuočiai greta namo: kodėl verta juos auginti

Dekoratyvinės tujos, pušys, eglės, kadagiai, maumedžiai – tai ne tik estetiški visžaliai kiemo ar sodo akcentai, puošiantys aplinką ištisus metus. Spygliuočiai pasižymi sveikatai naudingomis, orą valančiomis savybėmis, todėl yra ne vien sodybos ar namų puošmena, bet ir sveikatą pozityviai veikianti dekoratyvinių želdinių alternatyva.

Priežastys, dėl kurių verta auginti dekoratyvinius spygliuočius.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Priežastys, dėl kurių verta auginti dekoratyvinius spygliuočius.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Spygliuočiai grynina ir švarina orą.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Spygliuočiai grynina ir švarina orą.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Į žmogaus organizmą fitonicidai patenka per odą ir per plaučius.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Į žmogaus organizmą fitonicidai patenka per odą ir per plaučius.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 26, 2019, 5:18 PM

Paslaptis – lakieji fitonicidai

Remiantis mokslininkų skaičiavimais, pagal išskiriamų lakiųjų medžiagų kiekį pirmąją vietą visame pasaulyje užima spygliuočiai.

Viena iš spygliuočių išskiriamų lakiųjų medžiagų yra fitonicidai, kurie pasižymi sveikatą gerinančiu ir stiprinančiu poveikiu.

Į žmogaus organizmą fitonicidai patenka per odą ir per plaučius. Jie gerina širdies ir kraujagyslių sistemos būklę, aktyvina šios sistemos veiklą. Fitonicidai padeda įveikti nuovargį, atstatyti normalią nervinę būklę, taip pat teigiamai veikia nuotaiką ir bendrą savijautą.

Šios spygliuočių išskiriamos medžiagos padeda kovoti su galvos skausmais ir pernelyg dideliu cukraus kiekiu kraujyje. Pastebimas teigiamas spygliuočių poveikis imunitetui, medžiagų apykaitai ir odai – fitonicidai didina baktericidinį odos aktyvumą.

Tačiau priežastis, dėl kurios fitonicidai vertinami bene labiausiai, yra jų antibakterinis poveikis ir savybės, padedančios kovoti su infekcijomis bei stabdyti ligas sukeliančių mikroorganizmų vystymąsi.

Dar vienas spygliuočių privalumas – jie grynina ir švarina orą. Todėl jais patariama atitverti namą nuo važiuojamosios kelio dalies.

Spygliuočius auginti rekomenduojama tose vietovėse, greta kurių yra įsikūrę fabrikai, gamyklos ir kitos industrinės patalpos.

Sakai – spygliuočių dovana

Nors greta namo augančių spygliuočių poveikis žmogaus organizmą pasiekia per kvėpavimo takus ir odą, galima griebtis ir papildomų iš spygliuočių ruošiamų sveikatą stiprinančių preparatų.

Pumpurai, spygliai, šakelės, žievė, kankorėžiai – tai spygliuočių dalys, iš kurių gali būti gaminami nuovirai, antpilai, užpiltinės, tepalai, arbatos ir kiti organizmui naudingi, su ligomis kovoti padedantys gaminiai.

Nepamiršti vertėtų ir sakų: būtent sakuose kaupiasi naudingosios spygliuočių medžiagos. Jei greta namų auga spygliuočiai, nemenką kiekį sakų susirinkti galima labai paprastu būdu: tereikia nupjauti vieną iš jaunesnių medžio šakų ir pjovimo vietoje pakabinti indelį.

Kai indelis prisipildys, jį patartina laikyti sandariai uždarytą, o prieš vartojimą panardinti į šiltą vandenį, kad sakai suskystėtų.

Sakai padeda gydyti įvairias odos problemas ir pakitimus. Jie taip pat pasitelkiami kovojant su osteochondroze, bronchitu, plaukų slinkimu ir kitais sveikatos pakenkimais.

Patarimai ieškantiems įdomesnių sprendimų

Paprastosios eglės, pušys ar dekoratyvinės tujos gali pasirodyti pernelyg įprastas ir kiek nuobodus sprendimas. Todėl ieškantiems netradicinių ir įdomesnių spygliuočių alternatyvų apželdinimo specialistai rekomenduoja rinktis spalvotas eglių, pušų ar kadagių formas, kurios į orą išskiria naudingas medžiagas, bet yra įdomesnės išvaizdos.

Ieškantiems įdomesnių kadagių rūšių, alternatyva gali tapti geltonos spalvos ūglių viršūnėlėmis išsiskiriantis paprastasis kadagys (Juniperus communis) Depressa Aurea arba tarpinis (J. x media) Pfitzeriana Aurea, kuris vasaros pradžioje džiugina auksinio atspalvio šakelėmis, rudenėjant virstančiomis gelsvai žalsvos spalvos.

Savo atspalviais išsiskiria ir įvairios kalninės (P. mugo) pušies formos: Winter Gold, Ophir, Zundert, Carsten.

Eglių mėgėjų dėmesį patraukti turėtų šios spalvotosios eglių formos: dygioji eglė (P. pungens) Maigold, paprastoji eglė (P. abies) Cruenta, paprastoji eglė (P. abies) Finedonensis, baltoji eglė (Picea glauca) Daisy‘s White, dygioji eglė (P. pungens ) Bialobok.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.