Raudonieji kopūstai: nauda ir savybės

Kopūstai – nuo seno žinoma, mėgstama ir vertinama lietuviška daržovė. Labiausiai Lietuvos daržuose ir virtuvėje paplitę baltagūžiai kopūstai, kuriuos drąsiai galima tituluoti lietuviškų daržovių klasika.

 Raudonieji kopūstai: nauda ir savybės<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Raudonieji kopūstai: nauda ir savybės<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Naudingosiomis savybėmis raudonieji kopūstai lenkia baltagūžius.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Naudingosiomis savybėmis raudonieji kopūstai lenkia baltagūžius.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Dėl vitamino C gausos tai yra nepamainoma imuniteto stiprinimo priemonė.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Dėl vitamino C gausos tai yra nepamainoma imuniteto stiprinimo priemonė.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 24, 2020, 9:30 AM

Tačiau vis stipriau savo vietą daržų lysvėse ir virtuvių lentynose išsikovoja ir raudonieji kopūstai. Dalinamės žiniomis apie šios kopūstų rūšies naudą ir savybes.

Raudonieji lenkia baltuosius

Įprastus baltagūžius kopūstus į savo racioną dažniausiai įtraukiame dėl juose esančių organizmui naudingų medžiagų ir ilgo išsilaikymo šaltuoju metų laiku. Būtent dėl šios priežasties auginti ir valgyti verta ir raudonuosius kopūstus.

Skaičiuojama, kad kalcio, kalio ir beta karoteno kiekiu raudonieji kopūstai gerokai lenkia baltagūžius kopūstus. Manoma, kad vitamino C šiuose kopūstuose yra du kartus daugiau nei baltagūžiuose. O provitamino A raudongūžiuose kopūstuose yra net keturis kartus daugiau nei baltai žalias galvas susukančiuose kopūstuose.

Dėl vitamino C gausos ši daržovė yra nepamainoma natūrali imuniteto stiprinimo priemonė.

Fiksuojama, kad raudongūžiuose kopūstuose yra ir vitamino K. Šis vitaminas reikalingas kaulams. Liaudies medicinos specialistai tikina, kad minėti kopūstai veikia kaip prevencinė osteoporozės ir artrito priemonė.

Tarp naudingųjų raudonų kopūstų medžiagų taip pat rikiuojasi širdies ir kraujotakos sistemai bei normaliai jų veiklai palaikyti būtinos medžiagos. Geležies druskos, fermentai, magnis, ląsteliena – tai eilė kitų medžiagų, kurių gausu raudonuosiuose kopūstuose.

Dėl naudingųjų medžiagų gausos raudonieji kopūstai labai reikalingi gerai žarnyno būklei palaikyti ir žarnyno mikroflorai optimizuoti.

Kurie lapai vertingesni?

Įdomus faktas tas, kad gūžę sudarančiuose lapuose vitaminų ir kitų organizmui naudingų medžiagų kiekis pasiskirsto nevienodai. Išorėje esantys lapai savyje sukaupia daugiau sveikatą stiprinančių medžiagų nei lapai, išsidėstę gūžės viduje.

Tiesa, nereikėtų labai kritiškai žiūrėti į kopūstų lapkočius, kuriuos dėl kietumo, ruošiant maistą, neretai išmetame. Juose, kaip ir lapuose, yra naudingų ir sveikatą teigiamai veikiančių medžiagų, todėl nereikėtų jų išmesti. Lapkočius galima panaudoti troškiniams, sriuboms ir kitiems patiekalams, kuriuose paveikti terminio apdorojimo lapkočiai suminkštėja.

Daugelis daržovių mėgėjų neretai vengia kopūstų dėl to, kad, termiškai juos apdorojus, pristinga ryškesnio ir aiškiau išreikšto skonio. Tokiu atveju patartina patiekalus su kopūstais – sriubas, troškinius, garnyrus, kuriuose dominuoja kopūstai, – pagardinti aštresnio, ryškesnio skonio prieskoniais. Pavyzdžiui, idealiai tinka lauro lapai, gvazdikėliai, česnakai ir kiti lietuviški prieskoniai.

Raudonieji kopūstai taip pat puikiai tinka įvairioms mišrainėms ir salotoms, kur jie naudojami termiškai neapdoroti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.