Sacharovo premija skirta išžaginimų aukoms padedančiam daktarui

Gydytojui

Gydytojui Denisui Mukwege antradienį buvo paskirta prestižinė Europos Parlamento Sacharovo žmogaus teisių premija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Gydytojui Denisui Mukwege antradienį buvo paskirta prestižinė Europos Parlamento Sacharovo žmogaus teisių premija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 22, 2014, 10:31 AM, atnaujinta Jan 25, 2018, 3:51 AM

Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas paskelbė, kad premija gydytojui D.Mukwege, kurio kandidatūra anksčiau kelis kartus buvo teikiama Nobelio taikos premijai gauti, paskirta už jo darbą gydant baisius išžaginimų aukų sužeidimus.

Parlamento frakcijos „vienbalsiai nusprendė skirti dr.Denisui Mukwege Sacharovo premiją dėl jo kovos už apsaugą, ypač – moterų“, sakė M.Schulzas.

Antrosios vietos laimėtoju M.Schulzas paskelbė provakarietišką Ukrainos kovos už demokratiją ir teises grupę Euromaidaną ir pakvietė jos lyderius į apdovanojimo įteikimo ceremoniją lapkričio mėnesį.

Euromaidanui atstovauja žurnalistai Mustafa Nayemas ir Tetiana Čornovol, studentų aktyvistė Jelizaveta Ščepetilnikova bei dainininkė Ruslana Lyžyčko.

Trečiasis kandidatas gauti ES asamblėjos premiją buvo garsi Azerbaidžano žmogaus teisių gynėja Leyla Yunus, kuri šiuo metu yra kalinama dėl kaltinimų išdavyste.

Europos Parlamentas nusprendė pasiųsti delegaciją susitikti su 58 metų L.Yunus, kuri drauge su vyru yra kaltinama šnipinėjimu nesutaikomai Azerbaidžano priešininkei Armėnijai.

Konkuruojančios jėgos, kovojančios dėl didžiulių gamtinių išteklių Kongo Demokratinės Respublikos (KDR) rytuose kontrolės, dešimtmečius masiniais žaginimais terorizavo vietos gyventojus siekdamos jų paklusnumo.

59 metų ginekologas D.Mukwege netoli Bukavu Pietų Kivu provincijoje, kur smurto mastas buvo vienas didžiausių, įsteigė ligoninę „Panzi“.

Prieš dvejus metus D.Mukwege pergyveno pasikėsinimą į jo gyvybę, kuris buvo surengtas po jo kalbų apie konflikto metu tebenaudojamą žaginimo taktiką ir kaltinimų pasauliui dėl jo neveiklumo.

Tačiau pernai jis, nepaisydamas grasinimų, grįžo namo, kad pasakytų „ne“ seksualiniam smurtui, „ne“ karui ir „ne“ KDR balkanizavimui“, ir buvo šiltai sutiktas tūkstančių žmonių.

2013 metų Sacharovo premiją laimėjo pakistanietė Malala Yousafzai (Malala Jusafzai), kuri šiemet gavo Nobelio taikos premiją.

Sacharovo premiją, pavadintą žymaus rusų disidento Andrejaus Sacharovo vardu, Europos Parlamentas kasmet teikia išskirtinėms asmenybėms ar grupėms, kovojančioms su diktatūra, netolerancija, fanatizmu ar priespauda. Premijos vertė – 50 tūkst. eurų.

Tarp ankstesnių šios premijos laureatų yra Pietų Afrikos Respublikos kovos su apartheidu didvyris Nelsonas Mandela ir buvęs Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Kofi Annanas (Kofis Ananas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.