Prie Škotijos likimo prisidės ir lietuvių balsai

Šiandien Škotijoje vykstančiame referendume turi teisę dalyvauti ir ten gyvenantys lietuviai. Nors jų nuomonės Škotijos nepriklausomybės klausimu išsiskiria, dauguma jų referendumo rezultatų laukia su dideliu jauduliu. Škotijai tapus nepriklausoma, ten dirbančių ir besimokančių žmonių gyvenime gali atsirasti nemenkų pokyčių.

Daugiau nuotraukų (1)

Jorūnė Kazlauskaitė

Sep 18, 2014, 1:22 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 2:00 PM

Referendumo diena išties ypatinga visiems Jungtinėje Karalystėje gyvenantiems žmonėms. Škotijoje nuo ankstyvo ryto visi skuba į balsavimo vietas ir jau nekantriai laukia, kuo šis referendumas pasibaigs.

„Jausmas čia labai stiprus, iš dalies baugu šiandien važiuoti į gatves. Žmonės labai ryškiai pasidaliję, net pagrindinį Edinburgo kalną, Artūro sostą, išmargino „taip“ ir „ne“ ornamentais. Visokiomis vėliavomis išpuošti ir žmonių langai, – portalui lrytas.lt pasakojo Edinburge dirbanti ir besimokanti Aurelija. – Labai įdomu būti viso to centre. Apnikęs toks jausmas, kad Škotijos istorijoje vyksta kažkas labai stipraus.“

Ateitis kelia nerimą

Regis,  galimų permainų vėjas ramybės neduoda ir kitiems ten gyvenantiems mūsų tautiečiams. Likus kelioms dienoms iki nepriklausomybės referendumo Škotijos lietuvių bendruomenės puslapyje pasirodė neramus klausimas: „Labas vakaras, kaip manote, kas laukia emigrantų Škotijai tapus nepriklausoma?”

Netrukus pasipylė komentarai ir užvirė karšta diskusija. Vieni Škotijos lietuviai kalbėjo, kad gyvenimas gali pablogėti – esą keisis Škotijos ekonominė situacija ir čia dirbančių emigrantų sąlygos bus prastesnės. Kiti teigė, kad bijoti nėra ko.

„Blogiausia, kas gali nutikti, yra tai, kad vėl reikės darbo leidimų“, –  svarstė Škotijoje gyvenantis Justinas.

Jungtinei Karalystei esant Europos Sąjungos (ES) dalimi, dabar čia atvykusiems lietuviams leidimų dirbti nereikia. Tačiau dalis žmonių svarsto, kad, jei Škotija taptų nepriklausoma ir nebūtų sąjungos nare, viskas gali pasikeisti.

„Jei bus „yes“, grįšiu į Lietuvą, nes net ten bus geriau, o jei „no“, liksiu, kur ir buvau pasiruošusi likti“, – diskusijos komentaruose rašė, regis, drastiškam sprendimui pasirengusi Škotijoje gyvenanti Ieva.

Škotus lygina su tautiečiais

Pasisakantieji už Škotijos atsiskyrimą nuo Jungtinės Karalystės ateities, regis, nebijo.

„Škotijai tapus nepriklausoma, emigrantams, dirbantiems ir esantiems čia, niekas iš esmės nesikeis. Škotija planuoja derėtis ir dėl narystės ES ir dėl Šengeno zonos, jei tai bus ES reikalavimas, – svarsto balsuoti už škotų nepriklausomybę labai aktyviai agituojanti Renata. – Dabar geras laikas Škotijai nebebūti prispaustai Anglijos ir balsuoti už nepriklausomybę. Balsuojam „yes!“

Tuo tarpu kita portalo lrytas.lt kalbinta Škotijos lietuvė Daina Bytautienė savo balsą teigė atiduosianti kaip padėką ją priėmusiai šaliai.

„Balsuoti eisime kartu su vyru, esu labai laiminga gavusi galimybę prisidėti prie škotams ypatingo sprendimo. Aš esu už! – kalbėjo jau trečius metus Glazgo mieste gyvenanti ir dirbanti D. Bytautienė. – Manimi ši labai draugiška šalis pasitikėjo, kaip aš galėčiau atimti iš jų prigimtinę teisę į nepriklausomybę?”

Moteris teigė, kad jai šis galimas škotų žingsnis nepriklausomybės link labai panašus į tą, kurį kadaise žengė Lietuva.

„Džiaugiuosi, kad gyvenimas man suteikė dar viena galimybę pajusti tą saldų laisvės jausmą. Tai išties labai daug vienam žmogaus gyvenimui”, – sakė ji, tikėdamasi, kad  dauguma referendume ištars „taip”.

Apsispręsti leis patiems 

Galimybę balsuoti referendume turi ir čia mokytis atvykę studentai. Vis dėlto dalis Škotijoje studijuojančių lietuvių sakė balso teise pasinaudoti nežadantys.

„Žinau, kad turiu balso teisę, bet kadangi nesu tikra, ar šioje šalyje liksiu baigusi universitetą, nenoriu, kad mano balsas spręstų kitos valstybės piliečių ateitį, – kalbėjo Glazgo universitete studijuojanti Eglė Pugačiauskaitė. – Mano nuomone, tai – pačių škotų pareiga. Jie balsuoja dėl savo istorijos, pilietinės pareigos ar tiesiog sentimentų vienai ar kitai pusei.”

„Čia ne mūsų šalis, nemanau, kad mes apskritai turėtume turėti teisę balsuoti“, – svarstė kita studentė Elena Gudžiūnaitė.

Abi merginos sako, kad dalis studentų dabar sunerimę. Škotijai atsiskyrus nuo Jungtinės Karalystės, gali vykti nemenkų pokyčių ir šalies švietimo sistemoje, keistis universitetų finansavimas, mokesčiai už mokslus.

Kaip pasakoja Elena, žmonės visoje Škotijoje jau kurį laiką vaikšto įsisegę ženkliukus su žodžiais „taip“ arba „ne“, gatvėse nuolatos vyksta abiejų stovyklų agitacijos, tačiau, regis, kad visi nuo to jau gerokai pavargo.

Mergina atsidūsta: „Dauguma nori, kad šis referendumas tiesiog kuo greičiau baigtųsi. Na, kiek gi galima apie visa tai kalbėti?"

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.