Europos reikalų ministrai išsigando radikalų Europos Parlamente

Penktadienį Vilniuje susirinkę Europos Sąjungos (ES) Europos reikalų ministrai pradėjo diskutuoti, kaip pritraukti daugiau rinkėjų į Europos Parlamento (EP) rinkimus ir išvengti vis didėjančio radikalių grupių veržimosi į EP.

Penktadienį susitikę Europos reikalų ministrai kalbėjo apie radikalias grupes Europos Parlamente ir parlamento įvaizdį.<br>T.Bauro nuotr.
Penktadienį susitikę Europos reikalų ministrai kalbėjo apie radikalias grupes Europos Parlamente ir parlamento įvaizdį.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Aug 30, 2013, 2:57 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 3:54 PM

Europoje vis garsiau svarstoma, kam EP atstovauja, jei jį renka vidutiniškai vos 43 proc. Europos Sąjungos (ES) piliečių. Euroskeptikai vis dažniau prabyla, kad tokiu atveju EP – negali būti teisiškai veiksnus.

Iki EP rinkimų 2014 metų gegužės 22-25 dienomis liko vos devyni mėnesiai. Tai bus devintieji rinkimai į EP. Pirmieji buvo 1979 metais.

Susidomėjimas EP mažėja

Nors su kiekviena naujų šalių prisijungimo sutartimi EP galia išauga, vis dėlto sulig kiekvienais metais susidomėjimas EP rinkimais mažėja.

1979 metais rinkimuose dalyvavo apie 60 proc., kai tuo tarpu 2009 metais – vos 43 proc. visų rinkėjų.

Ministrai tvirtai tiki, kad EP įvaizdis ir bendras supratimas apie parlamentą turi būti gerinamas. Liepos 4-ąją EP priėmė rezoliuciją dėl EP įvaizdžio gerinimo, tačiau konkrečių pasiūlymų nepateikė.

Gąsdina radikalios grupės EP

ES Europos reikalų ministrus gąsdina ir tai, kad rinkimai į į EP jau keletą metų iš eilės buvo labiau orientuoti į nacionalinius klausimus, vis mažiau dėmesio skiriant europiniams.

„Reikia nuslopinti tuos populistinius, radikalius ir, neslėpkime to, ksenofobiškus ir nacionalistinius junginius, kurie kartais kelia galvą”, - susitikime kalbėjo Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Ministro įsitikinimu, radikalios partijos labiau matomos tada, kai žmonių gyvenimo kokybė suprastėja ir piliečiai pradeda nusivilti tradicinėmis politinėmis jėgomis.

Drausti tokių partijų negalima, tačiau galima padaryti taip, kad piliečiams jos taptų visiškai nepatrauklios: „Tai yra problema, į kurią galime atsakyti tik savo kokybe, o ne kažkokiais draudimais ar neigimais.”

Ministrai pastebi, kad krizė Europoje lėmė radikalių grupių suaktyvėjimą įvairiose šalyse narėse. Radikalios grupės vis daugiau balsų gauna ne tik nacionaliniuose šalių parlamentuose, bet ir rinkimuose į EP.

Lisabonos susitarimas padidino EP galią daugelį klausimų ir sričių perteikiant parlamentui, vis dėlto taip buvo išbalansuotas darbas tarp institucijų, todėl penktadienį ministrai aptarė ir EP bendradarbiavimo su Europos Taryba (ET) klausimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų