Ukraina kelia Briuseliui savo sąlygas

Ukraina Europos Sąjungai (ES) iškėlė dvi pagrindines sąlygas, kurias įvykdžius galima būtų pasirašyti asociacijos su ES sutartį. Kijevo ir Briuselio derybose jau nebefigūruoja derybos dėl buvusios šalies premjerė Julijos Tymošenko išlaisvinimo ar bent leidimo ją gydyti užsienyje, nurodo Ukrainos žiniasklaida.

Ukraina ES iškėlė dvi pagrindines sąlygas, kurias įvykdžius galima būtų pasirašyti asociacijos su ES sutartį.<br>AP nuotr.
Ukraina ES iškėlė dvi pagrindines sąlygas, kurias įvykdžius galima būtų pasirašyti asociacijos su ES sutartį.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ITAR-TASS, AFP, BNS, ELTA ir lrytas.lt

Nov 25, 2013, 2:08 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:14 AM

Pirmadienį Ukrainos laikraštis „Segodnia“ rašo, kad Kijevas pirmiausia norėtų „gauti iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF) 10 mlrd. eurų vertės paskolą net ir neįvykdžius organizacijos reikalavimų didinti dujų kainas komunalinėms įstaigoms bei valstybės dotuojamiems pramonės sektoriams.

Taip pat Ukraina nori, kad būtų panaikintos kvotos metalų pramonės produkcijai, nes apribojimai nurodomi net ir steigiant laisvosios prekybos zoną“. Leidinio šaltinis Europos institucijose nurodo, kad „ES yra pasirengusi suteikti visą reikalingą pagalbą, tačiau ne dabar, o 2014 m. rudenį, t.y. po Europos Parlamento rinkimų“.

Anot ekspertų, nors Ukrainos premjeras Mykola Azarovas pareiškė apie integracijos į ES stabdymą, tačiau paskutinis žodis dėl derybų dar nėra ištartas. Europos politikas pabrėžia, kad yra pasirengę laukti iki galo.

„Jeigu sužinosime, kad yra nors menkiausia viltis ko nors pasiekti, Lenkijos prezidentas Bronislavas Komorovskis apsilankys Ukrainoje prieš Vilniuje vyksiantį susitikimą dar kartą“, – pareiškė Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas. Kiek santūriau pasisakė Europos Sąjungos plėtros komisaras Stefanas Fuele: „Kita galimybė pasirašyti asociacijos sutartį – Ukrainos ir ES viršūnių susitikimas, tačiau jo tiksli data dar nepaskirta. Manome susitikimą rengti žiemos pabaigoje arba pavasario pradžioje“.

Ukrainos premjeras M.Azarovas taip pat neslepia, kad sutartis dėl asociacijos gali būti pasirašyta 2014 m. pradžioje vyksiančio susitikimo metu. Anot jo, niekas Europoje nemato tragedijos, kad Ukrainos integracija į ES stabdoma.

Europos Sąjunga (ES) pirmadienį griežtai sukritikavo Rusijos spaudimą Ukrainai atsisakyti istorinės bendradarbiavimo sutarties su Bendrija, kurią ketinta pasirašyti šios savaitės pabaigoje, ir pareiškė, jog susitarimas dar galimas.

„Ukrainos teisė laisvai nuspręsti, kokio bendradarbiavimo (ji siekia) su ES“, – sakoma bendrame ES prezidento Hermano Van Rompuy ir Europos Komisijos vadovo Jose Manuelio Barroso pareiškime.

„Mes griežtai nepritariame Rusijos pozicijai ir atitinkamiems veiksmams“, – pažymima pareiškime ir priduriama, kad glaudesni santykiai su buvusiomis sovietinėmis respublikomis Rytų Europoje negali būti palaikomi ES ryšių su kitomis to regiono šalimis „sąskaita“.

H.Van Rompuy ir J.M.Barroso šį savo pareiškimą paskelbė Kijeve vykstant Asociacijos sutarties su ES šalininkų protestams prieš prezidentą Viktorą Janukovyčių. Jame jie pabrėžė, jog ES „pozicija išlieka aiški“.

„Pasiūlymas pasirašyti precedento neturinčią Asociacijos sutartį ir (prekybos susitarimą) tebegalioja“, – nurodė H.Van Rompuy ir J.M.Barroso.

Pareiškime pažymima, kad buvo padaryta didelė pažanga, ir Ukrainai pasiūlyta „ambicingiausia“ sutartis yra „geriausia galima parama“ šalies modernizacijai.

„Žinome apie Ukrainos patiriamą išorės spaudimą, visgi manome, kad trumpalaikiai sumetimai neturėtų nustelbti ilgalaikės naudos“, – rašoma pareiškime.

„Ukrainos piliečiai pastarosiomis dienomis vėl parodė, kad visiškai supranta ir remia europinės asociacijos istorinį pobūdį“, – priduriama pareiškime, turint galvoje eurointegracijos šalininkų protestus Kijeve.

Susitarimas bus naudingas visoms suinteresuotoms šalims, ir ES pasirengusi paaiškinti Rusijai „abipusiai naudingą išaugusios prekybos ir prekių mainų su mūsų kaimynėmis poveikį“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.