Panašus į ramunes, bet tai – krūminis sidabrūnis

Primena ramunes, bet ne ramunės – kas? Tai krūminis sidabrūnis (lot. Argyranthemum frutescens). Iš tiesų krūminiai sidabrūniai savo išvaizda labai panašūs į ramunes, tačiau išsiskiria įvairiaspalviais žiedais – galima sutikti ryškių ir pastelinių spalvų krūminių sidabrūnių.

 Krūminis sidabrūnis – kas tai?<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Krūminis sidabrūnis – kas tai?<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Krūminis sidabrūnis savo išvaizda primena ramunes.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Krūminis sidabrūnis savo išvaizda primena ramunes.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Tai daugiamečiai augalai, priklausantys astrinių (Asteraceae) augalų šeimai.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Tai daugiamečiai augalai, priklausantys astrinių (Asteraceae) augalų šeimai.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-07-10 14:58

Tiesa, šios gėlės turi ir dar vieną tarp gėlininkų paplitusį pavadinimą: krūminiai sidabrūniai dar vadinami Paryžiaus ramunėmis.

Kas tai per augalas?

Tai daugiamečiai augalai, priklausantys astrinių (Asteraceae) augalų šeimai. Šie augalai sėkmingai auga lauke ir yra labai universalūs. Puikiai auga tiek pavieniai krūminiai sidabrūniai, tiek gėlynuose, gėlių lysvėse susodinti augalai, derinami su kitomis gėlėmis.

Šiais augalais aplinką dekoruoti galima ir sodinant juos į vazonus. Krūminiai sidabrūniai gali būti sėkmingai auginami ir kaip kapų dekoro augalai.

Priklausomai nuo konkrečios rūšies, šie augalai priskiriami neaukštoms arba vidutinio ūgio gėlėms, kurios vertinamos dėl savo dekoratyvumo. Jų lapai žali, o žiedai džiugina gana ilgą laiką.

Įprastai krūminiai sidabrūniai auga vidutinio drėgnumo dirvose, tačiau išgyventi gali ir kiek sausesnėse dirvose. Idealiuoju atveju, siekiant vešlių lapų ir gausių žiedų, vertėtų pasirūpinti optimalia dirvos, kurioje auga šios gėlės, drėgme.

Dekoratyviniais tikslais gėlynuose ir kiemuose auginami ne tik krūminiai sidabrūniai. Kiek rečiau, tačiau išvysti taip pat galima tenerifinį sidabrūnį (lot. Argyranthemum tenerifae), lieknąjį sidabrūnį (lot. Argyranthemum gracile), madeirinį sidabrūnį (lot. Argyranthemum maderense) bei gelsvąjį sidabrūnį (lot. Argyranthemum ochroleucum).

Kaip auginti?

Nors vasarą šie augalai puikiai prisitaiko prie lauko sąlygų, žiemojimui vertėtų parinkti patalpas, kuriose laikosi daugmaž 5 laipsnių temperatūra. Žiemojimui skirta vieta turėtų būti pakankamai šviesi.

Šie augalai įprastai dauginami auginiais. Auginiai nupjaunami nuo peržiemojusių motininių augalų.

Augti ir žydėti krūminiams sidabrūniams padeda tinkamas, periodiškas tręšimas, kuriam tinkamiausios – kompleksinės trąšos. Subrandinti dailius žiedus šiems augalams padeda fosforas ir kalis.

Tačiau tinkamas tręšimas – dar ne viskas. Kad augalas nebūtų alinamas, patartina nukarpyti nužydėjusius žiedus. Taip pat karpyti rekomenduojama vainiką bei pašalinti kai kuriuos neestetiškai atrodančius lapus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.