Iš daržo į stiklainį: kas tinka ir kas ne

Už lango vis daugiau šaltojo sezono ženklų, tačiau šaldytuvuose ir lentynose vis dar nemažai šiemetinio derliaus gėrybių. Tiems, kurie nespėja suvartoti šviežių daržovių ir nori pasirūpinti atsargomis žiemai, pateikiame keletą praktinių patarimų, ką iš lietuviško daržo galima sėkmingai sudėti į stiklainį ir paruošti vartojimui šaltojo sezono metu.

 Iš daržo į stiklainį: kas tinka ir kas ne.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Iš daržo į stiklainį: kas tinka ir kas ne.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Nereiktų naudoti įskilusių, pažeistų stiklainių ir surūdijusių dangtelių.<br>AP nuotr.
Nereiktų naudoti įskilusių, pažeistų stiklainių ir surūdijusių dangtelių.<br>AP nuotr.
Populiarios ir konservuotos daržovių mišrainės ar mišiniai.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Populiarios ir konservuotos daržovių mišrainės ar mišiniai.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 9, 2019, 9:06 AM

Kas gali keliauti į stiklainį?

Daržovių ir kitų maisto produktų konservavimo idėja užgimė dar viduramžiais. Šiandien, sparčiai tobulėjant virtuvei, konservuoti, marinuoti, pasirinkus tinkamą būdą ir receptūrą, galima praktiškai bet ką.

Galvojant apie tai, kokios lietuviškos daržovės gali keliauti į stiklainį, svarbesnis dalykas yra ne daržovių rūšis, o jų būklė. Konservuoti nepatartina suvytusių, pažeistų, ilgai stovėjusių daržovių. Kuo šviežesnės daržovės, tuo geriau.

Viena iš išimčių – burokėliai. Juos galima konservuoti ne tik vos išrautus iš lysvių, bet ir šiek tiek laiko palaikytus rūsyje ar šaldytuve.

Klasikiniai konservuotų, marinuotų daržovių receptai apima agurkus, paprikas, pomidorus, patisonus, česnakus, svogūnus, morkas, burokėlius, kalafiorus, žalumynus, šparagines pupeles, šparagus ir kitas daržo gėrybes. Stiklainiuose „nesipjauna“ ir skirtingų rūšių daržovės: populiarios ir konservuotos daržovių mišrainės ar mišiniai.

Esminės sėkmingo konservavimo taisyklės

Švarūs, kruopščiai išplauti, išsausinti stiklainiai ir jų dangteliai bei pagal konservuojamų daržovių ar kitų produktų rūšį tinkamai parinktas konservavimo būdas – tai dvi itin svarbios daržo gėrybių konservavimo taisyklės.

Jei dangtelis surūdijęs, jo naudoti nepatartina. Taip pat naudoti nereiktų ir įskilusių, pažeistų stiklainių.

Kokybę užtikrinti padės ir maža konservavimo gudrybė – stenkitės, kad stiklainiai nebūtų pripildyti sklidinai ir daržovės nesiliestų su dangteliu.

Taip pat nereiktų mažinti receptuose nurodyto druskos, acto, cukraus, citrinos rūgšties kiekio – būtent šie elementai ilgina produktų galiojimo laiką, neleisdami vystytis bakterijoms ir palėsiams.

Dėl patogumo ir praktiškumo ant stiklainių galima užklijuoti konservų pagaminimo datas. Tai padės susiorientuoti atsargose. Konservuotas daržoves rekomenduojama laikyti iki 2 metų.

Nepriklausomai nuo to, kiek metų stovi konservuotos gėrybės, jei pastebite pakilusį dangtelį, apsiblaususią daržovių spalvą, pabalusias daržoves ar kitus konservuotų produktų pokyčius, juos išmeskite ir jokiu būdu nevalgykite.

Alternatyva – šaldymas

Jei daržo gėrybės vis dar nepanaudotos, o jų konservuoti nesinori arba trūksta laiko, galima rinktis greitesnę, bet nemažiau kokybišką daržovių panaudojimo alternatyvą. Šaldymas taip pat padeda pasiruošti atsargų šaltajam sezonui ir šiemetiniu daržovių derliumi džiaugtis beveik iki naujo daržo sezono atidarymo.

Šaldyti galima tiek nemažą dalį daržovių, tiek kai kurias sodo gėrybes. Tinkamai paruoštos, nuplautos, nusausintos paprikos, šparaginės pupelės, žalumynai, kukurūzai, žirneliai, supjaustytos cukinijos ir supjaustytos ar sutarkuotos morkos, moliūgai, brokoliai, žiediniai kopūstai, grybai – tai atsargos, kurias galima drąsiai šaldyti.

Nereiktų bijoti ir eksperimentų, į šaldiklį dedant ir pomidorus, slyvas, svarainius, nedideliais gabaliukais supjaustytus ir citrinos sultimis apšlakstytus obuolių bei kriaušių kubelius. Jei eksperimentai nepasiteisins, kitais metais šių gėrybių šaldymo bus galima atsisakyti. Tačiau pabandyti verta – kuo daugiau šaldytų gėrybių pasiruošite, tuo labiau palengvinsite ir pagreitinsite maisto gamybos procesus šaltuoju metų laiku, o kartu aprūpinsite patiekalus naudingomis maisto medžiagomis.

Tiesa, konservavimas gali būti ir nesudėtingas – jam nebūtinas daržovių perkaitinimas. Pavyzdžiui, jei namuose dar turite agurkų, į švarius stiklainius galima sudėti supjaustytus agurkus, o juos užpilti verdančiu acto, vandens ir prieskonių mišiniu.

Panašiai galima ruošti ir gana ilgai išsilaikančias kopūstų salotas, supjaustytus kopūstus, pagardintus paprikomis, kmynais, morkomis ir svogūnais, sutalpinant viską stiklainiuose ir užpilant aliejaus, acto, cukraus ir druskos mišiniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.