Socialistų taikiklyje – kanclerė A. Merkel

Prancūzijos dešinieji – geriausi Vokietijos krikščionių demokratų sąjungos (KDS), kuriai vadovauja kanclerė Angela Merkel, draugai. Tad kai valdantieji socialistai užsipuolė Berlyną, jie tiesiog pasiuto, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „EUobserver”, ir „Le Figaro” informacija.

Prancūzų socialistų kritika A. Merkel nenuliūdino.<br>AP
Prancūzų socialistų kritika A. Merkel nenuliūdino.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 30, 2013, 8:17 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 12:42 PM

A. Merkel buvo užsipulta dokumento, kuris turėjo būti paskelbtas per Socialistų partijos suvažiavimą birželį, juodraštyje. Pastarąjį paviešino dienraštis „Le Monde”.

21 puslapio ilgio tekste kritikuojamos visos centro dešiniųjų vyriausybės Europoje. Priekaištų sąrašas ilgas: cinizmas, aklas taupymas, nesirūpinimas paprastais žmonėmis, naivumas.

Štai Europos Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso kaltinamas iniciatyvumo stoka – esą visa ES užsienio politika yra „akivaizdžiai silpna”.

Aršiausia retorika skiriama ilgametei Vokietijos lyderei A. Merkel: „Šiai savanaudei rūpi tik vokiečių indėliai, Berlyno prekybos balansas ir jos pačios politinė ateitis.” Esą A. Merkel blokuoja ES bankų sąjungos kūrimą prisidengdama aiškinimais, kad Vokietijos konstitucinis teismas reikalauja oficialiai pakeisti Bendrijos sutartį. Toks procesas – ilgas ir nebūtinai sėkmingas.

„Prancūzijos ir Vokietijos draugystė nėra tolygi Prancūzijos ir kanclerės A. Merkel europinei politikai”, – skelbiama dokumente.

Vokietija į tokius prancūzų socialistų pasvarstymus reagavo santūriai. A. Merkel atstovas spaudai Steffenas Seibertas patikino, kad „Vokietija nejaučia pokyčių Prancūzijos požiūryje”.

Bet Prancūzijos konservatoriai tiesiog įniršo. Buvęs premjeras ir užsienio reikalų ministras Alainas Juppe pareiškė, kad prezidentas François Hollande’as „izoliuoja šalį”.

Buvęs švietimo ministras Lucas Chatelis pridūrė, esą jau reikia kalbėti apie „Vokietijos fobiją”, o prancūzas ES komisaras Michelis Barnier socialistų ataką pavadino kvailyste.

Net kairiuosius tradiciškai palaikantis dienraštis „Liberation” prakalbo apie „pavojingą žaidimą”.

Socialistai netrukus, regis, atsitraukė. Vienas partijos vadovų Jeanas Christophe’as Cambadelis paskelbė, kad jau pagarsėjusiame dokumente nebeliks tiesioginės kritikos A. Merkel. Jis, kaip ir Prancūzijos ministras pirmininkas Jeanas Marcas Ayrault, pripažino, kad kai kurie sakiniai tekste yra „pernelyg agresyvūs”.

„Negalime išspręsti Europos problemų be intensyvaus ir nuoširdaus dialogo tarp Prancūzijos ir Vokietijos, – „Twitter” paskubėjo paskelbti J. M. Ayrault. – Mūsų bičiulystę reikia branginti.”

Vis dėlto atrodo, kad dėl akibrokšto gailisi ne visi. Štai jaunesnysis Prancūzijos ekonomikos ministras Benoit Hamonas net jau kilus skandalui toliau pliekia A. Merkel.

„Vienintelė A. Merkel, kurią remia kelios Šiaurės Europos šalys, dar tiki, kad visuotinis taupymas veikia”, – pareiškė ministras britų leidiniui „The Observer”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.