Ruošiamės sodo darbų sezonui: daržo ir sodo patarimai pravers kiekvienam

Nors už lango – pusnys sniego, o pavasariu dar nekvepia, tikri daržo ir sodo entuziastai puikiai žino, kad tai – puikus metas pradėti pirmuosius darbus. Kaip jau įprasta, artėjant pavasariui prekybos tinklo „Lidl“ asortimentas pasipildo sodo ir daržo prekėmis, sėklomis ir trąšomis, o nuo vasario 15 d. pasirodo ir „Lidl“ sodo bei daržo prekių katalogas. Šiemet katalogo veidu tapo ir jame patarimais dalijasi užkietėjusi daržininkė, „Lidl“ socialinių tinklų ambasadorė Solveiga Pranckūnė, „Instagram“ platformoje geriau žinoma „My cozy garden Lietuva“ vardu.

Nors už lango – pusnys sniego, o pavasariu dar nekvepia, tikri daržo ir sodo entuziastai puikiai žino, kad tai – puikus metas pradėti pirmuosius darbus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nors už lango – pusnys sniego, o pavasariu dar nekvepia, tikri daržo ir sodo entuziastai puikiai žino, kad tai – puikus metas pradėti pirmuosius darbus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nors už lango – pusnys sniego, o pavasariu dar nekvepia, tikri daržo ir sodo entuziastai puikiai žino, kad tai – puikus metas pradėti pirmuosius darbus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nors už lango – pusnys sniego, o pavasariu dar nekvepia, tikri daržo ir sodo entuziastai puikiai žino, kad tai – puikus metas pradėti pirmuosius darbus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nors už lango – pusnys sniego, o pavasariu dar nekvepia, tikri daržo ir sodo entuziastai puikiai žino, kad tai – puikus metas pradėti pirmuosius darbus.<br>D.Umbraso nuotr.
Nors už lango – pusnys sniego, o pavasariu dar nekvepia, tikri daržo ir sodo entuziastai puikiai žino, kad tai – puikus metas pradėti pirmuosius darbus.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 15, 2021, 10:53 AM

Kone kiekvieną savaitę nuo vasario iki vasaros pradžios prekybos tinklo pirkėjų laukia vis nauji pasiūlymai, o juos lydinčiame sodo kataloge ieškoti bus galima ne tik įkvėpimo sodininkystės ar daržininkystės kelio pradžiai, bet ir naudingų patarimų, nustebinsiančių net ir patyrusius auginimo žinovus, sako „Lidl Lietuva“ pardavimų skatinimo departamento vadovo Linas Baltušis.

„Iki pat vasaros pradžios „Lidl“ pirkėjai galės įsigyti „Grandiol“ trašų, skirtų gėlėms, daržovėms ir kitiems augalams, įvairių daržovių ar prieskoninių žolelių sėklų, komposto aktyvatoriaus bei gėlių svogūnėlių sėklų, gumbų. Na, o nuo vasario 22 d. asortimente pasirodys vis nauji „Parkside“ ir „Florabest“ pasiūlymai, padėsiantys užtikrinti, kad sodininkystės darbai vyktų sklandžiai. Smulkūs sodo ir daržo įrankiai, daigyklų rinkiniai, akumuliatorinės vejapjovės, šiltnamiai, komposto dėžė, aukšto slėgio valytuvas – tai tik nedidelė dalis to, ką bus galima rasti šiemet. Su visu asortimentu susipažinti kviečiame jau dabar – šiuos ir kitus pasiūlymus, kartu su „Lidl“ socialinių tinklų ambasadorės S. Pranckūnės patarimais, galima rasti „Lidl“ sodo kataloge – įprastoje fizinėje arba interaktyvioje elektroninėje versijoje. Tikimės, kad šis katalogas suteiks skaitytojams noro ir žinių savo sodus, šiltnamius ar net namus paversti dar žalesnėmis erdvėmis.“, – teigia pašnekovas.

Daržininkystė gyvenime atsirado netikėtai

S. Pranckūnė pasakoja, kad sodo ir daržo veikla ji susidomėjo gana netikėtai, tai jai buvo didžiulė staigmena. Anot pašnekovės, prieš šešerius metus ji, kartu su vyru, nusprendė įsigyti kaimo sodybą, kurioje rado nedidelį šiltnamį, įkvėpusį pasimatuoti daržininkės prijuostę.

„Pradėjusi laisvalaikiu daržininkauti, pajutau, kad čia norisi praleisti vis daugiau laiko, tad nusprendėme ūkiniame pastate įsirengti kambarėlį. Remontui pasirinkome buvusios vištidės patalpas, o rekonstruodami ją, galiausiai panorome transformuoti ir kitas ūkinio pastato patalpas. Namus įsirengėme minimaliais kaštais, o namelio plotas – vos 37 kv. m., tačiau geresnės vietos gyventi dabar – nebeįsivaizduoju. Džiaugiuosi, kad įgyvendinome staiga šovusią ir galbūt beprotišką idėją“, – sako daržininkė.

