Šalčiai taikosi į medžius: kaip gydyti vaismedžių žaizdas

Žiemos šalčiai, agresyvūs saulės spinduliai ir temperatūrų svyravimai – tai priežastys, dėl kurių ant vaismedžių atsiveria žaizdos. Kamieno pažeidimai gali atsirasti ir dėl kiškių ar graužikų, kurie pragriaužia augalo kamieną.

Šalčiai taikosi į medžius: kaip gydyti vaismedžių žaizdas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šalčiai taikosi į medžius: kaip gydyti vaismedžių žaizdas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Sumažinti atsivėrusių žaizdų daromą žalą galima tinkamai jas prižiūrint.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sumažinti atsivėrusių žaizdų daromą žalą galima tinkamai jas prižiūrint.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 15, 2021, 3:10 PM

Nepriklausomai nuo žaizdų dydžio, vaismedžiams pavojų kelia net ir menkiausi pažeidimai: medžiui pavojingesnės tampa ligos ir kenkėjai, jis lėčiau auga, brandina mažesnį derlių.

Sumažinti atsivėrusių žaizdų daromą žalą galima tinkamai jas prižiūrint. Dalinamės praktiniais patarimais, kaip gydyti vaismedžių žaizdas.

– Užsiimkite žaizdų prevencija. Visų pirma, svarbu pasirūpinti ne tik jau atsivėrusiomis kamienų žaizdomis, bet ir žaizdų susidarymo prevencija. Periodiškas medžių kamienų balinimas – tai būdas apsaugoti vaismedžius nuo žalingų saulės spindulių poveikio.

Balinti medžius patartina du kartus per metus, spalio-lapkričio mėnesį atliekant rudeninį, o vasarį-kovą pavasarinį balinimą. Jei metai gausūs krituliais, pravers trečiasis, tarp pavasarinio ir rudeninio įsiterpęs, balinimas.

Galvojant apie graužikus ir kiškius, taip pat patartina pasirūpinti apsauginėmis priemonėmis. Viena iš alternatyvų, aprišti sodinukus ir imtis graužikų naikino sode priemonių.

– Sodui reikalinga nuolatinė priežiūra ir apžiūra. Vaismedžius vertėtų periodiškai apžiūrėti, kad pastebėtos būtų kuo mažesnės žaizdos, kurias užgydyti lengviau nei dideles.

– Žaizdas reikia tinkamai paruošti. Rekomenduotina atsargiai ir atidžiai apipjaustyti nebegyvas žievės dalis. Sunykusią, pažeistą, gyvybę praradusią žievę reikėtų nuvalyti ir nuo pačių žaizdų. Labai svarbu nepažeisti gyvos, sveikos žievės.

Tada žaizdą galima dezinfekuoti. Tam labiausiai tinka namų gamybos arba specializuotose parduotuvėse pirktas sodo tepalas. Prieš tai nuvalytas vietas galima patepti vario sulfato tirpalu.

– Kovojant su didelėmis žaizdomis ir stipriais žievės įtrūkimais, sodo tepalas ir kitos panašios priemonės gali būti nebeveiksmingos. Tokiais atvejais pagelbėti gali viela: ja rekomenduotina stipriai sutraukti medžio kamieną.

Tiesa, būtina pasirūpinti, kad kamieno nepažeistų didelių žaizdų gydymui naudojama viela. Tai padaryti padės medinės lentelės, kurios, pakištos po viela, nepažeis kamieno.

– Dar viena alternatyva didesnių žaizdų gydymui – skiepijimas. Šiuo atveju skiepyti patartina ūgliais – tai yra gyvšakėmis.

– Egzistuoja ir liaudiškos vaismedžių žievių gydymo alternatyvos. Vasarą galima išbandyti rūgštynes. Kai kurie sodininkai sutrina šviežias rūgštynes ir 1-2 cm šio mišinio sluoksniu padengia žaizdą. Rūgštynėmis padengtą žaizdą reikia aprišti. O šią procedūrą patartina kartoti daugmaž 3 kartus per vasarą.

– Pašalinus nuo kamienų pažeistą žievę, ją reikėtų pašalinti iš sodo. Saugiausia pažeistą žievę sudeginti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.