Išrinktasis prezidentas A. Duda Lenkijoje kelia sąmyšį

Opozicijos kandidato Andrzejaus Dudos pergale pasibaigę prezidento rinkimai Lenkijos politinėje arenoje sukėlė daugybę netikėtų įvykių. Politikai pradėjo rietis, o kai kuriems net pašlijo sveikata.

Tarp Lenkijos prezidentu išrinkto A.Dudos ir premjerės E.Kopacz jau pasirodė konflikto užuomazgų.<br>AFP nuotr.
Tarp Lenkijos prezidentu išrinkto A.Dudos ir premjerės E.Kopacz jau pasirodė konflikto užuomazgų.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Jun 3, 2015, 9:26 AM, atnaujinta Oct 21, 2017, 7:50 PM

Valdančiojoje Piliečių platformos partijoje (PPP) prasidėjo tokios didžiulės kaltųjų paieškos ir tarpusavio rietenos, kad žurnalas „Wprost“ partiją įvertino esant ant išprotėjimo ribos.

Toks įvertinimas visai taiklus – Bronislavo Komorowskio rinkimų štabo vadovas Robertas Tyszkiewiczius dėl įtariamo infarkto buvo paguldytas į ligoninę. Ir tai tik dalis blogų naujienų valdantiesiems.

Praranda pasitikėjimą

Antradienį PPP vadovybėje sumišimas dar labiau sustiprėjo, mat naujausi sociologiniai tyrimai parodė, kad už šią partiją per Seimo rinkimus rudenį ketina balsuoti vos 17 proc. lenkų, arba perpus mažiau nei prieš 4 metus.

Už A.Dudą iškėlusią opozicinę Teisės ir teisingumo partiją (TTP) ketina balsuoti 25, o už roko muzikanto Pawelo Kukizo Piliečių sąjungą (PS) – 20 procentų lenkų.

Į Seimą nepatektų nei vyriausybėje esanti Valstiečių, nei jokia kairiųjų partija, bet su 10 procentų jame atsidurtų visiškai nauja finansininko Ryszardo Petru sąjunga „ŠiuolaikinėPL“.

Pastaroji partija ir P.Kukizo PS kol kas jokių racionalių reformų nesiūlo, o populiarumo siekia tiktai kritikuodamos valdančiuosius, žarstydamosi populistiniais pažadais kelti atlyginimus bei pašalpas ir mažinti mokesčius.

Nepatiko lyderio užgaida

Visuomet plačiai besišypsantis A.Duda savo charakterį pademonstravo vos gavęs oficialų prezidento įgaliojimų patvirtinimą.

A.Duda paragino vyriausybę iki to laiko, kol jis perims prezidento pareigas iš B.Komorowskio, nepriimti jokių valstybinei santvarkai svarbių įstatymų.

Toks pareiškimas papiktino tiek premjerę Ewą Kopacz, tiek kitų partijų lyderius. E.Kopacz pareiškė, kad vyriausybės įgaliojimus reguliuoja konstitucija, ir ji privalo dirbti iki naujos vyriausybės prisaikdinimo, o ne vadovautis naujo prezidento užgaidomis.

Skuba įsiteikti rinkėjams

TTP teigia, kad darydamas tokį pareiškimą A.Duda norėjo užkirsti kelią savivalei, – tai esą liudija skubus Konstitucinio teismo (KT) narių tvirtinimas.

Iš tiesų net PPP palankūs apžvalgininkai sukritikavo vyriausybės sprendimą patvirtinti naujus KT narius, nors dalis jų pareigas pradės eiti tik metų pabaigoje, kai šalį valdys galimai nauja vyriausybė.

Politologai teigia, jog išsigandusi, kad pralaimės Seimo rinkimus, PPP suskubo tvirtinti įstatymų, galinčių pelnyti kairiųjų pažiūrų rinkėjų simpatijas.

Antai Seime skubos tvarka norima priimti dirbtinio apvaisinimo įstatymą ir įstatymą dėl nemokamų teisinių konsultacijų. Pastarosios bus teikiamos neturtingai gyvenantiems žmonėms, pensininkams, studentams.

Neatsilieka ir populistinės partijos. Jos siūlo likviduoti Senatą, per pusę mažinti Seimo narių skaičių, uždrausti partijas finansuoti biudžeto lėšomis, seimūnus rinkti tiktai dviem kadencijoms, uždrausti žemę parduoti užsieniečiams, užsienio bankams ir prekybos centrams taikyti didesnius mokesčius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.