Pagrindiniai sodininkų ir daržininkų darbai prasidėjus žiemai

Įsibėgėja pirmasis žiemos mėnuo, pristabdantis gyvybinius gamtos procesus: žemė pašalusi, medžiai numetę lapus, paukščiai ir gyvūnai išgyvena ramybės laikotarpį. Žiema sodininkų ir daržininkų kalendoriuje – ramybės ir atokvėpio metas, tačiau kartu ir puikus laikas pradėti ruoštis naujam sezonui.

Pagrindiniai sodininkų ir daržininkų darbai prasidėjus žiemai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pagrindiniai sodininkų ir daržininkų darbai prasidėjus žiemai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kokia bus žiema, išduos gamta.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kokia bus žiema, išduos gamta.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Peržvelgti patartina ir daržovių atsargas. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Peržvelgti patartina ir daržovių atsargas. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 10, 2019, 1:10 PM

Kokius darbus galima atlikti gruodžio mėnesį?

– Krūmai, o tarp jų ir rožių krūmai, iškritus sniegui, reikalauja papildomo dėmesio. Jei jie iš anksto neapsaugoti kitomis priemonėmis, krūmus, rožes patartina apkaupti sniegu.

– Tiems, kurie sėjai mieliau renkasi pačių paruoštas, o ne iš parduotuvės pirktas sėklas, gruodis – puikus metas ruošti, džiovinti, apdoroti namų gamybos sėklas.

– Natūralių trąšų mėgėjai gruodį turėtų suskubti rūpintis organinėmis trąšomis. Organines trąšas kai kurie sodininkai ir daržininkai gamina arklių ar karvių mėšlo pagrindu. Mėšlas kai kuriais atvejais naudojamas ir žemės ar šiltnamių žemės šildymui. Tokiu atveju arklių mėšlą galima sukasti su žeme, o karvių mėšlą sumaišyti su durpėmis.

– Nesuspėjus augalų pamulčiuoti iki žiemos starto, tai padaryti galima ir jai prasidėjus. Tiesa, dirvą mulčiuoti žiemą galima tuo atveju, jei nėra sniego. Mulčiavimui žiemą patartina rinktis kokybiškas šildančias medžiagas, kurias padengti rekomenduojama 10 cm sluoksniu.

– Gėlininkai, įsibėgėjus žiemai, taip pat turi darbų – atidaus rūpesčio ir periodiškų peržiūrų reikia gėlių svogūnėliams. Laikas nuo laiko būtina peržiūrėti visų rūšių iškastus gėlių svogūnėlius, gumbus, šaknynus. Pastebėjus pakitusius, pernelyg išdžiuvusius, supuvusius ar pūti pradėjusius sodinukus, būtina juos išmesti.

– Peržvelgti patartina ir daržovių atsargas. Rekomenduojama periodiškai perrinkti šaltajam sezonui paruoštas bulves, morkas, svogūnus, česnakus, kopūstus ir kitas daržoves. Pastebėjus puvinį, privalu išmesti pūtį pradėjusias daržoves, kad puvinys neplistų.

Nepakenktų ir apžiūrėti, ar nepasikeitė konservuotų, marinuotų daržovių ir uogienių išvaizda. Jei ji pakitusi, tokių atsargų vertėtų nevalgyti.

– Darbas, kurį galima atlikti, nepriklausomai nuo oro sąlygų, tačiau, kuris yra tiesiog būtinas, galvojant apie kokybišką artėjančio sodo ir daržo sezono pradžią, yra įvairių priemonių – peilių, žirklių, pjūklų, sekatorių – galandymas. Vertėtų ne tik kokybiškai išgaląsti aštrius daiktus, bet peržvelgti visą inventorių, atsisakant to, kas nusidėvėję ar nebereikalinga, bei įsigyjant naujus, reikiamus sodo ir daržo įrankius.

– Klaidinga manyti, kad žiemą neįmanoma užsiauginti šviežių daržo gėrybių. Svogūnų laiškai, prieskoninės žolelės ar net smulkūs vynuoginiai pomidoriukai šaltuoju metų laiku labai sėkmingai auga ir ant palangių. Tiesa, svarbu pasirūpinti ne tik jų laistymu ar pakankama šiluma, bet ir vieta, kurioje auginamos žolelės ar daržovės gaus kuo daugiau saulės šilumos.

– Į avilius žiemą, nesant būtinybei, patariama nelįsti. Tačiau tikrai galima apžiūrėti, ar aviliai nepažeisti iš išorės, ir pro žarnelę atsargiai paklausyti, kaip žiemoja bitės.

Kokia bus žiema, išduos gamta

Gruodžio vardą pirmasis žiemos mėnuo turėjo tikrai ne visada, prieš kelis šimtus metų jis buvo vadinamas siekiu ir gruodiniu. Tuo metu manyta, kad pirmąjį žiemos mėnesį likusią žiemą prognozuoti geriausiai padeda gyvūnų, paukščių elgesys ir gamtos ženklai.

Atšilimą išduodavo sniego girgždėjimas: jei einant sniegas nustodavo girgždėti, būdavo galima tikėtis atšilimo. Ant sniego tupinčios varnos ir kuosos leisdavo prognozuoti atlydį. Tačiau jei varnos ir kuosos kvarksi ir energingai skraido, galima tikėtis sniego.

Šalčio ir stiprėjančios žiemos ženklas – čiulbančios sniegenos, kurios pranašauja stiprų snygį ir pūgas. Tuo tarpu zylių skleidžiami garsai informuoja apie artėjančius, stiprėjančius šalčius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.