Prekių pristatymo ir žemės ūkio veidą keičiančios technologijos

Pandemija, karas Ukrainoje, trūkinėjančios tiekimo grandinės, prekių embargas, nestabilūs siuntų srautai, brangstantys grūdai ir maisto prekės verčia verslus dar efektyviau valdyti savo procesus ir ieškoti galimybių, kaip optimizuoti savo veiklą bei pasiūlyti galutiniam vartotojui kokybišką produktą už priimtiną kainą.

„Agrokoncerno“ Agro tiksliųjų technologijų centro „AgroITC“ projektų vadovė Milda Jankauskienė.
„Agrokoncerno“ Agro tiksliųjų technologijų centro „AgroITC“ projektų vadovė Milda Jankauskienė.
Startuolio „MyDello“ Operacijų vadovas Mindaugas Povilaika.
Startuolio „MyDello“ Operacijų vadovas Mindaugas Povilaika.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-05-19 19:23, atnaujinta 2022-05-20 10:50

Be šiuolaikinių inovacijų, kurios vis aktyviau pradedamos naudoti tiek transporto, tiek žemės ūkio srityse, būtų sunku palaikyti tvarų verslo vystymą ir užtikrinti, kad mūsų stalą pasiektų sveikesni produktai, o užsakytos siuntos atkeliautų pas mus tada, kada reikia mums.

Apie šiuolaikinius inovatyvius sprendimus, kurie padeda automatizuoti verslo procesus, ir įmonių sėkmės istorijas žiūrėkite naujausioje laidoje „Inovacijų DNR“, kuri bus rodoma jau šį šeštadienį, 11 val. 30 min., per „Lrytas.TV“

Proveržio technologijos tarptautinių siuntų pristatymo rinkoje

Pirkdami lėktuvo bilietus ar draudimą internetu, dažnai naudojamės svetainėmis, kuriose galime palyginti kainas ir išsirinkti geriausią pasiūlymą. Lietuvoje, net užsakydami prekes, mes dažnai galime pasirinkti tos pačios dienos pristatymą, tačiau tradicinė tarptautinė logistika nėra dar taip toli pažengusi.

Sunku patikėti, bet dar kiek daugiau nei metus logistikos sektoriuje nebuvo vienos platformos, kuri padėtų vienoje vietoje matyti visą reikalingą informaciją apie gabenamus krovinius – įvedus siuntimo duomenis, įmonėms neretai tekdavo pačioms tikrinti skirtingas transportavimo opcijas ir rinktis iš kelių dešimčių pasiūlymų.

Kasmet startuoliai, veikiantys transporto ir logistikos srityje, pasiūlo vis efektyvesnių būdų, kaip paversti tarptautinį prekių pristatymą tokiu pat greitu ir efektyviu. Kiek daugiau nei prieš metus sukurta krovinių siuntimo platforma „MyDello“sukėlė tikrą skaitmenizacijos proveržį tradicinės logistikos sektoriuje, o daugiau nei 2000 klientų jau sėkmingai naudojasi šio startuolio paslaugomis bei privalumais.

„Logistika technologine prasme nuo kitų sektorių atsilieka – būtent tai ir paskatino mus ieškoti šiuolaikinių skaitmeninių sprendimų, kaip šią sritį būtų galima suefektyvinti, o jos vartotojams optimizuoti savo procesus. Suskaitmeninus daugelį procesų, šie tapo efektyvesni, patogesni naudoti, o tai padidina tiekimo grandinės efektyvumą“, – sako Mindaugas Povilaika, startuolio „MyDello“ Operacijų vadovas.

Pateikus užklausą, sistema „MyDello“pasiūlys oro, jūrų, kelių ir geležinkelių transporto variantus su kainomis bei pristatymo laikais, taigi klientas turi galimybę pasitikrinti ir pasirinkti, ar konkrečiu atveju aktualiau sutaupyti, ar svarbiau įgyvendinti užsibrėžtus terminus ir užsakyti greitesnį transportavimo būdą.

