Dėl 2014 metų ES biudžeto sutarimo nerasta, derybos vyks toliau

Europos Parlamentas (EP)

Jei ES Taryba sutars dėl biudžeto skolų padengimo šiems metams, tuomet EP dėl 2014–2020 metų finansinės perspektyvos balsuos lapkričio plenarinėje sesijoje Strasbūre.<br>AP nuotr.
Jei ES Taryba sutars dėl biudžeto skolų padengimo šiems metams, tuomet EP dėl 2014–2020 metų finansinės perspektyvos balsuos lapkričio plenarinėje sesijoje Strasbūre.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 23, 2013, 7:04 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:53 PM

„Yra pradedamas taikinimo laikotarpis 21 dienos, kurių metu vyks labai intensyvios Parlamento ir Tarybos derybos ir, esu tikras, kad mums pavyks per tas tris savaites suderinti pozicijas, suartinti skaičius ir pasiekti tam tikrą kompromisą“, - BNS po EP balsavimo plenarinėje sesijoje sakė Tarybą atstovaujantis Lietuvos finansų viceministras Algimantas Rimkūnas.

Lapkričio 13 dieną numatytas specialus ES finansų ministrų susitikimas (ECOFIN), skirtas 2014 metų biudžetui. Jo metu, kaip sakė A.Rimkūnas, procesas turėtų būti baigtas.

Jei sutarimo nebus, tuomet Europos Komisija (EK) rengs naują biudžeto projektą ir siūlys ES Tarybai ir EP.

Pasak viceministro, tokių atvejų yra buvę: „Kaip rodo praktika tokiu atveju derybos būna labai trumpos, nes EK, atsižvelgdama į prieštaravimus, pateikia tokį variantą, kuris būna priimtinas abiem institucijoms ir jis būna patvirtintas. Taip yra buvę anksčiau, bet aš tikiuosi, kad šiemet to nereikės“.

Jei susitarimas bus pasiektas, EP balsuos dėl kitų metų biudžeto lapkričio plenarinėje sesijoje.

Parlamentas siūlo, kad 2014 metų ES biudžeto įsipareigojimai būtų 142,6 mlrd. eurų (ES Taryba siūlė 141,8 mlrd. eurų), mokėjimai - 136,1 mlrd. eurų (ES Taryba siūlė 134,8 mlrd. eurų). Palyginti su šių metų ES biudžetu, įsipareigojimams siūloma skirti 8,1 mlrd. eurų mažiau, o mokėjimams - 4,3 mlrd. eurų mažiau.

EP nepritarė Tarybos siūlymui 629 mln. eurų sumažinti finansavimą skaitmeninei darbotvarkei, moksliniams tyrimams, verslumui ir jaunimo užimtumui, bet pasiūlė papildomai skirti šioms sritims 34 mln. eurų. Taip pat EP nepritaria paramos Artimiesiems Rytams mažinimui, o siūlo ją didinti 50 mln. eurų.

Tuo metu dar sprendžiama dėl 2013 metų biudžeto papildymo - 2,7 mlrd. eurų reikalingi, nes ES nebuvo surinkta už muitus tiek, kiek tikėtasi lėšų. Dėl šios sumos ES Taryba sutarė praėjusį penktadienį, EP Biudžeto komitetas tam pritarė antradienį, plenarinėje sesijoje bus balsuojama ketvirtadienį.

EP taip pat reikalauja, kad Taryba patvirtintų trūkstamus 3,9 mlrd. eurų, kurie reikalingi padengti šių metų ES biudžeto deficitą. Tai EP sąlyga, kad būtų pritarta 2014-2020 metų biudžetui. Patvirtinimo laukia ir vadinamasis „solidarumo biudžetas“ - 400 mln. eurų skirti padengti potvynių Vokietijoje, Austrijoje ir Čekijoje bei sausrų Rumunijoje padarinių likvidavimo išlaidas.

Spalio 30 dieną suplanuota ES Bendrųjų reikalų taryba dėl 3,9 mlrd. eurų papildymo šiems metams.

Kaip sakė A.Rimkūnas, galbūt bus sutarta ir anksčiau rašytinės procedūros keliu: „Tikimės, kad rašytinės procedūros keliu galėsime tą klausimą suderinti su valstybėm narėm ir nereikės kviesti Bendrųjų reikalų tarybos, bet dėl visa ko esame ją rezervavę“.

Jei ES Taryba sutars dėl biudžeto skolų padengimo šiems metams, tuomet EP dėl 2014–2020 metų finansinės perspektyvos balsuos lapkričio plenarinėje sesijoje Strasbūre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.