Išsklaidė mitus apie ūkininkų produkciją

Tiek ekologiška, tiek „Kokybės“ ženklu paženklinta lietuviška produkcija nuolat apipinta įvairiais mitais ir gandais.

Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 17, 2019, 10:20 AM, atnaujinta Oct 17, 2019, 11:27 AM

Neva, lipdukas „Kokybė“ tik rinkodaros triukas, o produktų niekas griežtai netikrina, ir kaip po sertifikavimo ūkininkai juos augina – niekas nežino.

O kur dar įsitikimas, jog sveikiausi obuoliai tik iš močiutės sodo, netaisyklingos formos, o jei dar koks kirminiukas obuolyje?

„Išties, su tokiais mitais susiduriame dažnai. Žmonės nežino ir dažai interpretuoja savaip. Ūkiai yra tikrinami visi, o ne tik kelios lysvės. Be to, jie tikrinami nuolat, o jei gauname įtarimų apie pažeidimus – vykstame ir pakartotinai“, – pokalbį pradeda VšĮ „Ekoagros“ IV sertifikavimo skyriaus vadovė Inga Urbonavičienė.

Ne tik rinkodaros triukas

Dažnas pirkėjas pamatęs apvalų, vyšninės spalvos užrašą „Kokybė“ mano, kad tai tik pardavėjų triukas, kurio pagalba siekiama pritraukti daugiau dėmesio ir suteikti savo prekei išskirtinumo.

Anot „Ekoagros“ atstovės, tai netiesa.

Konkrečiai apibūdintas ženklas suteikiamas tik nacionalinei sertifikuotai produkcijai, kuri atitinka griežtus reikalavimus: „Nuo įprastinės produkcijos skiriasi tuo, kad juos gaminant ribojami mineralinių trąšų, pesticidų kiekiai, dažnumas ir laikas.

Visas auginimo, gamybos, perdirbimo ir tiekimo rinkai procesas vykdomas kontroliuojamuose ūkiuose ir įmonėse. Produktai ir jų gamybos procesas išsiskiria natūralumu, maistingumu bei aplinkos tausojimo aspektais.“

Pas močiutę sveikiausias

Mes įpratę manyti, jog mūsų organizmui sveikiausias ir vertingiausias obuolys iš močiutės sodo – nei kiek netręštas, nelygus, skirtingų spalvų, šiek tiek papuvęs ar pakirmijęs.

„Mitas, jog gražų ir sveiką obuolį negalima užauginti naudojant saikingai augalų apsaugos preparatų. Tiesiog reikia atsirinkti tinkamas augalų veisles. O įpuvusių ir pažeistų vaisių ir daržovių, išvis, valgyti negalima. Tai patvirtintų bet koks mitybos specialistas ar medikas“, – teigia I. Urbonavičienė.

Tikrina tik vieną lysvę

Taip pat dažai manoma, jog sertifikuoti ūkiai nėra tikrinami nuosekliai – tai yra tikrinamos tik kelios lysvės ar dalis sodo. O kaip yra kitoje dalyje – niekas nekontroliuoja ir nežino.

„Galime atsakingai pabrėžti, kad pas pareiškėjus, kurie sertifikuoja ekologiškus arba nacionalinės kokybės produktus yra vykdoma kasmetinė patikra, o atsižvelgus į patikros rezultatus, rizikos vertinimą gavus informaciją arba įtarus galimus pažeidimus – vykdomos papildomos patikros.

Patikrų metu apžiūrimi visi laukai, vertinami auginami augalai, jų būklė. Vertinama ar derlius atitiks nustatytas mažo derliaus ribas, gali būti skaičiuojamas vidutinis augalų tankis“, – sako „Ekoagros“ atstovė.

Be to, patikros metu tikrinama buhalterinė apskaita ir kiti susiję dokumentai, jeigu abejojama dėl reikalavimų, privalomų pagal teisės aktus, laikymosi – kreipiamasi į šių reikalavimų kontrolę atliekančias įstaigas, prašant atlikti patikrinimą arba organizuoti papildomus tyrimus.

Kaimiškų produktų žymimu ženklu „Kokybė“ galite nusipirkti žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ mobiliuose ūkininkų turgeliuose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, kooperatiniuose ūkininkų parduotuvėlėse „Kraitė“ Kaune ir Jonavoje, didžiųjų parduotuvių „Maxima“ skyriuose „Linkėjimai iš kaimo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.