Be to, prisijungę prie sistemos, užsakovai vienoje vietoje mato savo krovinio kelionę ir kaupia visus reikalingus dokumentus. Galimybė visą svarbiausią informaciją rasti vienoje platformoje gerokai palengvina krovinių gabenimo procesus, padeda optimizuoti išlaidas ir net prisideda prie žaliojo kurso tikslų, pasirenkant mažiau taršų pristatymo būdą.

„Mūsų sistemoje tiek įmonės, tiek fiziniai asmenys gali užsiregistruoti nemokamai. Ji pati skaičiuoja kainas ir pasiūlo optimaliausius prekių pristatymo variantus, nepriklausomai nuo žmogiškųjų išteklių, o tai reiškia, kad užsakovas gauna kainų pasiūlymus labai greitai ir gali pasirinkti jam geriausiai tinkantį variantą. Vartotojui reikia tik įvesti atsiėmimo ir pristatymo adresus, svorį bei siuntos tūrį ir po kelių sekundžių jis jau savo ekrane matys geriausius pagal kainą ir pristatymo greitį pasiūlymus“, – sako M.Povilaika, startuolio „MyDello“ Operacijų vadovas.

Logistikos ir transporto skaitmenizavimas, nors ir vyksta ne taip sparčiai kaip kitose srityse, yra neišvengiama ateitis, kuriai reikia ruoštis jau dabar norint neprarasti konkurencinio pranašumo ir didinti verslo našumą.

Tiksliosios technologijos – kokybiškam ir saugiam maistui

Skaitmenizavimas bei robotizavimas neatsiejamas ir nuo šiuolaikinio ūkininkavimo, paremto „žaliojo kurso“ tikslais. Pasak „Agrokoncerno“ Agro tiksliųjų technologijų centro „AgroITC“ projektų vadovės Mildos Jankauskienės, be inovacijų neįmanoma užtikrinti tvarių sprendimų tausojant dirvožemį, mažinant gruntinio vandens ir aplinkos taršą.

Vienas naujausių M.Jankauskienės atstovaujamo „Agrokoncerno“ Agro tiksliųjų technologijų centro „AgroITC“ bandymų – tikslieji purškimai, kuriuos galima pritaikyti ne tik siekiant padidinti derliaus našumą, bet ir norint išsaugoti jo kokybę.

„Į rinką ateina tokios naujos technologijos, kaip azoto sensoriai, apie kuriuos plačiai kalbama – traktorius važiuoja per lauką, tiksliai jį nuskanuoja ir tą pačią minutę atlieka tręšimus – azotines trąšas atiduoda tik ten, kur jų labiausiai reikia ir tiksliai tiek, kiek reikia. Šiuolaikinių technologijų pagalba matome augalo potencialą, jo poreikį, galime tiksliai dirbti. Tai leidžia mažinti sąnaudas, prisidėti prie tvaraus ūkininkavimo ir ekologijos. Tiksliosios technologijos tam ir kuriamos, kad padėtų dirbti tiksliau, tvariau, taupiau ir visa tai susiveda į kokybiškesnio maisto kūrimą“, – apie šiuolaikinių technologijų reikšmę siekiant kuo tvaresnio ūkininkavimo kalba M.Jankauskienė.

Technologinė pažanga, tvarių sprendimų paieška prisideda ir prie naujų produktų kūrimo. Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Žemės ūkio akademijos (ŽŪA) mokslininkai, bendradarbiaudami su šios srities specialistais, sukūrė Nacionalinių inovacijų prizu įvertintą technologiją, kuri pagamino pirmas granuliuotas organines trąšas iš mėsinių galvijų mėšlo komposto. Pirmieji tyrimai su vasariniais kviečiais ir bulvėmis parodė, kad tai labai efektyvios trąšos, gerinančios dirvos savybes ne vienerius metus.

Daugiau apie jau naudojamas inovacijas, kurios keičia logistikos ir žemės ūkio veidą, žiūrėkite šios savaitės laidoje „Inovacijų DNR“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.