Bulgarijoje tūkstančiai žmonių protestavo prieš vyriausybę

Tūkstančiai bulgarų

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 11, 2013, 1:35 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:11 AM

Maždaug 4 tūkst. demonstrantų prie vyriausybės rūmų reikalavo užbaigti „oligarchų viešpatavimą“. Jie laikė plakatus su užrašais: „Išvien su mafija“, „Mes liekame, jūs emigruojate“.

Kiti plakatai skelbė: „Užtenka dvidešimt ketverių metų netikros demokratijos“. Šis užrašas susijęs su sekmadienį Bulgarijoje minėta 24 metų sukaktimi, kai buvo nušalintas ilgametis komunistų diktatorius Todoras Živkovas, valdęs šalį 1954-1989 metais.

Protesto akciją organizavo daugiau nei dešimties universitetų studentai ir dėstytojai, kurie dvi pastarąsias savaites rengia demonstracijas vildamiesi vėl pakurstyti visuomenėje antivyriausybines nuotaikas, kurios buvo jaučiamos anksčiau šiais metais.

Bulgarijoje, kuri yra skurdžiausia Europos Sąjungos narė, politinio nestabilumo laikotarpis tęsiasi nuo vasario, kai skurdu ir korupcija nepatenkinta visuomenė per protestus privertė atsistatydinti šalies vyriausybę.

Gegužę prie vyriausybės vairo stojo Plamenas Orešarskis, tačiau jis taip pat susidūrė su visuomenės spaudimu atsistatydinti.

Kritikai kaltina vyriausybę, remiamą socialistų ir turkų mažumai atstovaujančio liberalios pakraipos „Judėjimo už teises ir laisves“ bei savo paramos ministrų kabinetui labai neafišuojančių ultranacionalistų, esą ji, kaip ir jos pirmtakės, „susijusi su oligarchais“.

Studentai protestavo ir šeštadienį, reikalaudami permainų šalies švietimo sistemoje, kuri, pasak jų, turėtų ugdyti „laisvą žmogų su kritišku požiūriu“, o ne prisitaikėlius.

„Protestuojame prieš skurdą ir nedarbą, – rašė studentai savo deklaracijoje. – Protestuojame, kol netapome elgetos su aukštuoju išsilavinimu“.

Sekmadienį Sofijoje buvo organizuotas koncertas, kuriame buvo atliekamos dainos, skambėjusios per pirmąsias antikomunistines demonstracijas 1989-1990 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.