Vaismedžių kamienai dažomi ne pavasarį, o rudenį

Pavasarį dažnas sodininkas nustemba – žiemoti vaismedžius paliko sveikais kamienais, o pavasarį rado žaizdotus, žievė supleišėjusi, atsilupa vos nagu užkabinus.

Neretai vaismedžių kamienus ir storesnes šakas sužaloja saulės smūgiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Neretai vaismedžių kamienus ir storesnes šakas sužaloja saulės smūgiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Neretai vaismedžių kamienus ir storesnes šakas sužaloja saulės smūgiai.<br>P.Lileikio nuotr.
Neretai vaismedžių kamienus ir storesnes šakas sužaloja saulės smūgiai.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 26, 2020, 6:15 PM

Tokiais atvejais žmonės kaltina žiemos negandas, nors stebisi, kodėl nušalo žievė, jeigu žiema buvo švelni.

Dar neaiškiau, kodėl tų žaizdų nebūna į šiaurę esančioje kamieno pusėje, o tik pietinėje, kur saulės spinduliai ir žiemą retkarčiais pašildo.

Ne žiemą, o save reikia kaltinti. Neretai vaismedžių kamienus ir storesnes šakas sužaloja saulės smūgiai. Dažniausiai tai nutinka žiemos pabaigoje. Bet tai – ne taisyklė.

Pavasarį tik matyti, o saulės smūgius kamienų žievė gali gauti ir rudenį. Kai naktimis šalta, o dienomis gerokai pašildo rudens ar pavasario saulė, kamienų žievė įšyla. Tai sužadina syvų judėjimą. Naktį, kai temperatūra gerokai nukrinta žemiau nulio, pradėjusios judėti sultys sušąla, susikristalizuoja ir susprogdina ląstelių sieneles (šaldamas vanduo plečiasi).

Žievė tokiose vietose miršta, ji atšoka, atsiranda didelių žaizdų.

Naudinga prieš žiemą nepatingėti kamienus ir storesnes šakas nudažyti baltai. Balta spalva atspindi spindulius ir apsaugo nuo pavojingo poveikio.

Kamienai baltinami gesintų kalkių skiediniu. Gatavų mišinių yra parduotuvėse, bet juos galima ir pasigaminti pačiam. Į kibirą vandens (10 litrų) reikia dėti kilogramą negesintų kalkių ir tiek pat molio. Gerai išmaišius galima pridėti šaukštą geležies sulfato. Skiedinys turi būti kisieliaus tirštumo.

Senesnių medžių kamieno žievė pleišėja dėl amžiaus. Po atplaišomis prieglobstį žiemai randa kenkėjai. Ant senesnių šakų atsiranda samanų bei kerpių. Todėl prieš dažant ant žemės aplink kamieną patariama patiesti plėvelę ir nugrandyti samanas, atplaišas, kerpes.

Ilgiau be priežiūros paliktame sode ant kamienų netrunka atsirasti tikrų drevių. Medžiai su atsiradusiomis drevėmis silpniau auga, mažiau dera ir pamažu ima nykti.

Nereikia skubėti tokių vaismedžių rauti. Pirmiausia pabandykite gydyti. Lengviau tvarkyti mažas dreves. Pirmiausia įdubų vidų reikia išvalyti viską nugrandant iki sveikų audinių. Po to ertmę dezinfekuoti 1-3 proc. geležies sulfato tirpalu (jis naikina medienos puvimą sukeliančius grybelius).

Į įdubą reikia įkimšti sulfate sumirkytos medžiagos gniutulą ir palaukti pusdienį. Per tą laiką nedidelėms skylėms užtaisyti nudrožti medinius kaiščius. Išėmus gniutulą kaištį įstumti į skylę, nupjauti sulig kamieno paviršiumi ir užtepti aliejiniais dažais.

Per vieną kitą vasarą ertmėje užauga naujų audinių ir medis išgyja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.