Eksperimentuoja ir su egzotiškomis daržovėmis

S. Pranckūnės teigimu, šiandien daržininkystė yra tapusi bene didžiausiu jos hobiu, kurią ji laiko savotiška meditacija. Ji augina pačias įvairiausias daržoves ir žoleles, tačiau pašnekovės daržo karalius – pomidoras.

„Kasmet išbandau vis kitas veisles, sodinu kuo egzotiškiau atrodančius pomidorus – dryžuotus, violetinius, žalius ar rožinius. Taip pat mėgstu Lietuvoje rečiau auginamus žalumynus, daržoves ir nuolat stengiuosi atrasti kažką naujo. Pernai auginau japonišką petražolę „mitsuba“, įvairias japoniškas garstyčias, o šiemet auginsiu etiopinius baklažanus“, – sako „Instagram“ puslapio „My cozy garden Lietuva“ kūrėja.

Spėjo susidaryti pirkinių planą

S. Pranckūnė pratęsia, kad ji daugybę sodo ir daržo prekių randa prekybos tinkle „Lidl“ – nuo sėklų iki daržo kultivatoriaus, nuo daigyklos iki komposto dėžės: „Jau kelintą sezoną esu itin patenkinta „Lidl“ įsigytomis daigyklomis, kurias išsitraukiu dar sausio mėnesį. Taip pat džiaugiuosi inspektu, kuris šiemet leis dar anksčiau nei lauke nuimti ridikėlių ir salotų derlius. Žinoma, nepamirštu ir sėklų, kurių derlius mane džiugina dar nuo tada, kai prieš prekybos tinklo startą Lietuvoje, „Lidl“ sėklų mama parveždavo iš Vokietijos.“

Pašnekovės teigimu, ji kai kuriuos šiųmečio „Lidl“ sodo katalogo pasiūlymus spėjo nusižiūrėti iš anksto: „Kadangi turėjau galimybę į katalogą užmesti akį kiek anksčiau nei kiti pirkėjai, su vyru jau susidarėme planą, ką ir kuriais mėnesiais norėtume įsigyti. Tikiuosi, kad ir šalies gyventojai nustebins savo sodą, daržą ar palangę neužilgo sužydėsiančia augmenija.“

Vasario viduryje veiklos darže iki kaklo

Daržininkės teigimu, vasario vidurys daržo gyvenime yra ypatingas, nes šiuo metu galima nuveikti ne vieną ir ne du svarbius darbus, pavyzdžiui, atlikti sėklų inventorizaciją ir įsigyti trūkstamų, pasiruošti daigyklas ar susidaryti daržo planą.

„Vasario viduryje taip pat jau galima pradėti sėją, ypač, ilgos vegetacijos augalų, tokių kaip baklažanai ar paprikos. Taip pat galima pasisėti ir ankstyvuosius pomidorus, šakninius salierus, svogūnus, porus ir žemuoges bei įvairias gėles. Jei labai ima niežtėti rankas, o šiltnamyje žemės nesukaustęs įšalas, galima pasėti ankstyviausių ir atspariausių žalumynų – špinatų, garžgarsčių, ridikėlių, tačiau aš asmeniškai esu linkusi dar palaukti kiek palankesnių oro sąlygų. Na ir galiausiai, vasario vidurys – palankus metas sode genėti vaismedžiams, balinti jų kamienus ar storesnes šakas“, – sako S. Pranckūnė.

Auginimo džiaugsmas neturėtų virsti priverstiniu darbu

Pašnekovė, kalbėdama apie įkvėpimą užsiimti daržo veikla, pažymi, kad pradedantieji neturėtų užsigriebti per daug, o priešingai – į šią kelionę leistųsi mažais žingsneliais: „Iš pradžių galima pabandyti mažame plotelyje auginti keletą mėgstamiausių daržovių, o ne krūvą egzotinių ir įnoringų, vien dėl to, kad tai gražiai atrodo ir skamba. Daržą su didele augalų įvairove bus sunku prižiūrėti, tai atims daug laiko, tad gali prapulti auginimo, pažinimo džiaugsmas, o procesas virs priverstiniu darbu.“

S. Pranckūnė akcentuoja, kad norint užsiimti daržininkyste, nereikia iškart pirkti šiltnamių ar kurti daržų – derliaus galima sulaukti net ir neturint balkono ar terasos, o savo namuose. Anot jos, pirmiausia reikėtų pabandyti ant savo palangės susidaiginti mikrožalumynų, užsiauginti svogūnų laiškų, o panorus kažko rimtesnio – auginti saldžiąją papriką, agurkus ar pomidorus.

„Turint didesnę erdvę, pavyzdžiui, balkoną, galima sukurti tikrai nemažą augalų įvairovę – be mano jau minėtų augalų, galima auginti baklažanus, lapinius kopūstus, salotas, net braškes ar žemuoges, nepamirškime ir įvairiausių gėlių. Apskritai, tam tereikia didžiulio noro, nes visas mokymasis vyksta savaime, o pažinti šį džiaugsmą gali bet kas, juk, kaip mėgstu sakyti, ne šventieji puodus lipdo“, – teigia „Instagram“ puslapio „My cozy garden Lietuva“ kūrėja.

„Lidl“ sodo katalogą pamatyti galite apsilankę čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.