Rudens pabaigos darbai darže ir sode: ko nepamiršti prieš žiemos startą

Vėlius, spalinis lapokritis, linabrukis, jaujinis – tai senieji lapkričio vardai. Neretai lapkritis vadinamas vienu niūriausių metų mėnesiu: gyvūnai ir paukščiai būna pasiruošę žiemai, augalai išgyvena ramųjį periodą, o saulė kyla vėlai ir leidžiasi anksti.

Rudens pabaigos darbai darže ir sode: ko nepamiršti prieš žiemos startą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rudens pabaigos darbai darže ir sode: ko nepamiršti prieš žiemos startą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lysves su daugiametėmis daržovėmis, artėjant žiemai, galima pamulčiuoti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lysves su daugiametėmis daržovėmis, artėjant žiemai, galima pamulčiuoti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lapkritis pranašauja, kokia bus žiema.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lapkritis pranašauja, kokia bus žiema.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-11-20 12:27

Vis tik nors gamta ir žemė šį mėnesį ima gyventi žiemos ritmu, yra keletas darbų, kuriais prieš startuojant žiemai vertėtų pasirūpinti savo sode ir darže.

Dvi mėnesio dalys

Dalis sodininkų ir daržininkų pagal darbų pobūdį mėnesį skirsto į dvi dalis: bitininkai, daržininkai, sodininkai lapkritį, visų pirma, imasi paskutiniųjų ir baigiamųjų darbų, o po to – tikrinimo, ar viskas gerai ir tinkamai padaryta.

Lapkritis tinkamas metas pasirūpinti avietėmis. Kol žemė nėra įšalusi, prie dirvos patariama prilenkti ir švelniai pritvirtinti aviečių stiebus, kad juos nuo žiemos šalčių bei speigų apsaugotų sniego danga.

Jei sode ar sodo kaimynystėje veisiasi pelės, kiškiai ir kiti graužikai, svarbu pasirūpinti medžių ir ypač jaunų sodinukų apsauga nuo graužikų. Kai kurie sodininkai pirmenybę teikia cheminėms priemonėms – tirpalams ar tepalams, padedantiems atbaidyti graužikus.

Tačiau egzistuoja ir eilė natūralių priemonių. Pavyzdžiui, medžius galima aprišti eglišakėmis arba kadagio šakomis, šakas išdėstant spygliais į apačią. Kita aprišimo priemonė – standus popierius.

Jei auginate braškes, braškių lysves lapkritį galima apdengti šakomis (tam ypač tinka uogakrūmių šakos). Šakos sulaikys sniegą ir padės nuo jo apsaugoti braškes.

Kadangi daržo darbai paskutinįjį rudens mėnesį būna užbaigti, galima skirti dėmesį atsargų, paruoštų žiemai, priežiūrai, peržiūrai ir patikrai. Galima peržiūrėti ir perrinkti bulves, svogūnus, kopūstus, morkas, obuolius ir kitas daržoves bei vaisius, kruopščiai patikrinant ar neįsimetė pelėsis ir nėra pūti pradėjusių arba įtartinai suminkštėjusių daržovių bei vaisių. Na, o jei dar nespėjote užsiraugti kopūstų – paskutinis rudens mėnuo yra tinkamas metas tuo pasirūpinti.

Tiesa, jei auginate daugiametes daržoves, galite paeksperimentuoti. Lysves su daugiametėmis daržovėmis galima pamulčiuoti.

Pristigusiems laiko sutvarkyti ir išvalyti šiltnamius lapkritis gali būti puikiu laiku, skirtu kruopščiam ir kokybiškam šiltnamio išvalymui.

Lapkritis bitininkams – bene paskutinis šansas atidžiai apžiūrėti, ar tinkamai apšildyti bičių lizdai. Atkreipti dėmesį vertėtų ir į tai, ar aviliuose, atšalus ir subjurus orams, neapsigyveno nepageidaujami gyvūnai: jei aviliuose apsigyveno pelės, jas būtina sunaikinti.

Lapkritis pranašauja, kokia bus žiema

Anksčiau sodininkams, daržininkams ir gėlininkams lapkritis būdavo indikatorius, padedantis nuspėti, kokios žiemos tikėtis. Prognozuoti, kiek tęsis dargana padėdavo dūmų kryptis ir mėnulis: jei mėnulis slepiasi blausiame rūke, dargana tęsis ilgai, o jei darganos metu iš kamino dūmai kyla stačiai aukštyn, tai dargana labai greitai pasibaigs.

Nuspėti, ar šalta bus žiema, lapkričio mėnesį senovės lietuviams pagelbėdavo ir voverės. Kuo žemiau voverės suka savo lizdą, tuo šaltesnė turėtų būti žiema.

Įdomu tai, kad simbolinę žiemos pradžią anksčiau žymėdavo nukritę vyšnių lapai: kad ir kiek sniego ar kitų kritulių beiškristų, jei vyšnių lapai dar nenukritę, tikroji žiema dar neprasidės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.