Lietuvos sodininkams „Kokybė“ – artima tradicijoms

Daugelis Lietuvoje parduodamų obuolių žymimi ženklu „Kokybė“, kuris rodo, kad jie užauginti pagal nacionalinės žemės ūkio ir maisto kokybės sistemos reikalavimus. Nors jie yra gerokai griežtesni nei bendrieji Europos Sąjungos ar nacionaliniai reikalavimai, Lietuvos sodininkai noriai jungiasi į šią programą. Apie tai pasakoja Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentė Vitalija Kuliešienė.

 Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentė Vitalija Kuliešienė.
 Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentė Vitalija Kuliešienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 26, 2018, 12:28 PM

Aiškūs ir griežti reikalavimai

Pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 „Dėl Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“ produktai ženklinami specialiu ženklu „Kokybė“. Šie reikalavimai yra griežtesni nei bendrieji Europos Sąjungos (ES) ar nacionaliniai produktų tiekimo rinkai reikalavimai.

Vitalija Kuliešienė, Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentė, sako, kad tai reikėtų suprasti paprastai: „Tokiu ženklu pažymėti obuoliai reiškia, jog ūkininkas, juos augindamas, laikosi labai aiškių ir griežtų reikalavimų, kad produktas patektų į rinką kokybiškas: mažiau tręšia ir purškia sodus, nuo ligų ir kenkėjų purškia ne profilaktiškai, bet pagal tam tikras sąlygas ir specialistų rekomendacijas, daugiau naudoja gerųjų medžiagų arba mechaninių priemonių, pavyzdžiui, tręšimą keičia mulčiavimu“.

Sąmoningas auginimas

Apie 90 proc. lietuviškų obuolių išaugina Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ nariai, beveik visi, anot V. Kuliešienės, prieš kelerius metus įsijungė į kokybiško lietuviškos produkcijos auginimo programą.

„Galima sakyti, kad beveik visi mūsų asociacijai priklausantys ūkininkai dalyvauja arba nacionalinės kokybės produkto, arba ekologinio auginimo programose. Obuolių auginimas pagal NKP programą iš sodininkų reikalauja didelės atsakomybės bei sąmoningumo, jis – ne toks jau paprastas, juk reikia daug laiko ir finansinių investicijų, dar daugiau rankinio darbo, – tvirtina pašnekovė. – Tačiau ir pats produkcijos užauginimo procesas išsiskiria natūralumu bei aplinkos tausojimu, ir vartotojai gauna produktą, kuris yra maistingesnis, kokybiškesnis bei sveikatai palankesnis. Kita vertus, nesilaikydamas griežtų taisyklių ūkininkas ne tik parodys nepagarbą produktui ir vartotojui, bet ir praras sertifikatą. Bet kai viešai ir sąmoningai priimi atsakomybę, tuomet labiau ir stengiesi dėl kokybiško bei konkurencingo produkto“.

Greitai prisitaikė

Nors, kaip minėta, reikalavimai užauginti obuolius, kuriuos būtų galima žymėti ženklu „Kokybė“, yra itin griežti, o pastangų reikia nemažai, vis dėlto dauguma Lietuvos sodininkų noriai siekia, kad jų pagaminta produkcija būtų pažymėta būtent juo. Tačiau asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentė tikina, kad tai nė kiek nestebina.

„Na, taip, pastangų, įsipareigojimų, reikalavimų daug. Bet mūsų ūkininkai, valstybės bei ES remiami, labai greitai prisitaikė prie nacionalinės kokybės programos, kasmet noriai atnaujina sertifikatus ir labai stengiasi, kad jų produkcija būtų žymima ženklu „Kokybė“. Ir tai nestebina, – tvirtina V. Kuliešienė. – Žinote, kodėl? Ogi obuolių auginimas pagal šią programą yra artimas tradiciniam auginimui Lietuvoje! Taip, kaip augino mūsų protėviai – su meile ir pagarba žemei, žvilgsniu į ateitį ir galvojimu apie žmogų, kuris jo užaugintus produktus valgo. Taigi tarsi nieko labai nauja auginti aukštos kokybės obuolius“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.