Lapkričio pabaigos darbai sode ir darže: ką būtina suspėti prieš žiemą

Rudenį vainikuoja lapkritis – laikas, kai prieš prasidedant žiemai verta atlikti paskutiniuosius darbus sode ar darže. Kad žiemos pradžia būtų sklandi ir rami, primename keletą darbų, kuriuos verta padaryti prieš prasidedant žiemai.

Lapkričio pabaigos darbai: ką būtina suspėti prieš žiemą.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Lapkričio pabaigos darbai: ką būtina suspėti prieš žiemą.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Apdengti vertėtų ir visžalius augalus.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Apdengti vertėtų ir visžalius augalus.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-11-20 13:57, atnaujinta 2020-11-20 13:58

Vaismedžių balinimas. Sodo priežiūros ekspertai vieningai sutaria – rudeninis medelių balinimas yra pats svarbiausias. Balinti vertėtų tol, kol dar nėra stiprių šalnų.

Rudeninis medžių balinimas padeda apsaugoti sodą nuo žiemai būdingų temperatūros svyravimų. Nubalinus medžius rudenį, dėl jų apsaugos galėsite būti ramūs iki pat pavasario.

Mulčiavimas. Norėdami apsaugoti augalus nuo šalčio, mulčiuokite juos: pastebėta, kad pamulčiuoti plotai ne taip greitai ir ne taip giliai įšąla. Ką mulčiuoti? Tai, ką labiausiai reikia ar norisi apsaugoti nuo žiemiškų šalčių ir įšalo.

Mulčiuoti rekomenduotina įvairias gėles, tarp jų – daugiametes ir svogūnines gėles. Pravartu mulčiuojant apsaugoti ir tas gėles, kurių šaknys yra dirvos paviršiuje ar iškilę virš jo. Mulčias apsaugos ir vaismedžius bei vaiskrūmius, ypač tuos, kurie yra dar gana jauni. Mulčiuojant nuo šalčių galima saugoti ir dekoratyvines gyvatvores.

Mulčiavimui tinka įvairios medžiagos: durpės, pjuvenos, perpuvęs mėšlas.

Augalų apsauga. Jei gėlyne ar sode auginate daugiametes, dvimetes gėles ar augalus, kurie yra gana jautrūs šalčiui, juos, artėjant žiemai, patartina pridengti. Pridengimui puikiai tinka eglių šakos arba kitos medžiagos, kurios leis apdengtiems augalams kvėpuoti.

Apdengti vertėtų ir jautresnius visžalius augalus.

Žiemos atsargų priežiūra. Tiek lapkričio mėnesį, tiek prasidėjus gruodžiui, labai svarbu rasti laiko žiemai paruoštų daržovių ir vaisių apžiūrai. Jei pastebite įsimetusį puvėsį, būtinai pašalinkite puvinio pagautus vaisius ar daržoves.

Verta periodiškai patikrinti, ar neminkštėja ir nesausėja svogūnai bei česnakai. Pastebėjus bet kokius pokyčius, įtartinas svogūnų ar česnakų galvutes būtina išmesti.

Sodo ir gėlyno valymas. Jei dar nespėjote išvalyti sodo ir gėlyno, būtinai padarykite tai, prieš prasidedant gruodžiui. Pašalinkite lapus, nupjaukite nužydėjusias ir nudžiuvusias gėlės. Jei ant vaismedžių dar liko vaisių, juos nurinkite ir sudeginkite, užkirsdami kelią kenkėjų ir ligų plitimui.

Sodo apsauga nuo graužikų. Pelės ir kiti graužikai – dažni svečiai žiemą. Pasistenkite, kad jūsų sode jie nepridarytų bėdos. Tai padaryti padės nuodai, nuodus vertėtų berti į plastikinius indelius ar vamzdelius. Kita alternatyva – spąstų graužikams naudojimas.

Daržo ant palangės įveisimas. Jei šaltuoju metų laiku pasigendate žalumynų ir malonių rūpinimosi augalais akimirkų, įsiveiskite nedidelį daržą ant palangės. Jame galėsite užsiauginti įvairiausių prieskoninių augalų. Kai kurie daržovių mėgėjai ant palangės žiemą augina agurkus, pomidorus, ridikėlius. Tokiu atveju svarbu, kad augalai gautų pakankamai šilumos ir saulės šviesos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.