Beržas – ne šiaip medis: štai kuo jis naudingas sveikatai

Beržai – Lietuvoje nuo seno paplitę ir lietuviams puikiai pažįstami medžiai. Tačiau apie jų vaistines savybes žino ne kiekvienas. Dalinamės informacija apie beržus, jų rūšis ir sveikatai naudingas savybes.

Lietuvoje paplitę, bet ne visuomet įvertinti – beržai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvoje paplitę, bet ne visuomet įvertinti – beržai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Skaičiuojama, kad pasaulyje egzistuoja apie 120 beržų rūšių. <br>R.Jurgaičio nuotr.
Skaičiuojama, kad pasaulyje egzistuoja apie 120 beržų rūšių. <br>R.Jurgaičio nuotr.
Sula – ne vienintelis naudingas iš beržų gaunamas produktas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sula – ne vienintelis naudingas iš beržų gaunamas produktas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 13, 2020, 11:03 AM

Rūšių daug, bet Lietuvoje auga ne visos

Lyginant su kitais medžiais, beržų išvaizda išskirtinė. Jų žievė sudaryta iš baltos ir juodos spalvos.

Skaičiuojama, kad pasaulyje egzistuoja apie 120 beržų rūšių. Tačiau plačiai paplitę toli gražu ne visos šių medžių rūšys – pasaulyje labiausiai paplitę baltieji ir karpotieji beržai.

Lietuvoje tuo tarpu sėkmingai auga 4 beržų rūšys: karpotasis beržas, plaukuotasis beržas, liekninis beržas ir keržas keružis. Tiesa, liekniniai (Betula humilis) ir keržai keružiai (Betula nana) yra saugomi ir įrašyti į Lietuvos raudonąją knygą.

Bene dažniausiai Lietuvos gamtoje sutinkami karpotieji beržai pasižymi gana lygiu, sidabriškai baltu kamienu. Jų pavadinimas kilęs nuo šakų sandaros: karpotųjų beržų šakelės turi mažas, karpas primenančias liaukutes. Šios rūšies beržai gali užaugti net iki 25 metrų aukščio, o išgyventi iki 150 metų.

Naudinga – ne tik sula

Beržų sula – tai plačiai paplitęs ir gerai žinomas produktas, pasižymintis organizmui naudingomis savybėmis. Suloje gausu vitamino C, kalio, kalcio, magnio, gliukozės, fruktozės ir kitų sveikatai būtinų medžiagų.

Sula iš beržų tekėti pradeda, prasidėjus pavasariui ir paros temperatūrai pakilus iki 4–6 laipsnių.

Tačiau sula – ne vienintelis naudingas iš beržų gaunamas produktas.

Pripažįstama, kad beržai priskiriami vaistiniams augalams. Vaistinių, gydomųjų savybių turi beržų pumpurai, kuriuose gausu įvairių medžiagų, tokių kaip eteriniai aliejai, rauginės medžiagos, karotinas, dervos, askorbo rūgštis, saponinai ir kitos biologiškai aktyvios medžiagos.

Iš šių medžių pumpurų spaudžiamas gydomosiomis savybėmis pasižymintis eterinis aliejus. Beržų pumpurų antpilas naudojamas kaip kovos su reumatu ar vidaus organų ligomis priemonė.

Iš beržų pumpurų ruošiamas ir nuoviras. Pumpurai ir lapai taip pat naudojami antpilo gamybai: antpilą vartoti rekomenduojama, gydantis bronchitą ir kitas kvėpavimo takų ligas.

Kvėpavimo organų ligų prevencijai ir gydymui itin naudingos beržuose esančios antiseptiniu, prakaitavimą skatinančiu, atsikosėjimą lengvinančiu poveikiu pasižyminčios medžiagos.

Naudinga ir beržo lapų arbata, kuri pasižymi kraują valančiu, organizmą stiprinančiu ir šlapimo išsiskyrimą skatinančiu poveikiu.

Kur auga ir ką simbolizuoja?

Lietuvių folklore beržas nuo seniausių laikų simbolizavo gerąsias, pozityvias jėgas.

Šis medis kartu veikė ir kaip harmonijos simbolis: manyta, kad, atsirėmus į beržą, iš jo galima pasisemti pozityvių jėgų, neutralizuoti neigiamas mintis, iš kūno ir dvasios išvaryti nuovargį bei atgauti dvasios harmoniją.

Augti šie Lietuvoje plačiai paplitę medžiai labiausiai mėgsta vandeniui pralaidžiame priesmėlio ar priemolio dirvožemyje. Tai šviesą mėgstantys medžiai, kurie neretai auga ne po vieną, sudarydami nemažus beržynus.

Skaičiuojama, kad Lietuvoje beržynai užima daugiau nei 20 proc. bendro medynų ploto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.