Į Lietuvą ateina pirmosios šalnos: kaip paruošti daržą ir sodą

Remiantis sinoptikų prognozėmis, ketvirtadienio rytą Lietuvą gali aplankyti pirmosios rudeninės šalnos. Kaip pasiruošti šalnoms ir apsaugoti vaisius bei daržoves nuo šalčio, pataria „Senukų“ „Sodo centro“ specialistė Vitalija Rylienė.

Artėja šalnų sezonas: kaip paruošti daržą ir sodą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Artėja šalnų sezonas: kaip paruošti daržą ir sodą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Apsisaugoti nuo šalnų padeda mulčiavimas ir agroplėvelė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Apsisaugoti nuo šalnų padeda mulčiavimas ir agroplėvelė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Artėja šalnų sezonas: kaip paruošti daržą ir sodą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Artėja šalnų sezonas: kaip paruošti daržą ir sodą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Artėja šalnų sezonas: kaip paruošti daržą ir sodą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Artėja šalnų sezonas: kaip paruošti daržą ir sodą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vitalija Rylienė, „Senukų Sodo centro“ specialistė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Vitalija Rylienė, „Senukų Sodo centro“ specialistė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 17, 2019, 2:55 PM, atnaujinta Sep 18, 2019, 12:42 PM

Išsigelbėjimas – agroplėvelė

Pasak specialistės, pagrindinė priemonė, kurios vertėtų griebtis ruošiantis artėjančioms šalnoms yra agroplėvelė.

Atėjus rudens šalnoms, tai pagrindinė priemonė, padedanti norintiems apsaugoti dar nenurinktas daržoves ir vaisius nuo šalčio.

„Agroplėvelė praleidžia lietaus vandenį bei deguonį sukurdama palankų mikroklimatą – uždengus dirvą agroplevele, temperatūra po ja gali būti net keliais laipsniais aukštesnė nei aplinkoje.

Tokiu būdu apsaugomas ne tik augalas, krūmas ar medis, bet ir jo vaisiai, kurių nurinkti sodininkai ar ūkininkai dar nespėjo“, – aiškino V.Rylienė.

Rugsėjis – mulčiavimo laikas

Rugsėjo viduryje, dar neprasidėjus pirmosioms šalnoms, anot Sodo centro specialistės, rekomenduojama pradėti mulčiuoti augalus.

Mulčias vasarą dirvą apsaugo nuo išdžiūvimo ir piktžolių vešėjimo, tuo tarpu rudenį – apsaugo dirvą nuo stipraus lietaus, kuris gali iš dirvožemio išplauti maistingas medžiagas.

Augalai, aplink kuriuos dirva yra sumulčiuota, taip pat lengviau ištveria ir rudens šalnas, ir žiemos šalčius.

Mulčiuoti rekomenduojama tiek dekoratyvines zonas, tiek pavienius augalus. Tiesiai ant dirvos užbertas mulčias gan greitai apsivelia žemėmis ir praranda savo dekoratyvumą, paspartėja puvimo procesas. Tad esant galimybei prieš mulčiuojant dirvą ją patariama iškloti agrotekstile. Jos dėka mulčiuotos zonos ne tik ilgiau atrodo estetiškai, bet ir prailgina efektyvų mulčio gyvavimo laiką.

„Mulčio esama kelių rūšių ir skirtingų faktūrų. Dažniausiai naudojami – pušų žievės, maumedžių žievės bei spalvotas (raudonai, geltonai, rudai dažytos medžio skiedros). Pušų žievės mulčias itin populiarus natūralumo mėgėjų tarpe. Jis, palyginus su kitais mulčiais, ilgai išlaiko nepakitusią, natūralią spalvą.

Maumedžių žievės mulčias iš kitų išsiskiria rausva spalva, todėl atrodo itin puošniai. Siekiantys išskirtinumo dažnai pasitelkia ir spalvotą mulčią, kurį derina tarpusavyje.

Kad ir kokios rūšies mulčias pasirenkamas, jam taikoma ta pati taisyklė – mulčio sluoksnis ant dirvožemio neturėtų būti mažesnis nei 5 cm. Paskirsčius mulčią, rekomenduojama jį sulieti vandeniu – taip smulkios dalelės nusėda žemyn, išryškėja stambios, mulčias natūraliai susitrombuoja“, – praktiniais patarimais dalijosi moteris.

Nevėluokite ir perkaskite dirvožemį

Specialistė akcentavo, kad dalis rudens darbų priklauso nuo sodininkų ir daržininkų pomėgių.

Pavyzdžiui, tiems, kurie mėgsta prieskonines žoleles, rugsėjis yra puikus metas pradėti rūpintis jų atsargoms žiemai.

Rekomenduojama mėgstamas žoleles – lapinių petražolių, raudonėlių, peletrūnų, čiobrelių, krapų – pasisodinti į vazonėlius. Juos galima laikyti lauke.

Prasidėjus pirmosioms šalnoms, vazonėlius patartina perkelti į šiltnamį, o visiškai atvėsus – įkurdinti namuose. Prieskonius žiemai sėti patariama iki spalio mėnesio, kol dienomis dar palyginti šilta ir pakanka natūralios šviesos.

Tačiau yra ir keletas universalių darbų, tarp kurių rikiuojasi būtinybė laiku nurinkti derlių ir perkasti dirvožemį.

„Vienas svarbiausių patarimų sodininkams – derlių nurinkite ir lapus sugrėbkite laiku. Ant dirvožemio nukritusiuose lapuose, darže užsilikusiose ir pūti pradėjusiose daržovėse kaupiasi bakterijos, žiemoja įvairūs grybeliai ir kiti kenkėjai. Norint palengvinti sau darbą pavasarį, dirvą žiemą reikia palikti „švarią“, – portalui lrytas.lt teigė V.Rylienė.

Kitas itin svarbus rudens darbas, kurio derėtų nepamiršti, yra dirvožemio perkasimas.

„Tai galioja ne visų rūšių dirvožemiui. Perkasti būtina sunkią, molingą dirvą. Tai gerina jos struktūrą – suformuoja oro ertmes ir dirvą prisotina deguonimi. Trūkstant deguonies, augalai nesugeba pasisavinti maistingų medžiagų ir daržovės pradeda „skursti“.

Šiukštu nejudinkite permirkusios dirvos. Kasant iki 10 cm permirkusią žemę, ji sutrypiama, pažeidžiama jos struktūra. O tai atneša daugiau žalos nei naudos.

Rekomenduojama nešvaistyti jėgų ir nejudinti ir taip smėlingos, birios dirvos. Kasant dirvožemį ir smėliui užpildžius oro ertmes jame, deguonies dirva vis tiek neįsisavins. Smėlingą dirvožemį geriau perkasti prieš sėją, pavasarį“, – patarė specialistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.