Mikrožalumynai – lietuviškas išsigelbėjimas šaltuoju metų laiku

Šaltasis metų laikas Lietuvoje nedėkingas: iš užsienio šalių įvežami vaisiai ir daržovės nepasižymi didele maistine verte, o sėkmingai peržiemoja tik nedidelė dalis lietuviškų daržovių.

Mikrožalumynai – lietuviškas išsigelbėjimas šaltuoju metų laiku.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mikrožalumynai – lietuviškas išsigelbėjimas šaltuoju metų laiku.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mikrožalumynai – tai labai jauni prieskoninių augalų ir daržovių augalai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mikrožalumynai – tai labai jauni prieskoninių augalų ir daržovių augalai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-01-22 09:59

Tačiau Lietuvoje pamažu populiarėja sveikatai itin naudinga ir namų sąlygomis nesudėtingai užauginama alternatyva – mikrožalumynai.

Kas tai?

Mikrožalumynai – tai labai jauni prieskoninių augalų ir daržovių augalai, subrandinę vieną ar du tikruosius lapelius. Priklausomai nuo pasirinktos augalo rūšies, mikrožalumynai įprastai auginami neilgai – tai yra apie 5-14 dienų.

Jauni, nedideli, pirmuosius tikrus lapelius subrandinę augalai pasižymi ryškiu skoniu ir aromatu. Juose gausu biologiškai aktyvių medžiagų, mineralų ir vitaminų. Tai tikras išsigelbėjimas šaltuoju metų laiku, kai lietuviškų daržovių asortimentas nėra didelis.

Europoje tokie žalumynai vertinami jau kurį laiką. Vis tvirtesnę savo vietą mikrožalumynai atranda ir Lietuvoje.

Mikrožalumynų panaudojimo alternatyvų yra daug: jie gali būti dedami į salotas, tai puikus garnyras bei sveikas ir koncentruotu skoniu pasižymintis sumuštinių ar kitų patiekalų ingredientas.

Ką galima auginti?

Susiruošus auginti mikrožalumynus, rinktis tikrai yra iš ko. Ant palangės gali atsidurti: pipirnės, lapinių ridikėlių sėklos, burokėliai, petražolės, agurklės, balandūnes, bazilikai, burnočiai, kalendros, žirniai, sultenės, gražgarstės, linai, špinatinės ir japoninės garstyčios, saulėgrąžos.

Tiesa, auginant mikro bazilikus, galima rinktis įvairias šio augalo rūšis – tiek raudonuosius, tiek žalialapius, tiek kitų rūšių bazilikus.

Praktiniai auginimo patarimai

Sėkmingo mikrožalumynų užsiauginimo paslaptis labai paprasta. Šiems augalams reikia šviesos, šilumos ir kokybiškos žemės – derlingo, puraus substrato. Tam idealiai tinka universalus durpių substratas.

Auginimui tinkamiausi vazonai – specialios, daržo ir sodo prekių parduotuvėse, o pavasarį ir įprastuose prekybos centruose parduodamos daigyklos arba bet kurie negilūs, bet kiek platesni vazonėliai.

Sėklas sėti patartina į gerai sudrėkintą žemę: sėklas rekomenduotina išbarstyti žemės paviršiuje. Tada stambesnes sėklas vertėtų užberti plonu substrato sluoksniu, o smulkesnes tiesiog gerai prispausti ar net švelniai įspausti į žemę.

Daigyklas ar vazonėlius, kuriuose pasėti mikrožalumynai, būtina uždengti agroplėvele. Jei jos neturite, tiks ir paprasta maistinė plėvelė ar maišelis. Sėkloms pradėjus dygti, plėvelę patartina nuimti.

Kad žalumynai sėkmingai augtų, jiems būtina nuolatinė šiluma ir pakankama drėgmė. Jei durpių substratas ima sausėti, daigelius paliekite vandeniu.

Maistui tinkami mikrožalumynai įprastai užauginami iki 3-8 cm. Ūgis, dydis priklauso nuo konkrečios pasirinktų žalumynų rūšies.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Taking Regional Leadership in Green Finance