Gaurometis – lietuviška žolė, pranokstanti net citriną

Gaurometis – žolė, kurioje esantis vitamino C kiekis net keletą kartų lenkia citrinas. Šis augalas sėkmingai auga ir Lietuvoje – ne tik soduose, bet ir kirtimuose ar pakelėse, o į akis krenta šviesiai violetiniais ar rožiniais žiedais.

Gaurometis – lietuviška žolė, pranokstanti net citriną.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Gaurometis – lietuviška žolė, pranokstanti net citriną.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Lietuvoje gaurometis neretai vadinamas ožkarože.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Lietuvoje gaurometis neretai vadinamas ožkarože.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-10-18 15:39

Esminiai faktai

Gaurometis priklauso nakvišinių (Onagraceae) šeimai, gauromečių (Chamaenerion) genčiai. Tai žolinis, daugiametis augalas.

Šie žoliniai augalai gali užaugti iki 1,5 metro ir subrandinti iki 3 centimetrų skersmens žiedus. Jų lapai pailgi, stiebas gana tiesus, tačiau stiebo viršus gali būti kiek šakotas.

Gaurometis – dekoratyvus augalas. Birželio-rugsėjo mėnesiais jis pražysta šviesiai violetiniais ar rožiniais žiedais. Jiems nužydėjus, formuojasi 4-9 centimetrų ilgio vaisiai – dėžutės.

Akį traukiančios spalvos ir formos žiedai išsidėsto augalo viršuje.

Ne tik gražus, bet ir naudingas

Gauromečiai yra gana medingi ir aliejingi. Nors tai seniai žinomas ir liaudies medicinoje plačiai vartojamas augalas, jo lapai pastaruoju metu sulaukia išskirtinio populiarumo ir neretai yra naudojami kaip žaliosios arbatos alternatyva.

Dėl sveikatai naudingų savybių rusai gaurometį vadina caro Ivano augalu. Lietuvoje gaurometis neretai vadinamas ožkarože. Toks pavadinimas galimai yra susijęs su augalo kvapu – gauromečių žiedų aromatas šiek tiek primena rožių kvapą.

Nors dažniausiai vartojami gauromečio lapai, medicinoje naudojami ir šakniastiebiai. Tiesa, lapus rinkti patartina iki žydėjimo pradžios, kuri dažniausiai sutampa su Joninių švente.

Gauromečiai bene labiausiai vertinami dėl priešuždegiminių, priešinfekcinių savybių. Tai imuniteto stiprinimui labai naudingas augalas – skaičiuojama, kad vitamino C kiekis šiuose augaluose gali pranokti citrinose esantį vitamino C kiekį net 7 kartus.

Šie augalai naudojami skrandžio ir virškinamojo trakto negalavimams sušvelninti. Fiksuojamas pozityvus gauromečio poveikis nervų sistemai: jis padeda stabilizuoti nervų sistemos būklę, pagreitina užmigimą, sušvelnina galvos skausmus.

Juose gausu flavanoidų, taninų, geležies, yra vitamino A, karotino, mineralų.

Galima auginti ir nuosavame darže

Mūsų šalyje ožkarožės pavadinimu dažniau sutinkamas augalas yra gana paplitęs ir sėkmingai auga natūraliomis sąlygomis.

Natūraliomis sąlygomis šie žoliniai augalai dažniausiai auga kirtimuose, pakelėse, retuose miškuose. Gauromečių taip pat galima rasti gaisravietėse. Kuo atviresnė ir mažiau apaugusi vieta, tuo lengviau ir vešliau joje augs gauromečiai.

Tačiau šių sveikatai naudingų augalų galima užsiauginti ir nuosavame darže ar sode – tai prie auginimo vietos bei sąlygų gana lengvai prisitaikantis augalas. Jis dauginamas sėklomis arba šakniastiebiais. Tiesa, auginimui vertėtų pasirinkti kiek sausesnį dirvožemį.

Auginantiems ožkarožes vertėtų nepamiršti, kad jos lengvai plečiasi. Todėl patartina kontroliuoti ir riboti jų augimo plotą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.