K. Navickas ieškos pagalbos kiaulininkystės sektoriui

Kiaulių supirkimo kainoms Europos Sąjungoje krentant į rekordines žemumas, žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas pirmadienį Liuksemburge vyksiančioje Žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų taryboje ragins Europos Komisiją imtis veiksmų kritinei situacijai Lietuvos kiaulienos sektoriuje spręsti. Tikimasi, kad Lietuvos ministrą palaikys ir daugelio kitų šalių ministrai, ieškantys būdų padėti savo kiaulių augintojams.

K.Navickas ieškos pagalbos kiaulininkystės sektoriui.<br>P.Lileikio nuotr.
K.Navickas ieškos pagalbos kiaulininkystės sektoriui.<br>P.Lileikio nuotr.
K.Navickas.<br>V.Skaraičio nuotr.
K.Navickas.<br>V.Skaraičio nuotr.
K.Navickas ieškos pagalbos kiaulininkystės sektoriui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
K.Navickas ieškos pagalbos kiaulininkystės sektoriui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
K.Navickas ieškos pagalbos kiaulininkystės sektoriui.<br>V.Balkūno nuotr.
K.Navickas ieškos pagalbos kiaulininkystės sektoriui.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 9, 2021, 3:34 PM

Kiaulininkystės sektoriui būtini esminiai pokyčiai, kurie padėtų stabilizuoti kiaulienos rinką.

„Situacija Lietuvos kiaulininkystės sektoriuje iš tiesų bloga ir toliau sunkėja. Tai – Europos Sąjungos lygio problema. Prašysime Europos Komisijos išskirtinių rinkos reguliavimo priemonių stabilumui sektoriuje užtikrinti. Vertinant krizės mastą, siūlysime neatmesti ir radikalesnių priemonių – tokių, kurios padėtų valdyti gamybos apimtis – taikymo galimybių“, – sako ministras K. Navickas.

Žemės ūkio ministerija pažymi, kad Lietuva sava kiauliena apsirūpina vos 50 procentų. ES rinkoje atsiradus kiaulienos pertekliui, jos per daug ir Lietuvos rinkoje, todėl kiaulienos kaina nukrito žemiau savikainos.

Ši krizė atsirado Kinijai greičiau nei prognozuota atgaivinus savo kiaulininkystės sektorių po afrikinio kiaulių maro sukeltos krizės ir užtrenkus duris didžiausioms ES kiaulienos eksportuotojoms – Vokietijai ir Ispanijai. Padėtį kiaulių augintojams sunkina ir pabrangę pašariniai grūdai ir soja, energetiniai ištekliai, nurodoma ŽŪM pranešime.

Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktoriaus Algio Baravyko teigimu, kiaulių supirkimo kainoms kas mėnesį krentant žemyn, už gyvo svorio kilogramą jau mokama tik 67-80 centų.

Užauginti 110-115 kg sveriančią kiaulę kainuoja apie 130-140 eurų, o gaunama už ją vos 80-90 eurų, todėl kiaulininkystės ūkių grynasis nuostolis siekia 50 eurų nuo kiekvienos parduotos kiaulės. Pasak direktoriaus, šalies kiaulininkystės sektorius, per savaitę realizuojantis apie 19 tūkst. kiaulių, iki šių metų pabaigos gali patirti apie 15 mln. eurų nuostolių.

Žemės ūkio ministerijos stebimi statistikos duomenys taip pat rodo blogėjančias kainų prognozes. Per savaitę (nuo 38 iki 39 savaitės) kiaulių skerdenų supirkimo kaina Lietuvoje sumažėjo 5,3 proc. Palyginti 2021 m. 39 savaitės supirkimo kainas su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, per metus jos sumažėjo 11,4 proc. (ES – beveik 5,7 proc.). Akivaizdu, kad nemažai šalies kiaulių augintojų šiuos metus baigs nuostolingai.

„Dabartinė padėtis tokia, kai laikinai laimi kiaulių pirkėjas, tačiau visam laikui pralaimi augintojas“, – sako A. Baravykas. Kiaulių augintojai jaučiasi bejėgiai ir prašo nestandartinių sprendimų – PVM mažinimo mėsai, paskolų grąžinimo terminų atidėjimo. Siekdami nutraukti nuostolingą kiaulių auginimą ir perteklinės mėsos kiekio didėjimą, jie net svarsto imtis tokių kraštutinių priemonių kaip paršelių užmigdymas arba visiškas pasitraukimas iš kiaulių auginimo veiklos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.