Pirkėjai renkasi natūralius ir kokybiškus maisto produktus

Noras būti sveikam, ilgai ir kokybiškai gyventi skatina sveikai maitintis ir ieškoti neužterštų, natūralių ir kokybiškų maisto produktų. Tokių sveikos mitybos gerbėjų būriui priklauso ir kaunietė Toma Jakavičiūtė. Tačiau sveikų, kokybiškų maisto produktų nusipirkti nėra labai paprasta. Akys pirmiausia krypsta į Lietuvos kaimų ūkiuose užaugintus ir pagamintus produktus. Tokių Toma suranda mobiliuose ūkininkų turgeliuose.

 Žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ direktorius Mindaugas Maciulevičius.<br> G. Bitvinsko nuotr.
 Žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ direktorius Mindaugas Maciulevičius.<br> G. Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-02-17 14:36, atnaujinta 2020-02-25 16:52

Perka iš ūkininkų

„Dažniausiai apsiperku Kaune, Čečėnijos aikštėje veikiančiame turgelyje. Čia patys ūkininkai prekiauja tiesiai iš ūkių atvežtomis įvairiomis daržovėmis, vaisiais, pieno produktais, medumi ir dar daug kuo. Dažniausiai renkuosi tuos, kurie yra paženklinti „Kokybės“ ženklu. Ne taip seniai sužinojau, kad tas ženklas nėra kažkoks pardavėjų triukas, norint privilioti pirkėjus. Tokie produktai auginami ar gaminami sertifikuotuose ūkiuose, kur yra griežtai kontroliuojamas auginimas ir gamyba, o vartotojams tiekiamuose produktuose praktiškai nėra cheminių medžiagų likučių. Būtent tokio maisto aš ir noriu“, – sako mergina.

Ženklas „Kokybė“ reiškia mažiau pesticidų ir herbicidų

Toli gražu ne visi Lietuvos vartotojai žino apie nacionalinės kokybės produktus (NKP), kurie ženklinami „Kokybės“ ženklu. Minėtu ženklu pažymėti produktai sertifikuojami pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 „Dėl Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“ ir tuos produktus augintojai žymi ženklu „Kokybė“.

Tokie vaisiai, uogos ir daržovės auginami laikantis laboratorinių dirvožemio tyrimų duomenimis paremtų tręšimo planų. Kiekvienam laukui jie sudaromi parenkant minimalią, būtiną augalo normaliai vegetacijai trąšų normą, nurodant trąšų rūšį, tręšimo laiką ir būdą. Tręšiant sunaudojamas trečdaliu mažesnis mineralinių trąšų kiekis nei auginant įprastiniu būdu. Mikroelementinės trąšos naudojamos tik įrodžius, kad dirvožemyje arba augalų lapuose jų nepakanka. Draudžiama vaisių ir daržovių apsaugai naudoti labai nuodingus ir nuodingus pesticidus, kurie yra bene didžiausi maisto teršėjai.

Ūkininkai, norintys gauti teisę savo užaugintą produkciją žymėti ženklu „Kokybė“, turi žinoti, kad siekiant išvengti veikliųjų medžiagų susikaupimo vaisiuose, uogose ir daržovėse pesticidus, turinčius tos pačios veikliosios medžiagos, jie gali panaudoti ne daugiau nei 2 kartus per vegetacijos laikotarpį. Palyginimui įprastinėje gamyboje tos pačios veikliosios medžiagos turintį produktą galima naudoti net iki 4 kartų. Herbicidai gali būti naudojami tik pirmoje augalų vegetacijos pusėje. Antroje pusėje piktžolės naikinamos tik mechaninėmis priemonėmis (ravėjimu ar pan.).

Nustatyti griežti reikalavimai ir NKP sandėliavimui. Laikant juos saugyklose draudžiama naudoti ilgaamžiškumą didinančias chemines priemones – prieš saugojimą mirkyti cheminėse medžiagose, vaškuoti ir pan.

„Kokybės“ rasite ir „Kraitėse“

Žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ direktorius Mindaugas Maciulevičius sako, kad sertifikuotų nacionalinės kokybės produktų, pažymėtų ženklų „Kokybė“ galima rasti ne tik kooperatyvo organizuojamuose mobiliuose ūkininkų turgeliuose, bet ir kooperatinėse parduotuvėlėse „Kraitė“.

„Tai, ką galite nusipirkti mūsų turgeliuose, rasite ir „Kraitėse“. Jų iš viso yra jau trys. Šiuo metu Kaune, Garliavoje ir Jonavoje yra po vieną kooperatinę parduotuvę. Asortimentas čia labai įvairus ir savo mėgstamus kokybiškus maisto produktus ras kiekvienas. O ir „Kraičių“ darbo laikas tikrai patogus pirkėjams. Jei turgeliai veikia praktiškai iki pietų, tai mūsų parduotuvėlės dirba nuo ankstyvo ryto iki vakaro septynias dienas per savaitę. Taigi, kaimiškų, natūralių, kokybiškų maisto produktų įsigyti visai nesunku“, – sako M. Maciulevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.