Kartusis lietuviškasis pelynas – pirmoji pagalba organizmui

Pelynas, lotyniškai vadinamas Artemisia absinthium, priklauso kiečių genčiai ir yra daugiametis žolinis augalas, priskiriamas antiparazitinių ir antibiotinių augalų grupei. Nors pelynas pasižymi karčiu skoniu, jį tiesiog būtina įrašyti į šaltajam sezonui paruoštų ir sudžiovintų augalų sąrašą.

Kartusis lietuviškasis pelynas – pirmoji pagalba organizmui.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.  
Kartusis lietuviškasis pelynas – pirmoji pagalba organizmui.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.  
 Pelynas – Lietuvoje nuo seno žinoma žolė.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.  
 Pelynas – Lietuvoje nuo seno žinoma žolė.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.  
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-11-18 11:28

Pavadinimų ne vienas

Pelynas – Lietuvoje nuo seno žinoma žolė, tačiau vadinama ji net keliais vardais. Kartusis kietis, pelūnas, metėlis, kartėlis – tai liaudyje neretai naudojami pelyno pavadinimai.

Tai Lietuvoje labai paplitęs augalas, kurio ieškoti vertėtų sausose vietose. Pelynai įprastai užauga iki 60-100 cm. Lapai plunksniškai suskaidyti, o žiedynai – rutuliški. Tiesa, vienas iš pelyno išskirtinumų yra tas, kad jo lapai taip pat padengti baltais pūkeliais.

Kartusis kietis pražysta liepos-rugpjūčio mėnesiais. Rinkti šią sveikatai naudingą žolę rekomenduojama liepos mėnesį. O džiovinant pelynus, kaip ir kitas vaistažoles, patartina juos saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių.

Ir dezinfektorius, ir antibiotikas

Liaudies medicinos atstovai vieningai sutaria, kad pelynas gali būti naudojamas kaip priemonė, padedanti kovoti su mielinėmis, grybelinėmis, parazitinėmis ir bakterinėmis infekcijomis.

Kartusis kietis nuo seno taip pat naudojamas skrandžio ir žarnyno veiklos sutrikimams silpninti. Kartu tai puiki priemonė žarnyno infekcijų prevencijai.

Fiksuojama, kad pelyno arbata padeda atstatyti fizines ir psichologines jėgas bei puikiai tinka dirbant intensyvų protinį darbą.

Pastebėta, kad ši žolė turi antibiotinių, uždegimus malšinančių savybių. Ji taip pat didina apetitą ir teigiamai veikia nervinę sistemą: pasižymi raminančiu, dirglumą mažinančiu poveikiu.

Naudojimo būdai – ir įprasti, ir simboliniai

Kai kurie prieskonių mėgėjai kartųjų kietį naudoja kaip prieskonį. Pelyno milteliai gali būti naudojami ne tik kaip prieskonis ar pagardas košėms, sumuštiniams, padažams, bet ir kaip veiksminga žaizdų gijimą skatinanti priemonė.

Bene dažniausias šios žolės panaudojimo būdas – pelyno arbata, ruošiama užplikant džiovintus pelynus.

Žvelgiant retrospektyviai, galima atrasti nemažai simbolinių karčiojo kiečio panaudojimo būdų. Manoma, kad pelyno ryšulėlis kelionėje padės nejausti nuovargio, o virš namų durų pakabinta pelyno šakelė saugos namus ir jų gyventojus nuo piktų burtų bei užkeikimų.

Medicininiais ir sveikatos stiprinimo tikslais galima naudoti pelynų antpilus, nuovirus, užpilus, užpiltines.

Koncentruotas karčiojo kiečio nuoviras veikia kaip puiki augalų apsaugos nuo kenkėjų priemonė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.